Dolar 32,4317
Euro 34,7477
Altın 2.441,58
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Perakendede 7 bin kişi alınacak

Perakendede 7 bin kişi alınacak
15 Nisan 2014 07:52 | Son Güncellenme: 15 Nisan 2014 07:53
A+
A-

yenibiris_gida_perakende_gorsel_1

2014’ün ilk çeyreğinde iş ilanları da başvurular da arttı. Özellikle yerel seçimlerden sonraki 10 günde, iş başvuruları yüzde 10 oranında artış gösterirken bu dönemde en çok elemanın arandığı Perakendecilik sektöründe, geçen yılın aynı dönemine göre daha fazla eleman arayışı var. Başta satış temsilcisi olmak üzere sektörde 7 bin 340 kişi aranıyor. Yenibiris.com, İstihdam Raporu’nun 2014 ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Perakendecilik-Toptancılık sektörünün bu dönemde en çok ilan veren sektör olduğu ortaya çıktı. Geçen yılın aynı döneminde 7. sırada yer alan sektörün bu yıl yüzde 7 oranında artış göstermesi de dikkat çekici.

 Yeni mağazalara istihdam

Eleman ilanlarında ilk sıraya yerleşen Perakendecilik-Toptancılık sektöründe en fazla istihdam, firmaların yeni açacağı mağazalarda gerçekleşecek. Elektronik satış danışmanı, mağaza yönetici adayı ilanlarında da belli bir artış gözleniyor. Mağaza satış danışmanı, kasiyer, mağaza müdürü ve mağaza müdür yardımcısı en çok aranan pozisyonların başında geliyor. Son yıllarda perakende şirketlerinin eğilimi, mağaza yöneticilerini içerden yetiştirmek ve bu doğrultuda kendi eğitim programlarını kurgulamak yönünde ancak yoğun zamanlarda dışarıdan yönetici alma ihtiyacı da olabiliyor.

 

Perakendecilik-Toptancılık sektörüne yapılan iş başvuruları da ilanlarla paralellik gösteriyor. İş arayanlar en fazla şu pozisyonlara başvuruyor:

1-Satış danışmanı

2-Mağaza müdürü

3-Kasiyer

4-Ön muhasebe elemanı

5-Mağaza yönetici adayı

 

Perakendecilik-Toptancılık sektörünü izleyen Turizm-Otelcilik ilanları da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 oranında artış gösterdi. 2014’ün ilk çeyreğinde en çok eleman aranan sektörler şöyle:

 

En çok ilan yayınlayan10 sektör Oran
Perakendecilik-Toptancılık % 12
Turizm-Otelcilik % 10
Eğitim % 10
Yapı-İnşaat % 7
Gıda % 5
Bilişim % 5
Sağlık-Tıp % 5
Üretim-İmalat % 4
Elektrik-Elektronik % 3
Tekstil % 3

 

En çok Satış Temsilcisi aranıyor

Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artış gösteren Satış Temsilcisi pozisyonu, 2014’ün ilk çeyreğinde yayınlanan ilanlardaki pozisyonlara göre birinci sıraya yerleşti. Onu Muhasebe Elemanı takip etti. Bu dönemde, çeşitli sektörlerde en çok eleman aranan pozisyonlar ise şunlar:

 

En çok aranan 10 pozisyon Oran
Satış Temsilcisi % 13
Muhasebe Elemanı % 10
Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi % 6
Sekreter % 6
Makine Mühendisi % 6
İnşaat Mühendisi % 5
Resepsiyonist % 4
İngilizce Öğretmeni % 4
Elektrik Mühendisi % 3
Mimar % 3

 

İş başvuruları arttı

2014’ün ilk üç çeyreğinde, en çok başvuru yapılan üç sektör Bankacılık-Finans, Perakendecilik-Toptancılık ve Eğitim oldu. Yenibiris.com’daki ilanlara yapılan başvurular, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 91 oranında artış gösterdi.

 

En Çok Başvuru Alan 10 Sektör Oran
Banka-Finans % 13
Perakendecilik-Toptancılık % 10
Eğitim % 7
Hizmet % 5
Yapı-İnşaat % 5
Bilişim % 4
Gıda % 4
Turizm-Otelcilik % 4
Çağrı Merkezi % 4
Sağlık-Tıp % 3

 

Adayların gözde mesleği, “Satış Temsilcisi”

Satış Temsilcisi pozisyonu başvuru oranı (yüzde 14,1) geçen yıla nazaran yaklaşık yüzde 6 artış göstererek, geçen yılın aynı döneminde bulunduğu ikinci sıradan birinci sıraya yükseldi. Satış Temsilcisi’nin ardından en çok başvuru alan diğer pozisyonlar şu şekilde sıralandı: Muhasebe Elemanı (yüzde 10,2), Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi (yüzde 8,4), Yönetici Asistanı (yüzde 6,2), Sekreter (yüzde 6,1), Şoför (yüzde 5,9), Muhasebe Uzmanı (yüzde 4,2), Güvenlik Görevlisi (yüzde 4), Gişe Destek Yetkilisi (yüzde 4), İngilizce Öğretmeni (yüzde 3,5).

 

En çok ilan yayınlayan iller arasında Antalya üçüncülüğe yükseldi!

En çok ilan yayınlanan ilk üç ilde ise geçen yılın hem aynı dönemine hem de son çeyreğine göre üçüncü sırada bir değişiklik gözlendi. Geçen yıl aynı dönemde İzmir, son çeyrekte ise Kocaeli üçüncü sırada bulunurken, 2014’ün ilk çeyreğinde Antalya üçüncülüğe yükseldi. 2014’ün ilk çeyreğinde en çok ilan yayınlayan üç il İstanbul (yüzde 54,8), Ankara (yüzde 8,3) ve Antalya (yüzde 3,4) oldu.

 

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI
ETİKETLER: