Dolar 32,3871
Euro 34,7907
Altın 2.396,31
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Piyasalar kritik virajdan çıktı

Piyasalar kritik virajdan çıktı
22 Mart 2015 12:24 | Son Güncellenme: 22 Mart 2015 12:26
A+
A-

piyasalar

Yurt içi piyasalar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve ABD Merkez Bankası faiz kararı ile Fitch’in Türkiye değerlendirmesinin olduğu zorlu haftayı pozitif tamamladı.
 

PPK toplantısından piyasa beklentilerine paralel olarak faizlerde değişiklik yapmama kararı çıkarken, yapılan açıklamada temkinli duruşun korunacağı ifade edildi. Yurtiçi piyasalar kararın ardından sakinleşen döviz kurları ile hafta başından beri etkili olan yükseliş eğilimini sürdürdü.

Küresel piyasaların merakla beklediği FOMC’nin mart ayı toplantısı da, karar metninden “sabırlı” ifadesinin kaldırılmasına karşın üyelerin, enflasyon, faiz ve büyüme beklentilerini aşağı yönlü revize etmeleri piyasaları pozitif etkiledi. Dolar endeksi ve tahvil faizleri gerilerken, pay piyasalarında hızlı yükselişler öne çıktı.

Öte yandan dün akşam saatlerinde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para cinsinden “BBB-” olan kredi notunu ve “durağan” not görünümünü teyit etti.

BIST 100 endeksi kritik haftayı yüzde 7,65 yükselişle tamamlayarak yatırımcısını sevindirirken, hafta boyunca 2,5832- 2,6486 aralığında seyreden dolar/TL yüzde 2,7, avro/TL ise yüzde 0,3 yükseldi. Gösterge tahvilin bileşik faizi ise küresel piyasa faizlerindeki gerilemenin etkisiyle yüzde 8,90’dan yüzde 8,50’nin altına geriledi.

“Türkiye’de nisan ayında faizlerin yüzde 8’in altına kalıcı şekilde düşeceğini düşünmekteyiz”

Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz ise kış aylarında güçlü esen dolar fırtınasının Fed toplantısı ardından dinmesiyle piyasaların da bahar mevsimine girdiğini ifade etti.

Yılmaz, Fed toplantısı öncesinde TCMB’nin de belirsizlikleri ve risk primini göz önüne alarak piyasada kafa karıştırabilecek hiçbir değişiklik yapmadığını dile getirdi.

Böylece öngörülebilirliğin arttığını ve  kur oynaklığının azaldığını vurgulayan Yılmaz, kur oynaklığının azalmasıyla da TL’nin hem dolar hem de avro karşısında değer kazandığını belirtti.

Fitch’in de yeniden dengelenmenin başarılı bir şekilde sürdüğünü açıklayarak Türkiye’nin geleceğine yönelik pozitif bir yaklaşım ortaya koyduğunu ifade eden Yılmaz, “Dünya genelinde düşük enflasyon, düşük faiz, bol likidite ve gerileyen hammadde fiyatları Türkiye lehine konjonktür çizmeye devam ediyor” dedi.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI