Dolar 32,3439
Euro 35,1429
Altın 2.240,63
BİST 8.900,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Çar 11°C
Per 11°C
Cum 13°C
Cts 14°C

Ortodontik tedavide yaş sınırı kalmadı

13 Eylül 2017 10:56 | Son Güncellenme: 14 Eylül 2017 13:15

Son yıllarda dış görünüşümüzün önem kazanması sonucu, sağlık iç huzurları için estetik görünüme olan yoğun talepleri artmıştır.

Güzel bir gülüş, sağlıklı ve ağız ve diş yapısına sahip olmak günümüzde sosyal ilişkilerde gittikçe ön plana çıkmaktadır. Düzgün bir diş yapısı, bembeyaz sağlıklı bir gülüş olumlu ilişkilerde kilit noktasıdır.

Eğer çapraşık dişlere sahipseniz, bu dişlerin temizliğinin zor olması sebebi ile dişlerinizi erken kaybedebilirsiniz. Bozukluğa neden olan dişler çene kaslarında daha çok baskıya neden olarak çene ekleminde bozukluklara yol açar ve baş sırt omuz ağrılarına sebep olabilir. Ayrıca bozuk diş yapısı dış görünümümüzü olumsuz etkiler. Bununla birlikte çapraşık dişler ağız kokusuna neden olur.

Bu sayılanlara tedbir amaçlı olarak son yılarda yetişkin guruba da ortodonti tedavisi daha yaygın olarak yapılmaktadır.

Her ne kadar yetişkinlerde vücut gelişimleri beli bir yaştan sonra dursa da ortodonti tedavisinin günümüzde geldiği seviyenin olanaklarından yaralanabilirler. Sağlıklı dişlere, diş etlerine ve kemik yapısına sahip olan herkese tel tedavi uygulamak mümkündür.

Yetişkinlerde görünen ortodonti bozukluklar, çapraşıklık seyreklik, diş gıcırdatma dişlerde aşınma, fırlaklık, seyreklik, alt veya üst çenenin önde veya geride olması sayılabilir. Yetişkinlerde ortodonti tedavisi diş etlerinin sağlıklı olması durumunda başarıya ulaşır. Yer darlığı mevcutsa sağlam dişlerden çekim gerekebilir.

Bazen de yetişkin bir hastaya protez uygulanacağı zaman eğilmiş dişleri dikleştirmek amacıyla tel tedavi uygulaması yapılmaktadır. Yine yetişkinlerde daha çok kemik erimesi nedeniyle dişlerin bir birinden ayrılması sonrası ortodonti tedavisi ile dişler bir birine yaklaştırılır boşluklar doğal olarak kapatılır.

Yetişkin hastalarımıza günümüzde artık geleneksel olan metal görünümlü sabit ortodonti tedavi aygıtları olan braketlere mahküm olmayıp şeffaf braketler ve düzeltici plakalarla başarılı ortodontik tedaviler yapılabilmektedir.

Çocuklarda erken diş muayenelerinin ilerde oluşabilecek diş hastalıklarının önüne geçebilecektir. Çocuklarda ilk defa ortodontik muayene yaşı 7 olmalıdır. Kemik yapısında düzensizlik yaşayan bireylerin ortodonti tedavisinde yaş faktörü önem kazanmaktadır. Ergenlik dönemi boyunca hastanın yüz yapısı sürekli değişebileceğinden bu yaşlarda uygulanan ortodontik tedavi hastanın yüz gelişimini doğru şekilde yönlendirecektir.

Herkese, düzgün bembayaz dişleriyle, sağlıklı gülüşlerin bol olacağı bir ömür diliyorum.

 

Halide Akıncı-Diş Hekimi

halideakinci@gmail.com

www.impladentdent.info

REKLAM ALANI
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR