Dolar 32,3777
Euro 34,7303
Altın 2.428,16
BİST 9.967,87
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 15°C
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C

Piyasalardan ilk rakamlar

Piyasalardan ilk rakamlar
09 Temmuz 2013 07:37 | Son Güncellenme: 09 Temmuz 2013 07:38
A+
A-

merkez bankası

Merkez Bankası rekor müdahalesinin ardından bugünü ‘istisnai gün’ ilan etti. Dolar günün ilk dakikalarında 1.94 TL sınırının altını gördü. Borsa da yüzde 1.12 primle güne başlangıç yaptı.

Dün piyasalar Merkez Bankası’nın dolara gerçekleştirdiği bir günde 2,250 milyar dolarlık müdahalenin etkisinde kaldı. Merkez Bankası haftaya rekorla giren dolara bir günde 7 kez toplam 2,250 milyar dolarlık ihaleyle müdahale etti. Bu ihalelerin ardından dolar 1.97 TL’lik zirvelerden bugün 1.9380 TL seviyelerine kadar çekildi.

Dün Merkez Bankası ek parasal sıkılaştırma enstrümanını gerektiği günlerde güçlü bir şekilde kullanacağını açıklamış ardından da 7 müdahale gelmişti. Uzmanlar Merkez Bankası’nın bu müdahalelerine devam edebileceğini öngörüyor.

Öte yandan Merkez Bankası miktar yöntemiyle repo ihalesi açmayarak bugünü “istisnai” gün ilan etti.

HİSSE VE TAHVİL PİYASALARINDA SERT SATIŞ RİSKİ

Gedik Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Taner Özarslan döviz arzının limitsiz olduğunu düşünen yabancıların hisse ve tahvil piyasasında sert satışlara yol açtığını belirtti. Özarslan “7 ihalede toplam 2 milyar 250 milyon TL ile döviz satışı yapan TCMB piyasada likiditeyi azaltmış da oldu. Spekülatif taleplerin azalmasını isteyen MB’sı bu ihalelerle toplam 4.7 milyar USD satış gerçekleştirdi. Yurtdışı döviz talebinin olduğu günlerde MB’sının döviz satış ihalelerini yükseltmesi beklenmelidir. Bunun olumsuz yanı döviz arzının limitsiz olduğunu düşünen yabancı yatırımcının hisse ve tahvil piyasasında daha sert satış yapmasıdır. Gelişmekte olan ülkelerin döviz kurlarının değer kaybetmesi halinde, TCMB’nin uyguladığı faiz düzeyinden USD/TL de değer kayıpları daha fazla olacak.” dedi.

BORSA PRİMLE BAŞLADI

Öte yandan uluslararası piyasalarda esen olumlu atmosfer açılışta BIST 100’e de yansıdı. BIST 100 endeksi güne tepki alımlarıyla başladı. BIST 100 açılışta yüzde 1,12 prim yaparak 72 bin 483 puandan açıldı. Açılışın ardından biraz daha yukarı yönlü ivme kazanan borsa şu dakikalarda yüzde 1,57 artışla 72 bin 805 puandan işlem görüyor.

Dün ABD borsalarında ilk açıklanan şirket bilançosu olan Alcoa bilançosunun olumlu gelmesiyle kapanışta yüzde 2’leri aşan yükselişler gerçekleşmişti. Asya Pasifik borsaları da bugün artışla açıldı. Japon Nikkei’de artış yüzde 2,5’u geçerken Şangay borsası yüzde 0,10 artışla yatay bir seyir izliyor.

Uzmanlar borsada 73 bin destek seviyesinin kırılmasıyla yeni destek seviyesinin 70 bine çekildiğini belirtti. İngiltere Yüksek Mahkemesi’nin Çukurova-Altimo davasında vereceği kararın borsaya etkisi de izlenecek gelişmeler arasında olacak.

 

REKLAM ALANI