Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 19°C
Çar 20°C

Kaos beklentisi yok piyasa sağlam

Kaos beklentisi yok piyasa sağlam
15 Mart 2016 11:11
A+
A-

hesap para

Siyasi kaos beklentisi olmaması TL’yi güçlü tutuyor.

Ankara geçtiğimiz ay yaşanan ve Türkiye’yi yasa boğan saldırıların ardından bir kez daha terörün hedefi olurken, piyasalar sağlam duruşunu sürdürdü. 2003 yılında yaşanan HSBC ve Sinagog saldırılarının ardından borsadaki kaybın yüzde 7.3’lere kadar ulaştığını hatırlatan Destek Menkul Değerler Araştırma Müdürü Murat Tufan, dün ise borsanın yükselerek ktirik 80 bin direncini de kırdığını, bunun da TL varlıklarındaki güçlü duruşun süreceğine işaret ettiğini belirtti. Tufan bunda siyasi kaos beklentisinin olmamasının etkili olduğunu belirtti.

Önceki saldırılar nasıl fiyatlanmıştı?

Terör saldırıları dünyanın her yerinde olduğu gibi, hem sosyolojik hem de psikolojik anlamda tahrip yaratıyor. Ancak tüm olumsuzluklara rağmen, Türkiye’nin ekonomisindeki güçlü duruşunu sürdürdüğünü söyleyebiliriz. Özellikle metropollerde gerçekleşen saldırıların borsa tarafında fiyatlanmadığını söylemeliyiz. Peki bunun nedeni ne? Bu soruyu yanıtlamadan önce borsanın hangi gelişmeye nasıl tepki verdiğini hatırlayalım;

13 Mart 1999; PKK militanları İstanbul Kadıköy’deki Göztepe mahallesinde yer alan Mavi Çarşı’ya molotof kokteyli atıldı. Borsa endeksi günü yüzde 1.87 değer kaybıyla tamamladı.

15 Kasım 2003; Neve Şalom Sinagogu ve Bet İsrael Sinagogu’na çok sayıda kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olan saldırı gerçekleştirildi. Borsa endeksi günü yüzde 2.45 kayıpla tamamladı.

20 Kasım 2003; Sinagog saldırısı sonrası henüz yaralar sarılmadan Türkiye başka bir saldırıyla şok yaşadı. İstanbul’daki İngiliz Konsolosluğu ve HSBC Bankası’nın genel merkezine bomba yüklü araçlarla saldırı gerçekleştirildi. Borsa endeksi bu saldırı sonrası günü yüzde 7.37 kayıpla tamamladı.

22 Mayıs 2007; Ankara’nın Ulus Semti’ndeki Anafartalar Çarşısı’nda intihar saldırısı düzenlendi. Saldırıda 6 kişi hayatını kaybetti. Borsa İstanbul ise günü yüzde 0.35 primle tamamladı.

27 Temmuz 2008; Yürek yakan bir diğer saldırı ise İstanbul’un Güngören ilçesinde ardı ardına iki bombanın patlatılması ile gerçekleştirildi. Terör örgütünün yaptığı bu hain saldırıda çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Borsa endeksi günü yüzde 1.50 primle tamamladı.

11 Mayıs 2013; Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde bomba yüklü araçlarla düzenlenen terör saldırısında 52 kişi yaşamını yitirdi. Bu kaotik gelişme sonrası borsa günü yüzde 0.22 artıda tamamladı.

6 Ocak 2015; İstanbul’un turistik semtlerinden Sultanahmet’teki bir polis noktasına canlı bomba saldırısı düzenlendi. Borsa İstanbul günü yüzde 0.52 primle tamamladı.

20 Temmuz 2015; Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde, düzenlenen intihar saldırısında çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Borsadaki kayıp yüzde 1.78 olarak gerçekleşti.

10 Ekim 2015; Ankara Garı kavşağında Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en ölümcül bombalı intihar saldırısı gerçekleştirildi. Borsada kapanış yüzde 0,11 seviyesinde gerçekleşti.

17 Şubat 2016; Ankara’da Genelkurmay Başkanlığı yakınında gerçekleşen patlamada çok sayıda kişi hayatını kaybederken çok sayıda kişi de yaralandı. Borsada kapanış yüzde +.62 seviyesinden gerçekleşti.

13 Mart 2016; Türkiye daha yaralarını saramadan Ankara bir hain saldırı ile daha karşı karşıya kaldı. Hayatını kaybeden ve yaralananların bilançosunun ağır olduğu açıklandı. Borsa güne yatay giriş yaptı.

Tufan: “TL güçlü durduğu için saldırılar fiyatlanmıyor”

Saldırı sonrası fiyatlamaları değerlendiren Destek Menkul Değerler Araştırma Müdürü Murat Tufan, 2003 yılında yaşanan HSBC ve Sinagog saldırılarının ardından borsadaki kaybın yüzde 7.3’lere kadar ulaştığını hatırlatarak son saldırılara bakıldığında ise borsanın etkilenmediğinin hatta kritik idrenç olan 80 binin kırıldığını kaydetti. İlk etapta panik satışları görülse de terör saldırılarının etkisinin kalıcı olmadığını belirten Tufan, “Daha çok dış piyasadaki gelişmelerin ağırlıklı olarak fiyatlandığını söyleyebiliriz. Diğer taraftan iç tarafta yaşanan kaotik gelişmelerin hangi sektörü etkilediği de önemli bir ayrıntı olarak karşımıza çıkıyor. Jeopolitik gelişmelerden en derin darbeyi Turizm sektörü alsa da bunun borsa tüm endeksine yansımasının sınırlı olduğunu görüyoruz. Endeksteki ağırlığı yüzde 10 civarında bulunan turizm sektörünün borsadaki kazancı yıllık bazda yüzde 7’ye ulaşmış durumda. Terör olayları güvenlik endişeleriyle piyasaların dengesini bozsa da TL varlıklarını güçlü tutan farklı etkenler de bulunuyor. Başta küresel çapta merkez bankalarının uyguladıkları genişleyici para politikaları TL’deki güçlü duruşun en önemli nedeni olarak gösterilebilir. Özellikle gelişmekte olan ülke borsalarının yönünü ABD Merkez Bankası FED belirlemiş ve bu sebeple iç tarafta yaşanan güvenlik endişelerinin etkisi iç piyasaya yansıması sınırlı kalmıştır.” diye konuştu.

“Siyasi kaos beklentisi olmaması piyasayı güçlü tutuyor”

Tufan, bu tarz olaylarda siyasi kaos beklentisinin fiyatlanması durumunda majör düşüşler görülebileceğini belirterek Türkiye’de ise böyle bir beklentinin olmamasının fiyatlara yansıdığını kaydetti. Tufan, “Dünkü borsa performansına baktığımızda endeksin Ankara’da yaşanan terör saldırılarına prim vermediğini görmekteyiz. Bir süredir takip ettiğimiz 80 bin direncinin aşılarak günlük kapanışının bu seviyenin üzerinde gerçekleşmesi bunun kanıtı olarak da gösterilebilir. Güvenlik endişelerinin piyasalara çok majör bir etkisi olmamasının bir diğer önemli nedeni ise, bu tarz acı kayıpların siyasi tarafta herhangi bir kaos ortamının yaratmayacağı beklentisinin hakim olmasıdır. “ diye konuştu.

REKLAM ALANI