Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 18°C

Küresel piyasalarda neler oluyor?

Küresel piyasalarda neler oluyor?
08 Mayıs 2019 12:04
A+
A-

Asya borsaları Wall Street’i takip ederek gerilerken, yatırımcılar hisse senedinden çıkarak güvenli liman olarak gördükleri devlet tahvillerine kaydılar.

 

ABD Başkanı Donald Trump Pazar günü Çin ile ticaret müzakerelerinde ilerleme kaydedilmediğini gerekçe göstererek sürpriz şekilde gümrük vergilerini artıracağını açıkladı.

Görüşmelerde ilerleme kaydedildiği beklentisinde olan yatırımcıları şaşırtan bu açıklamanın ardından müzakereleri kurtarmak isteyen Pekin dün başbakan yardımcısı Liu He’nin Perşembe ve Cuma günü Washington’a gideceğini bildirdi.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi bugün yüzde 0.75 düşüşle Mart sonundan bu yana en düşük seviyeye indi. Shanghai bileşik endeksi yüzde 1.6 geriledi.

Wall Street Çin ile müzakerelerden sonuç alınmayacağı endişelerinin etkisiyle dün yüzde 2’ye yakın kayıpla kapandı. S&P 500 endeksi yüzde 1.65, Dow Jones yüzde 1.8 geriledi.

Uluslararası piyasalarda devlet tahvil getirileri yatırımcıların ekonomik büyümede hızlanmayı fiyatladığı hisse piyasasından çıkmasına paralel geriledi. ABD, Almanya ve Japonya’nın 10 yıl vadeli tahvillerinin getirisi bir ayın en düşük seviyesine indi.

ABD ile Çin arasındaki ticaret geriliminin tırmandığı endişeleri güvenli liman olarak görülen Japon yenini dolar karşısında altı haftanın zirvesine taşıdı.

Yatırımcılar, ABD’nin Trump’ın gümrük vergilerindeki artışı durdurmaya çalışan Çin’in müzakerecisi Liu He’nin Perşembe ve Cuma günü Washington’da yapacağı temasları izliyor olacaklar.

Yen’in dolar karşısında yüzde 0.3 değer kazanmasına paralel olarak dolar/yen kuru 109.92’ye geriledi. Dolar endeksi ise dün yüzde 0.1 artıda kapandıktan sonra bugün yüzde 0.2 düşüşle 97.463’te bulunuyor.

Kaynak: Reuters

REKLAM ALANI