Dolar 32,3536
Euro 34,6932
Altın 2.409,46
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

TSE ithal ürünlere standart için Çin ve Almanya’ya gidecek 10 ülkeye daha yayılacak

TSE ithal ürünlere standart için Çin ve Almanya’ya gidecek 10 ülkeye daha yayılacak
07 Ocak 2012 10:57
A+
A-

TSE standart için Çin ve Almanya’ya gidecek

TSE ithal ürünlere standart için Çin ve Almanya’ya gidecek 10 ülkeye daha yayılacak Sanayi Bakanlığı başta Çin olmak üzere yurtdışından gelen ürünlerin kalite standardı konusunda sıkıntıları çözmek için harekete geçti. Sanayi Bakanı Nihat Ergün, “İlk etapta Çin ve Almanya’da birer TSE ofisi açıyoruz. Artık ürünler yerinde belgelenecek, gümrükte bekleme azalacak. 10 ülkeye yayılacağız” dedi.

BİLİM Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çin başta olmak üzere yurtdışından satın alma yapan şirketlerin ürün kalitesi konusunda yaşadıkları sıkıntılara çözüm getiren bir adım attı. Bakan Nihat Ergün, Türk Standartları Enstitüsü’nde (TSE) yeni bir düzenlemeye gittiklerini belirterek, “Türkiye’ye gelecek ürünlerin kalite standardını yerinde denetlemek için TSE, yurtdışında 10 değişik ülkede temsilcilik açacak. Bu çerçevede, ilk olarak Çin’de, hemen ardından da Almanya’da şube açıyoruz” dedi. Çin’de açılacak şubeyi, uluslararası akredite TSE’nin kendi alanında küresel bir aktör olmasını sağlayacak ilk adım olarak gördüklerini kaydeden Ergün, “Bunu Almanya’nın Hamburg şehrinde açacağımız bir sonraki şube izleyecek. Artık TSE yerel aktör olmaktan çıkıyor, küresel aktör olma yolunda ilerliyor, TSE artık dünyaya açılıyor” diye konuştu.

Gümrükte bekleme yok

Şanghay şubesinin bir kaç güne kadar devreye gireceğini söyleyen Bakan Ergün şunları kaydetti: “Çin, Türkiye’ye 2011 yılında yaklaşık 20 milyar doların üzerinde mal satmış, biz ise Çin’e 2.4 milyar dolarlık mal satmışız. Bu kadar büyük ticaret hacminin gerçekleştiği bir ülkede, TSE belgelendirme merkezinin olmaması büyük eksiklikti. Çin’de üretilen ürünlerin Türkiye’ye gelebilmesi için, firmalar o ülkedeki TSE biriminden belge alabilecek. Bu da Türkiye’de piyasaya sunulacak ürünlerin kaliteli ve standardına uygun olması demek. Bu uygulama aynı zamanda ülkemize girecek ürünlerin gümrüklerimizde beklememesi anlamına da gelecek.”

TSE dünyaya açılacak

TSE’nin 57 yıldır yurtiçinde faaliyet yürüttüğünü hatırlatan Ergün şöyle devam etti: “Son yıllarda ekonomide ve diğer alanlarda yaşanan gelişmeler ve küreselleşmenin getirdiği zorunluluklara baktığımızda TSE’nin kuruluş kanununda yer alan faaliyet alanlarımıza ilişkin yurt dışında da teşkilatlanma ihtiyacı kaçınılmaz olarak ortaya çıktı. Bunu gerçekleştirmek amacıyla Resmi Gazete’de yayımlanan 662 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile TSE kuruluş kanununda bir değişiklik yapıldı. TSE’ye yurt dışında sayısı onu geçmemek üzere Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenecek yerlerde temsilcilikler kurabilme imkanı sağladık.”

Uluslararası etkinlik

Dış ticaret verilerine bakıldığında Türkiye’nin ithalatında Çin ve Almanya’nın ilk sıralarda yer aldığını söyleyen Nihat Ergün “TSE’nin belgelendirmesini yaptığı firmaların önemli bir kısmı Çin ve Almanya başta olmak üzere gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yer alıyor. Artan ticaret hacmi, TSE’nin bu ülkelere dönük faaliyetlerini daha profesyonel çerçevede yapmasını zorunlu kılıyor” dedi. Uluslararası belgelendirme yapan küresel belgelendirme kuruluşları bulunduğunu hatırlatan Bakan Ergün şöyle konuştu: “Niçin TSE de bu küresel kuruluşlar arasında yerini almasın?

Eğer ticaret hacmimizin yüksek olduğu ülkelerde TSE’nin şubesini açarsak, yerinden belgelendirme yapmış olacağız ve bu da ülkemize ithalatı yapılacak ara malı ya da tüketici ürünlerine fiyat avantajı olarak yansıyacak.”

Gümrükte beklemek istemeyen TSE’den ‘uzman’ götürüyordu

TÜRK Standartları Enstitüsü’nde (TSE), en az 10 ülkede belgelendirme yapabilecek. Çin ve Almanya’nın ardından Rusya’ya da bir ofis açılması planlanıyor. Almanya’nın tüm Avrupa’yı kapsayan bölge ofisi olabileceği, aynı anlayışla Ortadoğu ve Afrika bölgeleri için de birer temsilcilik açılabileceği belirtildi. ABD ve Latin Amerika için ise, araştırmalar sürüyor. Yeni düzenleme ile, Türkiye’ye mal satmak isteyen firmalar, TSE’nin o ülkedeki ofisinden belge alabilecek. Zaman zaman Gümrükte beklemek istemeyen şirketler TSE’ye başvurarak, uzman talebinde bulunuyordu. TSE’nin ürünlerin bulunduğu ülkeye gönderdiği uzman, yerinde belgeleme yapsa da bu uygulama çok sınırlı bir düzeydeydi.

Körfez ülkelerine giriş kolaylığı

TÜRK Standartları Enstitüsü’nde (TSE), uluslararası akreditasyona sahip bir kurum olduğunu da hatırlatan Nihat Ergün “Ortadoğu ülkelerine baktığımızda, bu ülkelerde standardizasyon ve benzeri konuların zayıf olduğunu görüyoruz. Neden TSE olarak biz de bu pazarlara girmeyelim? TSE’nin yurtdışında açacağı şubeler aracılığıyla uluslararası etkinliği ve tanınırlığı da artacak. TSE’nin anlaşma yaptığı Körfez ülkelerine girişte, TSE belgelendirmesi bu ürünlere geçiş kolaylığı da sağlayacak” dedi.

www.ekonomiajandasi.com

REKLAM ALANI