Dolar 32,3433
Euro 35,1097
Altın 2.308,93
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Yoksulluk sınırı 3 bin 826 lira

Yoksulluk sınırı 3 bin 826 lira
29 Ağustos 2014 08:46 | Son Güncellenme: 29 Ağustos 2014 08:56
A+
A-

paraTürk-İş’in araştırmasına göre, ağustos ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 175 lira, yoksulluk sınırı da 3 bin 826 lira olarak hesaplandı.

Türk-İş tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yapılan “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının ağustos ayı sonuçları açıklandı.

Buna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 174 lira 65 kuruş, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 3 bin 826 lira 24 kuruş olarak belirlendi.

Bir kişinin yaşam maliyeti bin 394 lira

Ağustos ayı itibariyle tek kişinin yaşama maliyeti bin 393 lira 76 kuruş olarak hesaplandı. Bu maliyet, bir önceki yılın aynı ayında bin 138 lira 20 kuruştu.

Araştırmada, böylece, bekar bir işçi için geçerli aylık net 891 liralık asgari ücretin bir kişinin yaşama maliyetinin sadece yüzde 63,92’sini karşılayabildiği ortaya konuldu.

Araştırmada, “Diğer bir ifadeyle, günümüzde geçerli net asgari ücretle insan onuruna yaraşır geçim koşulları sadece 19 gün mümkün olmaktadır” ifadesine yer verildi.

Gıdada 12 aylık artış yüzde 15,19 oldu

Araştırmaya göre, dört kişilik ailenin yaşam maliyeti yılbaşına göre 303 lira artış gösterirken, gıda harcaması tutarına sekiz ayın sonunda gelen ek yük ise 93 lira oldu.

Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,23 oranında geriledi. Yılın ilk sekiz ayı itibariyle artış oranı yüzde 8,60 olarak gerçekleşti. Gıda enflasyonunda 12 ay itibariyle artış oranı yüzde 15,19 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 12,73 olarak hesaplandı.

Araştırmaya göre, ağustosta süt, yoğurt, peynir grubunda; bu ay önemli bir fiyat değişikliği olmadı. Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta; et, gövde tavuk, sakatat fiyatı yine değişmedi. Balık (kültür balık) fiyatı da aynı kaldı. Ancak önümüzdeki ay başında başlayacak yeni av mevsiminin balık fiyatlarını artırması bekleniyor.

Bazı balık tezgahlarında palamudun tanesi 10 liradan satıldı. Yumurta fiyatı bu ay artarak tanesi 41 kuruş oldu. Bakliyat (nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya vb) fiyatlarında bu ay yine değişiklik olmadı.

Sebze meyvede “yaz ucuzluğu”

Araştırmaya göre, sebze-meyvede beklenen “yaz ucuzluğu” bu ay kendini gösterdi. Geçtiğimiz ay yaş sebze-meyve ortalama kilogram fiyatı 3,44 lira iken, bu ay 3,03 lira oldu.

Geçtiğimiz ay 3,07 liraya yükselen ortalama sebze fiyatı da Ağustos’ta 3,01 lira oldu. Asıl fiyat gerilemesi meyvede görülürken, geçen ay 3,85 lira olarak hesaplanan meyve ortalama kilogram fiyatı bu ay 3,05 lira oldu.

Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; sadece makarnada fiyat artışı belirlendi, diğerlerinin fiyatı aynı kalırken tereyağı, margarin, zeytinyağı ve ayçiçekyağı fiyatı değişmedi. Zeytin fiyatında ise artış görüldü.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI