Dolar 32,4088
Euro 34,8498
Altın 2.448,61
BİST 9.880,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Türkiye, enerjide AB üyesi olmamanın avantajını yaşayacak

Türkiye, enerjide AB üyesi olmamanın avantajını yaşayacak
21 Aralık 2014 16:24
A+
A-

Pr.Dr.GÜRKAN KUMBUROĞLU

-IAEE Seçilmiş Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu:“Rusya’nın, Türkiye AB üyesi olmadığı için AB kurallarını by-pass etmek üzere önerdiği Türk Akım projesi Türkiye için çok avantajlı”“Türk Akım, Türkiye’yi enerjide bir geçiş ülkesi olmaktan öte bir merkez haline getirecek potansiyel taşıyor”

Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Seçilmiş Başkanı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Rusya’nın geçtiğimiz günlerde, “Türkiye AB üyesi olmadığı için AB kurallarını by-pass etmek üzere önerdiği” Türk Akım Projesi’nin Türkiye açısından çok avantajlı olduğunu belirterek, “Türk Akım, Türkiye’yi enerjide bir geçiş ülkesi olmaktan öte bir merkez haline getirecek potansiyel taşıyor” dedi.

Prof. Dr. Kumbaroğlu, Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan sorunlar nedeniyle Avrupa’da özellikle bu yıl yaşanan enerji krizinin, Rusya’nın Avrupa enerjisi üzerinde “dominant” etkisini bir kez daha gözler önüne serdiğini kaydetti.

Nükleerden uzaklaşan, enerji kaynakları diğer coğrafyalara göre çok daha sınırlı olan, buna karşın daha fazla enerji harcayan Avrupa’nın, Rusya’ya her zaman muhtaç olduğunun altını çizen Kumbaroğlu, bugün gelinen noktada enerji alanında Türk-Rus yakınlaşmasının Türkiye açısından büyük önem taşıdığını kaydetti.

Türkiye’nin belki de ilk kez AB üyesi olmamanın avantajını enerji sektörü ile yaşayabileceğini vurgulayan Kumbaroğlu, şunları söyledi:

“Rusya’nın, Türkiye AB üyesi olmadığı için AB kurallarını by-pass etmek üzere önerdiği Türk Akım projesi Türkiye için çok avantajlı. Burada çok önemli bir ayrıntı var. Türk Akım’ın Yunanistan sınırında oluşturulacak dağıtım merkezinde son bulması, hattın bitiş noktasının Türkiye olması öngörülüyor. Yunanistan Avrupa Birliği üyesi ama Türkiye AB üyesi değil. Bu nedenle hattın Türkiye’de son bulması öneriliyor. Brüksel’in Güney Akım Projesine ilişkin olarak Avrupa Birliği hukukuyla çeliştiğine, AB’nin rekabet kurallarına aykırı olduğuna yönelik değerlendirmesi Türkiye için bağlayıcı değil. Avrupa Konseyi bu konuda Bulgaristan üzerinde oluşturduğu baskıyı Türkiye üzerinde oluşturamaz. Rusya, gazı Türkiye’de bırakacak olan yeni hamlesi ile Avrupa Konseyi’ni by-pass edebilecek. Türk Akım, Türkiye’yi enerjide bir geçiş ülkesi olmaktan öte bir merkez haline getirecek potansiyel taşıyor.”

EKONOMİ AJANDASI

 

REKLAM ALANI