Dolar 32,5908
Euro 34,8058
Altın 2.422,71
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Sal 24°C
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 20°C

Lüks konut azalıyor orta segment artıyor!

Lüks konut azalıyor orta segment artıyor!
05 Şubat 2015 11:47 | Son Güncellenme: 05 Şubat 2015 11:48
A+
A-

KONUTT

Emlak Konut GYO tarafından yayınlanan rapora göre; Türkiye’de ekonomik büyümenin lokomotiflerinden konut sektöründe lüks ve orta üst segmentte talep yavaşlarken; orta ve orta alt segmentte ise konut ihtiyacı yoğun şekilde sürüyor.

 

Rapora göre, Türkiye genelinde konut fiyatlarında yaşanan artışlar ise balon oluşturmaktan uzak nitelikte. Emlak Konut GYO tarafından yayınlanan “Gayrimenkul ve Konut Sektörüne Bakış” raporuna göre, Türk inşaat ve konut sektörü önümüzdeki dönemde de büyümeye devam edecek.

Türkiye’de konut arzı ile talebin yavaş yavaş daha stabil bir hal almaya başladığına işaret edilen raporda, yıllık ortalama 1 milyon adet konutun el değiştirdiği; yıllık 600,000 adet konut ihtiyacının da sürdüğü ifade edildi.

Raporda, “Türk konut sektöründe orta ve orta alt gruba ait konut ihtiyacı oldukça yoğun olarak sürmektedir. Orta üst ve lüks segmente ise talebin orta alt segmente göre biraz yavaşlamakta olduğu söylenebilir. Türk inşaat ve konut sektörü büyüyen Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olmaya devam edecektir” denildi.

Fiyatlar konusunda zaman zaman yaşanabilecek dalgalanmaların çöküş veya balon olarak adlandırılmaması gerektiği vurgulanan raporda, “Son verilere göre fiyat artışı makul bir eğilimde devam etmekte olup hesaplamalarda balonlaşma ihtimali olan tek bir yöreye rastlanmıştır. Söz konusu Gaziantep-Kilis-Adıyaman yöremizde de fiyat artışları reel anlamda yüzde 53.9 düzeyindedir. Gaziantep -Kilis-Adıyaman bölgesindeki fiyat artışının temel nedeni ise Suriye, Irak gibi ülkelerden gelen göçmenlerin yoğun talebi olarak gösterilebilir. Dolayısıyla fiyat atışı özel bir durumdan kaynaklanmakta olup bölgeseldir” denildi.

Raporda, mevcut durumda konut sektörünü etkileyen unsurlar ise; artan yabancı yatırımcı ilgisi, faizlerin düşmesine bağlı konut kredisi talebinin yükselmesi, altyapı projelerinin cazibe merkezleri yaratması, ulaşım olanaklarının artması ve kentsel dönüşümün yanı sıra, 2013 son çeyreği ile 2014 ilk yarısında beklemeye geçen talebin 2014 üçüncü çeyrekten itibaren yeniden alıma dönüşmeye başlaması olarak sıralandı.

REKLAM ALANI