Dolar 32,4088
Euro 34,8461
Altın 2.433,50
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 16°C
Çar 18°C
Per 19°C
Cum 19°C

METAL STOKLARINDA YIĞILMA ENDİŞESİ

METAL STOKLARINDA YIĞILMA ENDİŞESİ
17 Temmuz 2023 12:22
A+
A-

Küresel metal piyasaları haftanın ilk işlem gününe kırmızıda girdi.

Çin’in zayıf ekonomik verilerinin talep endişelerini körüklemesinin ardından dolardaki zayıflığın desteğine rağmen temel endüstriyel metal fiyatları haftaya düşüşle başladı.

Bakırda sert geri çekilme

Londra Metal Borsası’nda (LME) üç ay vadeli bakır fiyatları %1 düşüşle metrik ton başına 8.588 dolar olurken, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası’nda (SHFE) en çok işlem gören Ağustos vadeli bakır fiyatları %0,7 düşüşle metrik ton başına 68.940 yuan (9.617,61 dolar ) oldu.

Çin ekonomisi, ikinci çeyrekte yurtiçi ve yurtdışında talebin zayıflamasıyla zayıf bir hızda büyüdü ve COVID sonrası ivme hızla düşerek politika yapıcılar üzerinde faaliyeti desteklemek için daha fazla teşvik sağlama baskısını artırdı.

Stoklarda hızlı artış

Geçtiğimiz ay Çin’in alüminyum da dahil olmak üzere demir dışı metal üretimi yıllık bazda artmaya devam etti. Düşük talebe karşılık artan arz, piyasada stok yığılması beklentilerini artırdı.

SHFE depolarındaki bakır stokları geçen Cuma üst üste üçüncü hafta artarak 82.690 metrik tona yükseldi.

Meierya Futures analistleri, spot piyasada talepten daha fazla arz olduğunu, bunun da spot primi aşağı çektiğini ve vadeli işlemler üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturduğunu söyledi.

Rafine bakır iskontosu geçen hafta metrik ton başına 40 yuana gerileyerek son beş ayın en düşük seviyesine indi.

Londra Metal Borsasında işlem gören diğer metaller de kırmızıdaydı. Alüminyum %0,9 düşüşle metrik ton başına 2.255,50, kalay %0,2 düşüşle 28.500, çinko %1,1 düşüşle 2.412, kurşun %0,2 düşüşle 2.119  ve nikel %1,4 düşüşle 21.330 dolara geriledi.

ABD doları, yılın en kötü haftalık düşüşünün ardından Pazartesi sabah seansında nispeten sabitti. Daha zayıf bir dolar genellikle dolar ile fiyatlanan emtia piyasasına bir miktar destek sağlıyor.

 

REKLAM ALANI