Dolar 32,5838
Euro 34,7766
Altın 2.511,56
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Yeni hükumetin ekonomi yönetimini neler bekliyor?

Yeni hükumetin ekonomi yönetimini neler bekliyor?
13 Ağustos 2014 10:21
A+
A-

paraCumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından önce devir teslim ardından yeni hükumet şekillenecek.

Yeni ekonomi yönetimi için yılın sonuna kadar ekonomide en önemli görevler bütçe harcamaları, 2015 yılı bütçesi ve merkez bankası’nın alacağı faiz kararları olacak. Rusya, Irak ve Suriye’deki belirsizlikler de ekonomiyi tehdit ediyor.

Bütçe

Yılın ilk 6 ayında 3,4 milyar lira bütçe açığı verildi. Geçen yılın aynı döneminde 3,1 milyar lira fazla vermişti. Temmuz-ağustos bütçesi eylül ayında belli olacak. Ancak Hazine nakit dengesi bütçedeki bozulmanın devam ettiğini gösteriyor. 2015 yılına ilişkin bütçe için hazırlıklar eylül ayında tamamlanacak. 2015 yılı ayrıca genel seçim yılı. 2014 yılındaki bozulmanın önüne geçilmezse 2015 yılında bütçedeki dengesizlik daha da artacak.

Faiz

Faiz kararları ile hükümetin eleştiri oklarının hedefinde olan Merkez Bankası’nın kararları gelecek dönemin en çok tartışılacak konusu olacak. Hükümetteki olası değişiklikler Merkez Bankası’na olan eleştirilerin dozunu daha da artırabilecek. Yeni hükümette ekonominin başında Babacan dışında bir başka isim olursa Merkez Bankası yönetimini zor günler bekleyecek. Enflasyonun yüksek seyri Merkez Bankası’nı zorlayacak.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI