Dolar 32,4376
Euro 34,7889
Altın 2.448,85
BİST 9.933,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

“Merkez Bankası faiz politikalarını yeniden değerlendirmesi gerekebilir”

“Merkez Bankası faiz politikalarını yeniden değerlendirmesi gerekebilir”
04 Ocak 2017 11:04 | Son Güncellenme: 04 Ocak 2017 11:05
A+
A-

TÜİK’in yüzde 1.64 olarak açıkladığı Aralık ayı enflasyonun rakamının beklentilerin üzerinde geldiğine işaret eden ÜNLÜ & Co Araştırma Bölümü Yönetici Direktörü Dr. Vedat Mizrahi, bu rakamın TCMB’nin enflasyon raporundaki % 7.5 olan beklentinin çok üzerinde olduğuna dikkat çekerek bu artışın ilk yarıda da sürmesini beklediklerini söyledi. Enflasyonu kontrol altına almak için TCMB’nin 2017‘nin ilk yarısında politika faizini artırması beklentisinin arttığını dile getiren Mizrahi, enflasyon artışıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Mizrahi “TÜFE Aralık ayında beklentilerin üzerinde artış göstererek bir önceki aya göre % 1.6 bir önceki yılın Aralık ayına göre ise yüzde 8.53 yıllık artış gerçekleştirdi. Bu rakam TCMB’nin Ekim ayında yayınladığı enflasyon raporunda yıl sonu enflasyonu için öngördüğü % 7.5 seviyesinden de önemli ölçüde yüksek sayılabilir. Ana harcama grupları itibariyle 2016 yılı Aralık ayında endekste yer alan gruplardan gıda ve alkolsüz içeceklerde % 3.29, ulaştırmada %1.97, eğlence ve kültürde % 1.42 ve ev eşyasında % 1.28 artış gerçekleşti. Giyim ve ayakkabıda % 2.55, haberleşme kaleminde görülen % 0.14 düşüş ise enflasyonun yukarı yönlü hareketini kısıtladığını düşünüyoruz.

Enerji fiyatları da etkiledi

Çekirdek enflasyon ise 10 aylık düşüşünü sona erdirerek Kasım ayındaki % 7.0 seviyesinden Aralık ayında % 7.5’e yükseldi. Türk Lirası’nın son aylardaki değer kaybı, enerji fiyatlarındaki yükseliş ve Aralık ayında uygulanmaya başlanan alkol ve tütün ürünlerine ÖTV zammı enflasyonun yukarı yönlü hareketine sebep oldu” diye konuştu.

Vedat Mizrahi, kur geçişkenliğinin artması sebebiyle yeni yılın ilk yarısında enflasyonun hızla tırmanmaya başlamasını beklediklerini belirtti. Mizrahi “Rusya ile ilişkilerin düzelmesi ile birlikte 2017 yılında yaş meyve ve sebze fiyatlarında artış olursa bu da enflasyonu yukarı yönlü etkileyebilecektir. TCMB’nin enflasyonu kontrol altına almak için 2017‘nin ilk yarısında politika faizini artırması olasılığının yükseldiğini düşünüyoruz. FED’in Aralık ayında yaptığı faiz artırımına rağmen faizleri değiştirmeyen TCMB’nin Ocak ayında aksiyon alma ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyoruz” dedi.

REKLAM ALANI