Dolar 32,5465
Euro 34,9405
Altın 2.443,63
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C
Sal 17°C

Türkiye kekik ve defnede dünya lideri oldu

Türkiye kekik ve defnede dünya lideri oldu
13 Haziran 2013 07:55 | Son Güncellenme: 13 Haziran 2013 07:56
A+
A-

ESA

Türkiye baharat ihracatından 150 milyon dolar bekliyor

Türkiye’de 1990’lı yıllardan sonra kekik ve defne üretimine büyük ağırlık verildiğini belirten Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, Türkiye’nin bu ürünlerde dünya tüketiminin yüzde 80’ini tek başına karşılar konuma geldiğini söyledi.

Avrupa Baharatçılar Birliği’nin 5-7 Haziran tarihlerinde İngiltere’nin Birmingham kentinde düzenlenen Genel Kurul Toplantısı’na katılan Tarakçıoğlu, Genel Kurul’da, baharat sektöründeki gelişmelerin değerlendirildiğini, dünya rekolteleri ile ilgili yapılan sunumlar sonrasında Türkiye’nin defne ve kekik üretimindeki dünya liderliğini konumunu güçlendirdiğinin ortaya çıktığını anlattı.

Dünya kekik rekoltesinin 15 bin ton civarında beklendiğini ifade eden Tarakçıoğlu, “Türkiye 25 yıl önce bin ton seviyesinde kekik, bin ton civarında defne üretirken, sonraki yıllarda büyük alanlarda defne ve kekik üretimine geçildi. Bu yıl dünya genelinde 15 bin ton kekik rekoltesi bekleniyor. Bu üretimin 11 bin tonluk kısmı Türkiye’de üretilecek. Yağışlar, kekik rekoltesi için son derece iyi oldu. Defne de ise 10 bin ton civarında dünya rekoltesi öngörülüyor. Bu rekoltenin yüzde 90’ı Türkiye’de üretilecek. Türkiye, 2012 yılında, 2011 yılına göre yüzde 2’lik artışla 114 milyon 807 bin dolarlık baharat ihracat rakamına ulaştı. 2013 yılının Ocak – Mayıs döneminde ise yüzde 24’lük ihracat artışı yakaladık ve 58 milyon 581 bin dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırdık. 2013 yılı sonunda da ise Türkiye’nin baharat ürünleri ihracatının 150 milyon dolara çıkmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Avrupa Baharat Birliği Genel Kurulu’na Türkiye baharat sektörü mensuplarının 14 kişilik bir heyetle katıldığını dile getiren Tarakçıoğlu şöyle devam etti: “30 seneye yaklaşan kuruluşta bu sene de bir katılımcı rekoru kırıldı. Dünyanın en önemli bir organizasyonu haline dönüşen bu toplantıya;  Avrupa ülkeleri başta olmak üzere 22 ayrı ülkeden 163 sektör mensubu katıldı. Dünya üzerinde 20 milyar dolar iş hacmine ulaşan Baharat sektöründeki ortaya çıkan yeni riskler, tarım ilaçlarının kalıntıları konusunda önemli bilgilendirmeler yapıldı, pestisit kalıntılarının izlenmesi, gelişmekte olan ülkelerdeki kaydedilen müspet ilerlemeler; konusunda uzman kişilerce dile getirildi ve üyelerden gelen sorulara cevap alındı. Ayrıca allerjenlerin etiketlenmesi, tağşişle mücadele, solvent kalıntıları, nikotin testi, metal kontaminasyonu, saffrolün analiz metodolojisi ve baharatların tanımı konularında ESA Teknik komitesinin yaptığı çalışmalardaki ilerlemeler sunuldu.”

ESA Genel Kurulu’nda KÜTAŞ’tan Deniz Şensoy’un Türkiye’den ihraç edilen baharatlara ait rekolte tahminleri ile ilgili bir sunum yaptığını belirten Tarakçıoğlu, Baharat sektöründeki ileri gelen ithalatçılarla sektörün konumunu istişare fırsatı da bulduklarını sözlerine ekledi.

ESA Genel Kurulu’na Türkiye’den Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu dışında, Müge Birer, Ergin Civan, Yomtov Çikurel, Erap Efe , Kazım İlter Gürel , Mehmet Gürel Kapani, Ahmet Kaynar, Onur Polat, Deniz Şensoy, Ömre Sıkılı, Ceren Yüksel ve Avram Aji katıldı.

 

REKLAM ALANI