Dolar 32,5963
Euro 34,8549
Altın 2.496,68
BİST 9.633,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

25 milyarlık fon sağlayacak formül BDDK’ya sunuldu

25 milyarlık fon sağlayacak formül BDDK’ya sunuldu
24 Mart 2014 09:15
A+
A-

bddkTürkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, kredi risk ağırlıklarının azaltılmasını istediklerini, bu yolla bankaların 25 milyar lira kaynağa sahip olabileceğine söyledi.

Aydın, bireysel kredilerde sermayeyi risk ağırlıklarının Avrupa Birliği oranlarının çok üzerine olduğunu belirterek, “Yüzde 50 olan risk ağırlıkları yüzde 100’e, yüzde 100 olanları ise yüzde 150’ye hatta oran olarak yüzde 200’lere varıyor. Biz Avrupalı meslektaşlarımıza göre daha fazla sermaye harcıyoruz. BDDK’nın tampon dediği bireyseldeki risk ağırlıkları normalize edilirse yani Basel’deki kurallara uygun hale gelirse, o zaman sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 15’ten yüzde 17’ye geliyor.” diye konuştu. Aydın, bu imkanın sağlanması durumunda bankacılık sektörünün 25 milyar lira kaynağa sahip olacağını belirtirken, düşüncelerini BDDK ile paylaştıklarını sözlerine ekledi.

Haftasonu düzenlenen Uludağ Ekonomi Zivresi’nde bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Aydın, banka komisyon ve ücretlerine ilişkin Haziran’dan itibaren yeni bir uygulamaya başlayacaklarını kaydetti ve ekledi: “Ücret ve komisyonlar üzerinde çalışıyoruz ama son açıklamanın kurumdan gelecek. 1 Haziran’dan itibaren çok daha az eleştiri alacağımız bir uygulamaya geçeceğiz. Sektör ortak bir dil kullanacak. Bir ücretin adı A bankasında başka, B bankasında başka olmayacak”.

Aydın, bankaların ücret ve komisyon gelirlerinde bir düşme beklenebileceğini ama bunun bir gelir erozyonu şeklinde olmayacağını da söyledi.

17 Aralık operasyonu sonrasında bazı bankalar hakkında ortaya atılan iddiaların sektörü nasıl etkilediği, sistemik risk yaratıp yaratmadığı da soruldu. Bank Asya ASYAB.IS +0.93% hakkındaki iddiaların sorulması üzerine Aydın, “Sistemik bir risk oluşsaydı TMSF ve bankacılık otoritesinin duruma el koyardı. Çürük bir diş, diğerlerine de zarar verir. Biz tüm bankalar birbirimizi izliyoruz, biliyoruz. Asıl olan ülke bilançosudur. Ülkeye zarar verecek bir şeyi kimse yapmaz. Ekonomi yönetimi böyle bir şey kesinlikle yapmaz. Türk bankacılık sistemi sağlam, sağlıklı ve itibarlı oyunculardan oluşuyor. Müthiş bir rekabet var. Sistemik risk oluşturacak herhangi bir eyleme müsaade etmezler.” diye konuştu.

CHP’nin “Ziraat Bankası 2 milyar lira civarı Aktif Bank tahvili alarak hükümete yakın grupları fonladı” yönündeki iddia ve soru önergesine de değinen Aydın, “1 kuruş bile Aktifbank tahvili almadık” diye konuştu.

Hüseyin Aydın son haftalarda iç talepteki yavaşlama ve artan faizleri sonrasında kredi piyasasındaki gelişmeleri değerlendirdi. Aydın, “Kredi kalitesinde bozulma bireyselde gözüküyor. KOBİ ve ticaride bariz bir bozulma görmüyoruz. Şu anda yok ama olursa da makul sınırlar içinde kalacağını tahmin ediyoruz. Bu krizler sektörü nasıl deneyimli hale getirdiyse firmalara da deneyim kazandırdı” dedi.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI