Dolar 32,4087
Euro 34,7827
Altın 2.401,97
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

MÜSİAD: Mısır’da yaşananla bir faciadır

MÜSİAD: Mısır’da yaşananla bir faciadır
28 Temmuz 2013 07:23
A+
A-

müsiad

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği MÜSİAD’ın Mısır’da ordunun ve darbe yanlılarının Adeviyye Meydanı’ndaki demokrasi taraftarlarına ateş açarak saldırması sonucu yaşananlar hakkındaki açıklaması şöyle:

“Seçimle işbaşına gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin darbeyle görevden uzaklaştırılmasından sonra yaptığımız açıklamada sadece Mısır’da değil nerede olursa olsun darbeci zihniyete ve darbecilere karşı olduğumuzu ifade etmiştik.

Bugün de Mısır’da bir facia yaşanmıştır. Darbelerin, darbeci zihniyetin sonucu Mısır’da ne yazık ki bir katliam olmuştur. İnsanların Kadir Gecesi’ni beklediği, bayramı beklediği şu mübarek günlerde birbirlerinin kanını dökecek kadar birbirine düşman hale getirilmesi ancak darbe zihniyetinin bir sonucu olabilir.

Kendi vatandaşına acımasızca ateş açan bir ordu, sadece sandıktan çıkan sonuca değil, darbeye karşı çıkan insanların protestolarına da tahammülü olmayan bir ordudur ve Mısır’da yaşananlar ne yazık ki bir faciadır. Hangi iktidar bir insanın canından daha değerli olabilir?

Mısır halkının hür iradesinin gasp edildiği süreci, özgürlük ve demokrasi taleplerine silahla karşılık verilmesini seyretmekle yetinenleri de ibretle takip ediyoruz. Gezi Olaylarında demokrasi havarisi kesilen, polisin gaz kullanmasının aşırı olduğunun günlerce canlı yayınını yapan, gazete ilanlarıyla özgürlük manifestoları yayınlayanlar Mısır’da yaşanan askeri darbe için darbe kelimesini bile kullanamadılar.

Mısır’da yaşananlar bir gerçeği daha açıkça ortaya koymuştur. Yüzyıllarca kader birliği etmiş bölge halklarının asıl tehlikeli tehdidi, ortak düşmanı, bu çifte standartlı demokrasi anlayışıdır. Ekonomik gelişmelerini ve bağımsızlıklarını tam anlamıyla kazanamamış olmaları, eğitimden sağlığa bir çok alanda kalkınmalarını tamamlayamamış olmalarıdır. Komşularımız güçlü ve kalkınmış olmalı, siyasal ve sosyal ayrılıklarla zaafa düşmek yerine başta inançlarının gereği olarak birlik ve beraberlikle kenetlenmelidir.

MÜSİAD olarak Çözüm Süreci ile başlayan barış ve kardeşlik havasının komşularımız için de örnek bir yaklaşım olduğunu düşünüyor, barışın ve özgürlüğün dışında çözümlerin gerçek çözümler olmadığına inanıyoruz. Mısır gibi Suriye’de yaşanan katliamın da, bölge ve dünya barışı açısından son derece hassas bir denge konusu olduğunu biliyor, Suriye’de de bir an evvel akan kanın durdurulması için herkesin üstüne düşeni yapması gerektiğinin altını çiziyoruz.

Komşularımızın acısı bizim de acımızdır. Komşularımızdaki savaş bizim de etkilendiğimiz bir savaştır. Bu vesileyle Ceylanpınar’da tarlasındaki sofrada iftarı beklerken havan mermisi düşmesi sonucu hayatını kaybeden vatandaşımıza rahmet yaralı çocuklarına da acil şifalar diliyoruz. Ülkemiz ve bölgemizin selameti için yönetenlerden ve tüm taraflardan acilen barış ve sükunet talep ediyoruz.

REKLAM ALANI