Dolar 32,4972
Euro 34,5847
Altın 2.480,05
BİST 9.547,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 19°C
Cum 15°C
Cts 18°C

Sivas, Türkiye’nin optik merkezi olacak

Sivas, Türkiye’nin optik merkezi olacak
21 Kasım 2014 10:34
A+
A-

mikroskop bilim labTesisin Sivas Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) yapımına başlanacağını söylendi.

Sivas, ASELSAN’ın desteğiyle yapılacak tesisin yanı sıra Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) bünyesinde kurulan Optik Mühendisliği Bölümü ve Optik Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi ile proje aşamasındaki Optik Bilimler Laboratuvarı’nın açılmasıyla “Türkiye’nin optik merkezi” olacak.

CÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık,  ASELSAN ile Sivas Optik Malzemeleri Sanayi ve Ticaret AŞ ortaklığıyla kurulacak ve ASELSAN Hassas Optik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi adı altında hizmet verecek tesisin, Sivas Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) yapımına başlanacağını söyledi.

Optik ürünlerde Türkiye’nin dışa bağımlı olduğuna dikkati çeken Kocacık, tesiste, morötesi, görünür ve yakın kızılötesi bantlar için hassas optik elemanlarının üretiminin gerçekleştirileceğini belirtti.

Kocacık, optik alanında çok önemli işlere imza attıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

“Türkiye’de ilk defa Optik Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni, eleman yetiştirmek için de Teknoloji Fakültesi bünyesinde Optik Mühendisliği Bölümünü kurduk. Özellikle kızılötesi ve morötesi bantlar konusunda yurt dışına bağımlıyız. Hem elemanımız yok hem de optiği oradan temin ediyoruz. Biz de bu bağımlığı sona erdirmek adına merkezi ve bölümü kurarak çok önemli bir adım attık. Üretim için de ASELSAN ile ortak bir projeyi hayata geçirdik. Ar-Ge’sini 500 metrekarelik alanda biz yapacağız, fabrikası da OSB’de olacak. İlk önce burada planlandı ama sonra OSB’ye taşındı. Önemli olan Sivas’ta olması. ”

Rektör Kocacık, Optik Bilimler Uygulama Araştırma Merkezi Laboratuvarı’nı da kuracaklarını belirterek, “ASELSAN ile ortak hazırladığımız yaklaşık 20 milyon lira bütçeli projeyi Kalkınma Bakanlığına sunduk. Kabul edilirse bir eksiğimiz kalmıyor. Alt ve üstyapı her şey bitiyor. Proje tamamlandığında Sivas, Türkiye’de bu kapsamda hem eleman yetiştiren hem optik üreten tek merkez olacak” diye konuştu.

“Çok büyük bir iş yaptığımıza inanıyorum”

Sivas’ın optik merkezi olmasının kentte istihdama da çok önemli katkı sağlayacağına dikkati çeken Kocacık, “Çok büyük bir iş yaptığımıza inanıyorum. Optik alandaki dışa bağımlılığı sonlandırıp, optik malzemeleri ihraç etmeyi hedefliyoruz. İnşallah, birileri hatırlar ve bir hayır dua ederse yaptıklarımız boşa gitmez” dedi.

Sivas OSB’de yapımına başlanacak tesisin üretime başlamasıyla, CÜ Optik Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Optik Mühendisliği Bölümü’nün projelerini sanayiye aktarması amaçlanıyor.

ASELSAN tarafından tasarlanarak yurt dışında ürettirilen morötesi, görünür ve yakın kızılötesi bantlar için hassas optik elemanların üretiminin yapılacağı tesisle, teknolojinin tabana yayılması hedefleniyor.

Uydu teleskoplarındaki optikler ve opto-medikal ürünlerle özel sektöre de hizmet verecek tesis, optik ürünler kullanan tüm yurt içi firmaların ihtiyacına cevap vermenin yanı sıra ihracata yönelik de faaliyet gösterecek.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI