Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 18°C

Türkiye 5 yıllık yol haritası

Türkiye 5 yıllık yol haritası
15 Haziran 2013 09:57 | Son Güncellenme: 15 Haziran 2013 09:58
A+
A-

  kişibaşı gelir

1.3 trilyon dolarlık ekonomi, 16 bin dolarlık kişi başı gelir

10. Kalkınma Planı Meclis’e sunuldu. 2018’de GSYH’nin 1.3 trilyon dolara, kişi başına gelirin 16 bin dolara yükseltilmesi hedefleniyor. İşizlik yüzde 7.2’ye indirilecek. Yurtiçi tasarruflar yüzde 19’a yükseltilecek.

2014-2018 dönemini kapsayan 10. Kalkınma Planı Meclis’e sunuldu. Plan TBMM’de kabul edilmesinin ardından hazırlanacak eylem planı çerçevesinde uygulamaya konacak. 

2018 yılında GSYH’nın 1.3 trilyon dolara, kişi başına gelirin 16 bin dolara yükseltilmesi, ihracatın 277 milyar dolara çıkarılması, işsizlik oranının yüzde 7.2’ye dürüşülmesi hedeflenmekte.
Plan 3 bölüm ve 221 sayfadan oluşuyor. Giriş bölümünde 2014-2018 dönemini kapsayan 10. Kalkınma Planı’nın,  Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda, toplumu yüksek refah seviyesine ulaştırma yolunda önemli bir kilometre taşı olacağı vurgulandı.

4 milyon yeni iş yaratılacak

Plan döneminde yıllık ortalama 2.9 oranında istihdam artışıyla toplamda 4 milyon yeni iş yaratılması öngörülürken, kadınların işgücüne katılım oranlarının 2.7 puan artışla yüzde 53.8 seviyesine yükselmesi beklenmekte. Bu gelişmeler doğrultusunda işsizlik oranı, 2013 yılı için beklenen yüzde 9.2 seviyesinden plan dönemin sonunda yüzde 7.2 seviyesine indirilecek.

Konuta değil üretken alanlara yatırım

Üretim kapasitesinin artırılması amacıyla sabit sermaye birikimine önem verileceğine vurgu yapılan planda, sabit sermaye yatırımlarının, özel sektörde yüzde 8.9 olmak üzere toplamda yüzde 8.5 oranında artması öngürülmekte. Diğer taraftan yatırımların konut gibi üretken olmayan alanlardan çok üretken alanlara yönlendirilmesinin büyümenin istikrarı açısından kritik önem taşıdığı bildirildi.

Yüzde 19 yurtiçi tasarruf

Yüzde 14.8 ile OECD ülkeleri ve özellikle de hızlı büyüyen ülkelerin gerisinde olan yurtiçi tasarrufların Plan döneminde artırılması ve üretken alanlarda yönlendirilmesi amaçlanmakta. Büyüme ve cari açık hedefleriyle de uyumlu bir şekilde, yurtiçi tasarruf oranının plan döneminde yüzde 19’a yükseltilmesi planlanmakta.

Cari açık yüzde 5.2’ye inecek

Plan döneminde cari açığın büyüme üzerinde baskı olaşturmayacak seviyelerde tutulması ve ağırlıklı olarak Uluslararası doğrudan yatırımlar, borç yaratmayan ve uzun vadeli diğer sermaye girişleriyle finanse edilmesi amaçlanmakta. Bu dönemde öngörülen yüksek büyümeyle birlikte cari açığın GSYH’ya oranının dönem sonunda kademeli olarak yüzde 5.2’ye gerilemesi öngörülmekte.

Enflasyon hedefi yüzde 4.5 

Para politikasının temel amacının fiyat istikrarını sağlamak ve korumak olduğuna vurgu yapılan planda,  plan dönemininin ilk yıllarında TÜFE yıllık artış hızının yüzde 5 civarında korunması, sonrasında ise yüzde 4.5’e indirilmesi hedeflenmekte.

İstanbul ilk 25 içinde yer alacak 

Mali piyasalara ilişkin yapılacak düzenlemelerde İstanbul’un uluslararası bir finans merkezi olması hedefinin gözetilerek, 10. Kalkınma Planı Dönemi sonunda İstanbul’un Küresel Finans Merkezleri Endeksi’nde ilk 25 içinde yer alması öngörülüyor.
Plan dönemi sonunda kamu sabit sermaye yatırımlarının GSYH içerisindeki payının yüzde 4.8’e, sermaye giderlerinin Merkezi Yönetim Bütçesi içindeki payının ise yüzde 11.1’e çıkarılması öngörülmekte. 2018 yılı itibariyle özel kesim sabit sermaye yatırımlarının GSYH’nın yüzde 19.3’ü olması hedeflenmekte. Plan döneminde GSYH’ya oranla yıllık ortalama yüzde 2 uluslararası doğrudan yatırım girişi beklenmekte.
Tarım ve gıda sektörlerinde yıllık ortalama büyüme hızının yüzde 3.1 olması, toplam istihdam içinde payının yüzde 21.9’a gerilemesi ve GSYH içerisinde payınını ise yüzde 6.8 olması planlanmakta. Plan döneminde özelleştirme programındaki kuruluşlar dahil KİT’lerin ürettiği katma değerin GSYH içindeki payının yüzde 0.8 olarak gerçekleşmesi öngörülmekte.

REKLAM ALANI