Dolar 32,4316
Euro 34,8125
Altın 2.441,95
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 15°C
Çar 18°C
Per 19°C
Cum 17°C

G20 Zirvesinde Japonya Yen’i tartışmaların merkezinde

G20 Zirvesinde Japonya Yen’i tartışmaların merkezinde
14 Şubat 2013 14:53 | Son Güncellenme: 14 Şubat 2013 15:18
A+
A-

Yen

Destek FX analisti Serkan Harmancı’nın, bize verdiği bilgilere göre yarın düzenlenecek G20 zirvesi’nin  ana gündem konusu Japonya Yen’i olacak.

Bu haftanın en önemli olaylarından biri yarın yapılacak olan G20 toplantısı. G7 zirvesi sonrasında hafif hırpalanan USDJPY paritesi, G20 zirvesi yaklaştıkça daha ihtiyatlı işlem görüyor. Döviz kurları, Ekim 2010’ da G20 tarafından resmi gündemine alınmasından sonra yarınki görüşme FX işlemcileri için odak noktası haline geldi.  Daha önceleri döviz kuru politikaları G7 zirvelerinde görüşülüyordu fakat artık G20 toplantılarının gündem konusu. Yarınki görüşmede, Japonya Yen’ i tartışmaların merkezinde olacak, nasıl sonuçlanacağı konusunda şimdilik net bir fikir birliği görülmüyor.

G20 zirvesine katılacak ülkelerden 9’ unun Yen’ in değersizliği konusunda herhangi bir problemleri yok. Kendi döviz kurlarına zaten müdahalede bulunan Brezilya, Arjantin ve Çin bu ülkelerden bazıları.  Diğer ülkelerden ABD, Japonya, İngiltere ve Avustralya para politikalarını kullanarak döviz kurlarına müdahalede bulunuyorlar, Almanya ve Kanada ise Yen konusunda hiç problem görmüyorlar. Kanada Ekonomi Bakanı, G7 zirvesi sonucu oluşan fikir birliğinin sadece Yen için geçerli olmadığının altını çizerken G20’ de bu görüşün yinelenerek kabul göreceği iddiasında bulundu. Yen’ deki volatilite artışının konuşulmaya bile gerek duyulmadığı ortamda sadece diğer döviz kurlarına göre büyük ölçüde değersizleşmesinin tartışılması, parasının değerinin düşürülmesi için adım atan sanki sadece Japonya’ ymış izlenimi yaratıyor.

G20 zirvesi sonucunda döviz kurları ile ilgili önemli bir değişiklik ve sürpriz bir açıklama beklenmezken, büyük olasılıkla G7 zirvesinde alınan ortak kararlar yinelenecek. Bu durumda Yen değersizleşme yolunda vermiş olduğu molayı bitirebilir ve yoluna kaldığı yerden devam edebilir, yine de kesin sonuç için Cuma gününü beklemeliyiz.

Ekonomi ajandasi

REKLAM ALANI