Dolar 32,3697
Euro 34,9552
Altın 2.325,66
BİST 9.080,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Çin’e dair endişeler artarken, Avrupa ve ABD’nin görünümü sağlamlığını koruyor

Çin’e dair endişeler artarken, Avrupa ve ABD’nin görünümü sağlamlığını koruyor
18 Şubat 2014 15:02
A+
A-

B

Yatırımcılar portföylerinde nakit varlıklarını arttırırken, küresel yükselen piyasalar hisse senetlerini azaltıyor

Şubat ayı BofA Merrill Lynch Fon Yöneticisi Araştırması, Çin ekonomisinde yaşanacak bir sert inişe dair artan endişelerin yükselen piyasa hisse senetlerine ilgiyi daha da azalttığını, ancak yatırımcıların gelişmiş ülke hisse senetlerine dair olumlu görüşlerinin sürdüğünü gösterdi.

Yatırımcıların giderek artan bir bölümü (Şubat ayında yüzde 46), Çin’de yaşanması muhtemel bir sert inişi, küresel ekonomiyi tehdit eden en büyük kuyruk riski olarak görüyor. Bu oran Ocak ayında yüzde 37, Aralık ayında ise yüzde 26 seviyesindeydi.

Küresel ekonomide büyüme bekleyenlerin oranında da azalma görülüyor. Önümüzdeki 12 ayda küresel ekonominin güçleneceğini düşünenlerin oranı geçen ayki net yüzde 75 seviyesinden 19 puan azalmayla net yüzde 56’ya geriledi. Hisse senetlerinin portföylerdeki oranı da azalıyor. Portföyünde hisse senetlerine ağırlık verdiğini söyleyen varlık yöneticilerinin oranı, Ocak ayındaki net yüzde 55 seviyesinden net yüzde 45’e geriledi. Portföylerdeki ortalama nakit seviyesi de net yüzde 4,5’ten yüzde 4,8’e çıkarak, Temmuz 2012’den beri görülen en yüksek seviyesine ulaştı.

Ancak bölgesel veriler, endişelerin Küresel Yükselen Piyasalardan kaynaklandığını, Avrupa ve ABD’ye dair iyimserliğin ise sürdüğünü gösteriyor. Varlık tahsislerinde Küresel Yükselen Piyasalar hisse senetlerinin oranı, varlık yöneticilerinin net yüzde 29’unun portföylerinde bu hisse senetlerinin ağırlığı azaltmasıyla rekor seviyelere düşmüş durumda. Küresel yatırımcıların net yüzde 40’ı ise, önümüzdeki 12 ayda portföylerinde ağırlığını en çok arttırmayı düşündükleri bölgenin Euro bölgesi olduğunu belirtiyor. ABD hisse senetleri de giderek popülerlik kazanıyor. Yatırımcıların net yüzde 11’lik kesimi portföylerinde ABD hisse senetlerinin ağırlığını arttırdığını belirtiyor, bu oran geçtiğimiz ay net yüzde 5 seviyesindeydi.

BofA Merrill Lynch Küresel Araştırma yatırım baş stratejisti Michael Hartnett, konuya dair şu değerlendirmede bulundu: “Portföylerin yüzde 4,8’inde görülen yüksek nakit seviyeleri, riskli varlıklara dair tartışmasız bir ‘satın alım’ işareti veriyor.” Avrupa yatırım stratejisti John Bilton ise, “Yatırımcılar gelişmiş ülke piyasalarında, özellikle Avrupa’da yükselme beklentilerini kararlılıkla sürdürüyorlar. Ancak mevcut fiyatlandırmalarda bölge ekonomisine dair büyüme beklentilerinin büyük rol oynadığını da unutmamak gerekli” şeklinde konuştu.

Nakit açmazı: Şirketler yatırımcılara karşı

Fon Yöneticisi Araştırması, yatırımcı portföylerinde nakit seviyesi artarken, şirketlerin kendi nakitlerini de reel ekonomide değerlendirme çağrısı yapan yatırımcıların da rekor bir seviyeye yükseldiğini gösteriyor.

Şirketlerin yetersiz yatırım yaptığına inanan yatırımcıların oranı geçen ayki net yüzde 67’lik rekoru aşarak, net yüzde 69 seviyesine tırmandı. Dahası, şirketlerin nakdi nasıl kullanacaklarına dair görüşlerde, sermaye artırımı yapılmasını isteyenler ile hissedarlara dağıtılmasını isteyenler arasındaki fark, yüzde 33 ile rekor seviyesini koruyor. Yatırımcıların yüzde 58’i daha fazla sermaye artırımı çağrısı yaparken, yüzde 25’i ise temettü ve geri alımlardan yana.

Aynı zamanda, yaklaşık 10 yatırımcıdan 8’i önümüzdeki yıl büyümenin trendin altında kalmasını bekliyor. Araştırma sonuçları, yatırımcıların sermaye artırımlarında artış ve ekonomik büyümede hızlanma gördüklerinde ellerindeki nakdi kullanmaya gideceklerini gösteriyor.

Bankalar, yatırımcıların kalbinde yükselen piyasaların yerini aldı

Küresel mali krizin ardından bankalar pek sevgiyle anılmazken, Küresel Yükselen Piyasalar ise portföylerin göz bebeği halini almıştı. Bu iki yatırıma dair görüşlerin bu ay tümüyle tersine döndüğü görülüyor.

Küresel Yükselen Piyasa hisse senetlerinin portföylerdeki yeri en düşük seviyeye ulaşmışken, küresel araştırmada bankaların portföydeki yeri ise rekor yüksekliğe ulaştı. Yatırımcıların net yüzde 28’i banka hisse senetlerinin ağırlığını arttırdığını belirtiyor. Bu sonuç, net yüzde 16’lık kesimin ağırlık azaltmaya gittiği Ocak ayına göre son derece keskin bir dönüş.

Küresel Yükselen Piyasalar için tek umut ışığı ise, önümüzdeki yıl portföylerinde bu bölgenin hisse senetlerinin ağırlığını azaltmayı düşünen yatırımcı oranındaki hafif düşüş. Önümüzdeki 12 ayda Küresel Yükselen Piyasaların ağırlığını azaltmayı düşünen yatırımcıların oranı Ocak ayındaki net yüzde 28’den yüzde 24’e geriledi.

Avrupa hisse senetlerinde büyük hareketlenme

Avrupa’ya dair iyimserlik rekor düzeylere ulaştı. Yatırımcıların net yüzde 40’ı, portföylerinde ağırlığını en çok arttırmayı düşündükleri bölgenin Avrupa olduğunu belirtiyor. Avrupa son altı aydır en çok tercih edilen bölge. Bölgenin karlılık açısından görünümü de gittikçe iyileşiyor. Küresel araştırma katılımcılarının net yüzde 12’si, karlılık açısından en iyimser görünüme sahip bölgenin Avrupa olduğunu düşünüyor. Bu oran geçtiğimiz ay net yüzde 8 seviyesindeydi.

Avrupa’da bölgesel araştırmaya katılanların net yüzde 70’i de, önümüzdeki yıl karlılıkta artış bekliyor, bu oran da geçtiğimiz aylık net yüzde 59 seviyesindeydi. Kazançlarda iki haneli artış bekleyen Avrupalı yatırımcı sayısı da artmış durumda.

 

REKLAM ALANI