Dolar 32,3942
Euro 34,7933
Altın 2.438,85
BİST 10.007,81
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 15°C
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C

Viking Treni Türkiye’ye geliyor

Viking Treni Türkiye’ye geliyor
10 Nisan 2013 22:14 | Son Güncellenme: 13 Mayıs 2013 21:24
A+
A-

litvanya_anafoto

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından organize edilen Türkiye- Litvanya İş Forumu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül himayelerinde 100’ü aşkın işadamının katılımıyla Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk işadamlarına Avrupa Birliği üyesi ülkelerde uygulanan “vize haksızlığının” sona erdirilmesi için gerekli adımların atılmasını beklediklerini söyledi.

Litvanya temaslarının ikinci gününde katıldığı Türk-Litvan İş Forumu’nda konuşan Gül, “Türkiye 1996 yılından beri AB’nin Gümrük Birliği’ne tam üye olan bir ülke. Hatta öyleki birçok üye, AB’ye üye olmadan önce Türkiye onlarla gümrük birliği içerisindeydi. Hatta bu anlamda AB’ye üye olup da, gümrük birliği daha sonra başlayanlar bile var. O açıdan Türkiye’nin bu ayrıcalıklı özelliğinin ve öneminin de tüm üye ülkeler tarafından takdir edilmesini istiyoruz” dedi.
Gül, “Burada çok önemli bir konu, vize meselesi. Sizler ürettiğiniz malları gümrük birliği içerisinde rahatlıkla dolaştırırken, bu malları üretenler ve bu malların sahipleri olarak gümrük birliği üyesi ülkeler yani AB üyesi ülkeler içerisinde rahatlıkla dolaşamıyorsunuz. Öyle oluyor ki, fuarlara gidip fuarlarda mallarınızın başında duramıyorsunuz. Vize işlemleri maalesef çok uzun sürüyor ve burada büyük bir haksızlık oluyor. O bakımdan Litvanya’nın dönem başkanlığı sırasında da başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere bütün yetkililerden ricamız, bu konuyla ilgili bizim olmadığımız toplantılarda, bunun adil olmadığının tartışılması ve bu konuda beklediğimiz adımların atılmasıdır. Avrupa Birliği, Latin Amerika’daki Brezilya ile bile, daha üyelik müzakerelerine başlamamış ülkelerle bile vize muafiyeti anlaşmaları imzalarken, Türkiye gibi büyük bir ekonomi ile bunu yapmaması büyük bir noksanlıktır” şeklinde konuştu.

“Türkiye Üyelik Sürecinde Gerçekçi Ama Ahde Vefa Olmalı”

Türkiye gibi nüfusu ve ekonomisi büyük ülkelerin AB’ye tam üyelik ve müzakere süreçlerinin hep sancılı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Bunun farkındayız. Daha önce İngiltere ve İspanya gibi büyük ekonomi ve nüfusların tam üyeliklerinde de birçok zorluklar olmuştu. Biz bu sürece gerçekçi ve realist olarak yaklaşıyoruz. Ama şunun kesinlikle unutulmamasını istiyoruz, AB’nin temel prensiplerinden birisi ahde vefadır. 2005 yılında, AB’nin bütün üyelerinin cumhurbaşkanlarının, başbakanların Türkiye’nin tam üyelik sürecini başlatma iradeleri tazeliğini korurken, bütün üye ülkelerin bu imzalarına sadakat göstermelerini göstermek de şüphesiz ki bizim hakkımızdır” ifadelerini kullandı.

Viking Treni Projesi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ayrıca, “Viking Tren Projesi imzalancak ve buradan çıkacak vagonlar Karadeniz üzerinden Türkiye’ye, Türkiye’den de Ortadoğu başta olmak üzere birçok coğrafyaya ulaşacak. Aynı şekilde Türkiye’den gelen vagonların da buralara direk gelebilmeleri mümkün olacak. Bunun çok büyük bir avantaj olduğuna inanıyorum. Ayrıca Haziran ayında Litvanya Havayolları’na ilaveten, Türk Hava Yolları da İstanbul ile Vilnius arasında seferlere başlayacaktır” dedi.

Gül, Litvanya ve Türkiye’nin son dönemdeki ekonomik krizlerden en az etkilenen ülkeler arasında olduğunu belirtti. Litvanyalı işadamlarına Türkiye’ye yatırım yapmaya çağıran Gül, “Türkiye, son 10 yıl içerisinde AB ortalamasından 5 kat daha fazla büyümüştür” dedi.

Türkiye’nin ekonomik hinterlandının çok geniş olduğunu ifade eden Gül, Litvanyalı işadamlarının Türk meslektaşları ile bu coğrafyalarda ortaklıklar yapabileceklerini söyledi. Gül, “Türkiye’nin potansiyeli büyük, bu potansiyeli değerlendirmek sizin elinizdedir” diye konuştu.

Nail Olpak:” Ticari İlişkilerimize Yeni Bir İvme Kazandırmak İçin Buradayız”

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak Litvanya Ticaret Heyeti Programında sözlerine, Stratejik konumu, tarımsal potansiyeli, kalifiye işgücü ve çeşitlendirilmiş sanayi sektörü ile Orta ve Doğu Avrupa’nın en hızlı büyüyen ekonomileri arasında yer alan Litvanya’da, MÜSİAD olarak bu forumu düzenlemekten büyük bir mutluluk ve heyecan duyduğunu ifade ederek başladı.
Nail Olpak, Litvanya ile ticari ilişkilerimize yeni bir ivme kazandırmak amacıyla buradayız dedi.  Bu forum, her iki ülke iş dünyası için önemli fırsatlar ve kazanımlara vesile olacağını ifade ederek, Litvanya ile aramızdaki ticaret hacmindeki artış hepimizi sevindirmektedir. İkili ticaretimiz, diğer Baltık ülkelerine göre daha yüksektir ve Türkiye ile Litvanya arasındaki ikili ticaret hacmi, 2011 yılında 422 milyon ABD doları, 2012 yılında ise 494 milyon ABD dolarına yükselmiştir dedi.
Olpak, Ülkemizden Litvanya’ya ihraç edilen ürünler arasında mücevherat, tekstil ürünleri, otomotiv ve yan sanayi, beyaz eşya, Litvanya’dan ithal ettiğimiz başlıca ürünler arasında  ise demir ve çelik, mobilya ve mineral yakıtların yeraldığı bilgisini aktardı.
“MÜSİAD olarak sahip olduğu yasal düzenlemeler, görece düşük üretim maliyetleri ve yüksek ihraç potansiyeli ile Litvanya’yı AB üyesi ve AB pazarına üretim yapmak için uygun bir zemin olarak görüyoruz ve üyelerimizin ülkenizdeki yatırımlarını arttıracaklarına inanıyoruz” diyerek TÜrk İşadamlarina seslenen MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak,  Foruma katılan işadamlarını ikili iş görşmelerinde yeni ortaklık girişimlerinde bulunmaları için çağrıda bulundu.

Litvanya Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı Birut? V?sait? konuşmasında Forumda paylaşılacak olan fikirler ve görüşler her iki ülke için faydalı olacak ve ilişkilerin gelişmesini saglayacaktır dedi. Geçen yıl Litvanya’yı ziyaret eden 2 milyon turist arasında 26. sırada Türkiye yer almıstır inanıyoruz ki önümüzdeki yıl bu sayıda ciddi anlamda artış göreceğiz’ dedi. V?sait? “Türkiye ve Litvanya yatırım, yenilikler ve KOBİLER açısından daha fazla işbirliği yapmalı ve potansiyellerini kullanmalıdır” diyerek sozlerini bitirdi.

Bir dizi İşbirliği protokolüne İmza Atıldı

Forumun ardından ilk olarak MÜSİAD ile Litvanya Sanayiciler Konfederasyonu arasında işbirliğine dair mutabat zaptı imzalandı. Daha sonra TRT ile Litvanya Devlet Televizyonu arasında işbirliği protokolünü imza atıldı. Son olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Litvanyalı meslektaşı Rimantas Sinkevicius tarafından, ulaştırma ve lojistik alanında işbirliği protokülü imzalandı.

 

REKLAM ALANI
ETİKETLER: