Dolar 32,3670
Euro 34,9587
Altın 2.325,36
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

AB, Rusya’ya rest çekmeye hazırlanıyor

AB, Rusya’ya rest çekmeye hazırlanıyor
04 Eylül 2014 09:55
A+
A-

AB üyeleri, Ukrayna’nın doğusundan askerlerini geri çekmemesi halinde Rusya’ya yaptırımları ağırlaştırmaya hazırlanıyor

RUSYA

Rus ambargosunun AB’ye maliyeti 5 milyar euro

AB Komisyonu’nun üye ülkelere gönderdiği taslak yaptırımlarda, Rusya’nın kamu kontrolündeki petrol ve silah şirketlerinin fonlanmasının yasaklanması isteniyor.

Komisyon’un teklifi onaylanırsa Rus petrol şirketlerinin tahvil ve hisse senedi çıkararak ya da sendikasyon kredisi kullanarak Avrupa piyasalarından borçlanması engellenmiş olacak.

AB üyelerinin gündeminde Rusya’ya petrol ve yan sektörlerde yüksek teknoloji ihracatını daha da kısıtlayacak önlemler de yer alıyor.

AB Komisyonu, üye ülkelerden, Rusya’nın, Dünya Kupası ve Avrupa şampiyonaları dahil uluslararası spor ve kültür etkinliklerinden izole edilmesinin de tartışılmasını istedi. Ancak üye ülkelerin çoğu, bu aşamada Rusya’nın 2018 FIFA Dünya Futbol Şampiyonası’na evsahipliği yapması kararının gözden geçirilmesine sıcak bakmıyor.

AB’nin ekonomik ve ticari yaptırımlarına tarım ve gıda ambargosuyla cevap veren Moskova yönetiminin bir sonraki adımının otomotiv sektörü olacağını açıklaması, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Macaristan gibi ülkeleri düşündürüyor. Yine de Ukrayna’nın doğusunda çatışmaların devamı ve Rus askerlerinin geri çekilmemesi halinde AB’nin ekonomik ve ticari yaptırımları ağırlaştırması bekleniyor.

Geçen hafta Brüksel’de toplanan AB zirvesinde Rusya’ya Ukrayna’daki askeri varlığını derhal geri çekmesi çağrısı yapılmış ve AB Komisyonu’ndan ilave yaptırım önerilerini hazırlaması istenmişti.

Fransa, Rusya’ya satacağı savaş gemisinin teslimatını askıya alıyor

Bu arada, Fransa, Rusya için üretilen Mistral sınıfı helikopter taşıyıcı savaş gemisinin teslimatını Ukrayna krizi yüzünden askıya alıyor.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan yapılan açıklamada, ‘’savaş gemisinin teslimatı için şartların bugün itibarıyla uygun olmadığı’’ bildirildi.

Açıklamada, “Cumhurbaşkanı François Hollande, Savunma Konseyi toplantısının ardından, Ukrayna’daki son durumun ciddiyetini göz önüne alarak savaş gemisinin teslimatı için şartların bugün uygun olmadığı görüşüne vardı’’ ifadesi kullanıldı.

Yaklaşık 400 Rus bahriyeli, Saint-Nazaire tersanesinde, Vladivostok isimli savaş gemisini ekim ayında teslim almak için haziran ayından bu yana eğitim görüyordu.

Fransa, daha önce yaptığı açıklamada, Ukrayna’daki kriz yüzünden ABD başta olmak üzere Batılı ülkelerin tepkisine rağmen Rusya’ya söz konusu savaş gemisini ekim ayında teslim edeceğini duyurmuştu.

Cumhurbaşkanı Hollande, haziran ayında yaptığı açıklamada, sipariş edilen ilk gemiyi teslim edeceklerini ancak sipariş edilen ikinci geminin teslimatının Rusya’nın Ukrayna krizindeki tutumuna bağlı olduğunu söylemişti.

Rusya’nın ilk gemi için ödeme yaptığını kaydeden Hollande, teslimat olmaması halinde Fransa’nın Rusya’ya 1,1 milyar avro tazminat ödemesi gerektiğini ifade etmişti.

ABD ve diğer Batılı ülkeler, Ukrayna krizini gerekçe göstererek savaş gemilerini Rusya’ya teslim etmemesi konusunda uzun zamandır Fransa’ya baskı yapıyor.

EKONOMİ AJANDASI

 

REKLAM ALANI