Dolar 32,4666
Euro 34,7738
Altın 2.441,31
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 17°C

Aralık ayı SAMEKS verileri açıklandı

Aralık ayı SAMEKS verileri açıklandı
31 Aralık 2014 12:36
A+
A-

SAMEKS MÜSİAD

MÜSİAD Genel Başkanı Olpak, ”Yaptığımız çalışmalarda ve toplanan verilerde, bu yıl sanayi endeksi 5,01 puan artarak 57,57 puana, hizmet endeksi ise 1,72 puan düşerek 51,35 puan seviyesine ulaştı” dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, aralık ayı Satın Alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) verilerini MÜSİAD Tekirdağ Şubesinde düzenlenen basın toplantısında açıkladı. 2012 yılının Ekim ayında başladıkları veri toplama çalışmalarının, 2013 yılının Ocak ayında düzenli bir şekilde raporlara dökülerek raporlama çalışmalarının başladığını belirten Nail Olpak, SAMEKS verilerinin gelecek aylardaki ekonomik hareketler hakkında bilgi verdiğini söyledi.

Bin 100 iş yerinde tespit edilen havuz çalışmasında, 500 iş yerinin satın alma müdürleri ile yapılan veri çalışmasından akademisyenlerin de desteği ile bu bilgilere ulaşıp gelecek aylardaki karşılaşılacak sıkıntıları gördüklerini ifade eden Olpak, “Yaptığımız çalışmalarda ve toplanan verilerde bu yıl sanayi endeksi 5,01 puan artarak 57,57 puana, hizmet endeksi ise 1,72 puan düşerek 51,35 puan seviyesine ulaştı. Bu veriler sonucunda yılsonu birleşik endeksi 0,23 puan artarak 53,15 puan seviyelerine yükseldi” dedi.

Olpak, hizmet sektöründeki düşüşün nedenini, üretim, istihdam, yeni sipariş, satın alma, tedarikçinin teslimat süresi ve elde kalan stoklara bağladıklarını ve uluslararası piyasalar açısından endekslerin 50 puanın altına düşememesinin başarı sayıldığını vurguladı.

‘Küresel Ekonomik Büyümede Yavaşlama Söz Konusu’

Küresel ekonomik büyüme hakkında değerlendirmede bulunan Olpak,” dünya genelinde bir yavaşlama söz konusu. Euro bölgesi durgunluğu aşamadı. 2015 yılı ABD’nin faiz artırımına neredeyse tüm piyasalar kilitlenmiş durumda. Kendi çevremize baktığımızda Rusya ve Avrupa birliği arasında ekonomik ve siyasi gerginlik yaşanıyor, güneyimizde yaşanan şiddetin, akan kanın ekonomiye yansıyan yönünü görüyoruz” diye konuştu

“Farklı bir Türkiye tablosu çizilmeye çalışıldı”

Olpak, haziran ayının ortalarında birilerinin farklı bir Türkiye tablosu resmetmeye çalıştığını söyledi.

“Yanmış, bitmiş ve kül olmuş bir Türkiye” tablosu çizilmeye çalışıldığını belirten Olpak, “Biz de bu verilerden ve farklı verilerden hareketle diyorduk ki, Gezi’nin siyasi boyutunu ayrı konuşalım, ağaçtı değildi onu ayrıca konuşalım ama ekonomiye yansıması olarak baktığımızda böyle bir yansıması yok. Elbette, yerelde olayın olduğu yerde veya psikolojik etkileşimler olacaktır ama birebir böyle bir yansıma olmayacaktır dedik, birileri de olacaktır dedi. Peki, ikinci çeyrek büyümesinin yüzde 4,3 geldiğini hatırlatmak isterim geçtiğimiz yıl. O kötümser tabloları bugün söyleyenler, o gün de söylüyordu” dedi. Türkiye’de birden fazla kırılma yaşandığını ifade eden Olpak, 17 – 25 Aralık süreçlerinde de Türkiye’de kötü sonuçlar ortaya koyan tabloların anlatıldığını anımsattı.

O dönemi de verileri analiz ederek tahlil ettiklerini dile getiren Olpak, şunları kaydetti:

“Aynı tablo o zaman da anlatıldı. Yine dedik, hadisenin siyasi boyutu, yapılması gerekenler, adli boyutu elbette bununla ilgili söyleyeceklerimiz var ama ekonomiye yansımasına bakıldığında toplamda böyle bir tablo çıkmayacak dedik. Çıkmayacak derken, falcılık yapmıyoruz. Biz de verileri analiz ederek söylüyoruz. Bu yılın ilk çeyreği, yani ocak, şubat, mart büyümesi 4,8 gerçekleşti. Hem de ağır bir yerel seçim atmosferine rağmen. Bu anlamda, elbette birileri bir şeyleri maniple etmeye çalışacak ama çıkıp rakamlar üzerinde, veriler üzerinde konuşulmalı.”

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI