Dolar 32,3862
Euro 35,1212
Altın 2.325,46
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Asya’nın En İyi İşverenleri açıklandı

Asya’nın En İyi İşverenleri açıklandı
29 Mart 2016 10:36
A+
A-

Ofis

Stratejik kurum kültürü dizaynı konusunda uzman Great Place to Work® Enstitüsü, Asya’nın En İyi İşverenleri listesini 2’inci kez açıkladı. Araştırmaya göre Asya’daki işverenler için başarının formülü iki ana unsura dayanıyor: Nitelikli çalışanları elinizde tutmak için onlara saygı gösterin, motive etmek için ise hakkaniyetli davranın. 9 ülkeden toplam 60 kurumun girmeye hak kazandığı listede büyük ödüller DHL, Salesforce ve Atlassian’ın oldu. Kurum kültürünü çalışanlarında güven oluşturacak biçimde inşa etmeyi en iyi başarmış şirketler en fazla Avustralya’dan ve bilişim teknolojileri sektöründen çıktı.

25 yıldır dünya çapında her yıl 7 bine yakın işletme ve 16 milyondan fazla çalışanı analiz ederek, en iyi işverenleri belirleyen Great Place to Work® Enstitüsü, ikinci kez Asya’nın En İyi İşverenleri listelerini açıkladı. Listeye girmeye hak kazanan 60 kurumun içerisinde büyük ödüller DHL, Salesforce ve Atlassian’a gitti. Ulaştırma ve kargo şirketi DHL Asya’nın En İyi Çokuluslu şirketi, bilgi teknolojileri firması Salesforce En İyi Küçük Ve Orta Büyüklükteki İşyeri, yazılım firması Atlassian ise 500+ Çalışana Sahip İşyeri kategorilerinde birinci oldu. En İyi Çokuluslu şirketlerde ilk 5’te, DHL’in ardından Omnicom, Google, EMC ve Marriott yer aldı.

Listede öne çıkan konuları değerlendiren Great Place to Work® Türkiye Genel Müdürü Eyüp Toprak, “Asya araştırmasında okumamız gereken sonuç şu: Çalışanlarınızı elinizde tutmak istiyorsanız onlara saygı gösterin. Ellerinden gelenin en iyisini ortaya koymalarını istiyorsanız hakkaniyetli bir iş ortamı sunun” dedi.

Nitelikli çalışanları elinde tutmak için sadece takdir ve ödüller yeterli değil

Araştırma sonuçlarına göre Asya’da çalışanların bir işyerinde uzun süre çalışmayı istemesine neden olan uygulamalar oldukça farklılaşıyor. Çalışanlar buna, yeterli araç gerecin sağlanması gibi temel konulardan, çalışanın önerilerinin yönetim tarafından dikkate alınması veya işverenin psikolojik ve duygusal açıdan sağlıklı bir ortam sunmasına kadar geniş bir yelpazede bakıyor. Çalışanlar için bir diğer önemli konu ise ortaya koydukları ekstra çabanın takdir görmesi ve ödüllendirilmesi.

İç çekişmeler ve hakkaniyetsiz çalışma ortamı motivasyonu baltalıyor

Asya sonuçları ‘hakkaniyet’ uygulamalarına da vurgu yapıyor. Çalışanları ekstra çabayı ortaya koymak ve fark yaratmak için motive eden uygulamalar ‘hakkaniyet’ kavramı çevresinde şekilleniyor. Çekişmelerin, arkadan bıçaklamaların, politik davranma zorunluluğunun olmadığı, insanlara unvanı ya da kıdemi fark etmeksizin eşit davranıldığı çalışma ortamlarında çalışanlar daha motive oluyorlar.

Araştırmada 2 milyondan fazla çalışan temsil edildi

Araştırma ile, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Avustralya, Çin, Hindistan, Japonya, Singapur, Güney Kore ve Sri Lanka’daki 1064 firmada toplam 1 milyon 880 binden fazla çalışan temsil edildi.

Bunların içerisinde ‘en İyi İşverenler’ listesine girmeye hak kazanan şirketlerin üçte biri Avustralya’dan idi. Avustralya’yı Hindistan, Kore ve Japonya takip etti. Listeye en fazla şirketin girdiği sektör ise yüzde 22 ile bilişim teknolojileri oldu. İkinci sırada finansal hizmetler ve sigorta, üçüncüde ise Perakende yer aldı.

Küçük ölçekli şirketler her alanda en yüksek puanları aldı

Great Place to Work® çalışan odaklı mükemmel iş yeri kültürünün oluşturulması ve stratejik kurum kültürünün dizayn edilmesi alanında uzman bir enstitü. 25 yılı aşkın deneyimi ile hazırladığı analizlerinde çalışanların işveren veya yönetici ile arasındaki ilişki, çalışanlar ile yaptıkları iş arasındaki ilişki ve çalışanların diğer takım arkadaşları arasında ilişkileri inceliyor. Bu analizlerdeki en önemli araçlardan biri de çalışanlarla yaptığı Trust Index© anketleri. Güvenilirlik, saygı, hakkaniyet, gurur ve takım ruhu boyutlarının ele alındığı anketler neticesinde ulaşılan Trust Index® skorunun, Küçük ve Orta Ölçekli İşverenler’de diğerlerine göre daha yüksek olduğu belirlendi. Bu tip işverenlerde ortalama 91 olarak ölçülen skor, örneğin Çokuluslu İşverenlerde 84’e düştü. Sektörel olarak bakıldığında ise, 88 ortalama Trust Index® skoru ile Bilişim Teknolojileri ilk sıraya yerleşti. Onu Medya ve İmalat sektörü takip etti.

İşyerinin mükemmel olduğunu düşünenler için eşitlik, gurur ve etik değerler önemli

60 şirket içerisinde çalışanların 100 tam puana yaklaşan oranlarda olumlu görüş bildirdiği ifadelerden bazıları ise, “İnsanlara burada cinsel tercihlerine ve ırklarına bakılmaksızın eşit davranılır”, “Başkalarına burada çalıştığımı söylemekten gurur duyuyorum” ve “Yönetim faaliyetlerinde dürüst ve etik davranır” idi.

REKLAM ALANI