Dolar 32,3541
Euro 34,8051
Altın 2.395,25
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Temennimiz,bu mirasın gelecek nesillere aktarılması

Temennimiz,bu mirasın  gelecek nesillere aktarılması
06 Haziran 2013 07:37 | Son Güncellenme: 06 Haziran 2013 07:40
A+
A-

Ümit arslan

Turyap Fikirtepe temsilcisi Ümit Arslan Fikirtepe’deki kentsel dönüşüm projesini değerlendi.1985 yılında kurulan ve emlak sektörünün ilk franchise veren kuruluşu olan TURYAP, yurtdışında ve Türkiye’nin 41 iline dağılmış 400 e yakın  temsilciliğiyle Türkiye’nin en köklü ve yaygın emlak organizasyonudur.Temsilcilerimiz sistemimizde kayıtlı olan 35 bini aşkın gayrimenkulü pazarlayabilmektedir.

Turyap Fikirtepe ilk kurumsal firma olmakla beraber  iki yıldır  faaliyet göstermektedir. Kuruluş amacımız Fikirtepe bölgesinde gayrimenkul ,işyeri ,arsa ve kentsel dönüşüm bölgesinde olan bu  bölgeye  hizmet sunmaktır. Turyap Fikirtepe sadece Fikirtepe ile sınırlı kalmamakta, bölgesini etüt edip , Turyap’ın 400 yakın tecrübeli ofisi ile koordineli  olarak birçok yerde hizmet sunmaktadır.Fikirtepe  bölgesinde en önemli çalışmalarımız müteahhit firmalarla beraber kentsel dönüşüm projelerini yürütmektir .Bölgede çalışmak isteyen müteahhit firmalar  profesyonel ekip ile çalışmayı daha uygun görmektedir. Müşterilerimizin burada gayrimenkulü olduğu gibi başka bölgelerde de gayri menkulleri olabiliyor.Burada olsun diğer bölgelerde olsun ,sunduğumuz  hizmetin aynısını İstanbul içi ve İstanbul dışı olmak üzere bütün bölgelerde aynı hizmet kalitesi ile sunmaktayız. Turyap Fikirtepe olarak bölgemize yakın olan yerlerde; Gözcübaba ,Kadıköy, Ataşehir ,Suadiye  Bostancı gibi semt ve ilçelerimizde kat karşılığı aracılık hizmetleri sunmaktayız.Bununla beraber  Dudullu Organize Sanayi Bölgesi, İMES, MODOKO gibi sanayi çevrelerimizde mevcut olan projelerimiz ve aracılık hizmetleri vermekteyiz.

Fikirtepe,Kentsel dönüşüm projesi inşaat sektörü ve bölge için istihdam ve ticari açıdan ülkemizin önemli projelerinden biri diyebiliriz. Bir milyon 500 bin metre kare alan  8 ticari olmak üzere 56 ada 20 bin konutun 50 bin  konuta çıkacağı önemli bir proje olmasıyla, Konum itibari ile  merkezi bir yerde olması  değerini artırmaktadır.

Fikirtepe Bölgesi  çok eski bir bölge olması ile buradaki yapılar bölge insanın kendi dişi tırnağı ile yaptığı yapılardır. Fakat Türkiye deprem bölgesi olduğu için yapılar deprem yönetmeliği kullanımı açısından elverişli değildir.Bu açıdan bölgemizde izni çıkmış olan  Yeni Kentsel Dönüşüm Yönetmeliği’ni önemsiyoruz .Bölge halkımızın daha refah ve daha sağlıklı yapılara kavuşmaları  bizim açımızdan sevindirici bir gelişmedir. Bizim için  önemli olan,buradaki insanların mağdur edilmemesidir. Bölgeye gelen Müteahhit için de aynı duyarlılık gösterilmelidir.Şimdiye kadar Fikirtepe bölgesine herhangi  bir  yatırım yapılmadı.Zeytinburnu’ndan sonra İstanbul un ikinci çarpık yapılaşması diyebiliriz.Fikirtepeye 4.14 gibi bir imar verilmektedir. Bu oran dışarıdan fazla görülse de birlik beraberliği sağlamak açısından olması gereken oran diyebiliriz.Bölgeye 60 yıldır herhangi bir hizmet yapılmamıştır.Bazı firmalar oran konusunda % 55 yüzde % 60 hata yüzde 50’nin altında  oranlar beklerken diğer merkezi bölgelere verilen % 75 oranlar kalbur üstü gözükmektedir.Verilen oran bölge ile uyumlu verilmiştir .Bölgeye gelen müteahhitlerin “acaba bölge halkı burada ikamet edecek mi ? Dışarıdan gelecek farklı kültür yapıları  ve kişiler  bölgeye uyacak mı ?  Belediyenin müteahhite vermiş olduğu   altyapı sorumluluğunu kaldırabilecek mi “ gibi sorular  çekinceler oluşmaktadır. Burada ki başlıca sorunlardan biri belediyenin  yapmış olduğu çekmeler konusunda  yollara verilmiş olan   oranlarda  meydana gelen hatalardır.Bu hatalar son iki seneden buyana belli bir uğraş sonucunda düzeltildi.Şimdi müteahhitler açısından  sorunlardan biri kalkmış oldu.Büyük firmalar bölgeyi hedefler oldu. Ancak daha önce gelen müteahhitler ile sağlıklı sözleşmeler yapıldı diyemeyiz.Belediyeler tarafından gereken destekler verilmedi ve birçok olumsuzluklar oluştu. Halkın tedirgin olduğu konulardan birisi 60 yıldan bu yana çamurunu çiğnediği,dişi tırnağı ile yaptığı yerinden malının karşılığını alabilir miyim   tedirginliği oluşmaya başladı .Amacımız; bölge olarak üniversite, hastane, ulaşım ve merkezi açıdan rahat olan bölgemize gelen insanlara ve  ticari işletmelere en iyi hizmeti sunmak ve seçtikleri gayrimenkulde yardımcı olduğumuz gibi bölgede yaşayan insanlarımızın kentsel dönüşüm proje ile girdikleri bu ticari projede en sağlıklı ilerleyişi ve  aynı kolaylığı sağlamak,daha önce yaşamış olduğu sıkıntıların bir nevi önüne geçebilmektir.Toprak sahibi olmayan,dışarıdan gelen insanlar ile yapılan çalışmalarda  çok sıkıntılar yaşandı.Belediye imar planlarında yapılan yanlışlıklar açısından 2 sene kaybedildi diyebiliriz .Belediyelerin desteği olmadı,belediyenin daha önce ada temsilcileri ile  yapmış olduğu toplantıda kentsel dönüşüm çalışmalarının sağlıklı yürütülmesi için ofis açılacağı belirtildi, bu ofisin açılması bölge açısından önemli olacaktır.

Bir diğer sıkıntı ise ;yapılmak istenilen residence tarzı yapıların,bölge halkı tarafından yeni oluşan kültüre adapte olabilecek mi tereddütleri var ;Benimsediğimiz kadarı ile Fikirtepe halkının  büyük bir çoğunluğunun farklı bölgelere taşınacağı ama  yetişen yeni neslin  sosyal ve ekonomik açıdan buraya uyum sağlayacağı kanaatindeyiz Temennimiz,bu mirasın  gelecek nesillere aktarılmasıdır.

EKONOMİ AJANDASI-Demet ATAY

REKLAM ALANI