Dolar 32,3666
Euro 34,7905
Altın 2.442,39
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 15°C
Çar 18°C
Per 19°C
Cum 17°C

Piyasalarda faiz indirimi beklentileri artıyor

Piyasalarda faiz indirimi beklentileri artıyor
01 Mayıs 2014 07:05
A+
A-

Faiz

Kur artışı, kredilerde büyüme derken fiyat davranışlarındaki bozukluklar nedeniyle Merkez Bankası önden yüklemeli güçlü bir parasal sıkılaştırma dönemine girmişti. Aralık-Ocak döneminde faizlerde görülen yukarı yönde eğilim ve getiri eğrisinin yukarı yönde hareket etmesi sebebiyle Merkez’in faiz artırımı konusunda eli bağlanmıştı.

Yeni yılla beraber özellikle seçim sonrası oluşan ılımlı hava, siyasi risk primlerini düşürürken, Merkez’in ihtiyatlı politikalarına piyasalardan cevap gelmiş ve sıkılaştırmalar kapsamında piyasada TL satışları yön değiştirmiş, kısa vadeli faizler, TCMB ortalama gecelik ve fonlama faizleri de gerilemeye başlamıştı. Tüm bu süreç içerisinde ekonomi de ‘normalleşme’ sürecine adım attı.

Enflasyon mayıs ayında ’tepe’

Faiz artırımının sebep olduğu maliyetlerdeki yükselişin yanı sıra, bu yıl önce kuraklık etkisi, ardından oluşan don etkisi ile gıda fiyatlarında tüketici enflasyonu geçen yılın sonuna kıyasla 1 puan artarak, enflasyon göstergelerinde bozulmalara sebep olmuş ve TCMB’nin %5 beklentisinden oldukça uzaklaşmıştı.

Faiz indirimi konusunda, enflasyonda istikrarlı bir düzelme görmeden adım atmak istemeyen TCMB Başkanı Erdem Başçı, enflasyonda tepe noktanın mayıs ayında görülebileceğini belirtti. Büyüme ve ihracat rakamlarını artırmak isteyen hükümet, Merkez’den faiz indirimi beklerken, Erdem Başçı da bunun yılın ikinci yarısında olabileceğinin sinyalini verdi.

Faiz artırımı yılın ikinci yarısında

Mayıs ayından sonra enflasyon görünümünde düzelme bekleyen TCMB’nin faizlerde kademeli bir azaltım yapabileceği beklentileri artıyor. Beklentilerin fiyatlandığını gördüğümüz piyasalarda kısa vadeli 3 aylık ve 6 aylık tahvil faizleri, uzun vadeli faizleri geçmiş durumda. Bu durumu özetlersek, piyasalar kısa vadede önümüzdeki Mayıs veya Haziran ayında bir faiz indirimi bekliyor. Ancak beklentimiz Merkez’in faizleri artırdığı oranda azaltımdan ziyade, öncesinde 50-75 baz puan bir azaltımın ardından, enflasyon görünümündeki iyileşmenin yaz sonlarına doğru istikrar kazanması durumunda, eylül veya ekim aylarında ek bir 100 puan daha azaltım gelebileceği yönünde.

Beste Naz Süllü / Analist, İntegral Menkul Değerler

REKLAM ALANI
ETİKETLER: