Dolar 32,4317
Euro 34,7477
Altın 2.441,58
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 18°C

Türkiye, 55’inci sırada yer aldı

Türkiye, 55’inci sırada yer aldı
05 Haziran 2016 09:10
A+
A-

İstiklal caddesi

163 ülkenin dünyaya kültür, barış, düzen, doğa, zenginlik, bilim, eşitlik ve sağlık gibi alanlara katkısıyla hazırlanan ‘İyi Ülke Endeksi’ 2015 sonuçları açıklandı 

İyi Ülke Endeksi 2015; 163 ulusun küresel bağlamda başkaları için bilim ve teknoloji, kültür, uluslararası barış ve güvenlik, dünya düzeni, gezegen ve iklim, refah ve eşitlik ile sağlık ve iyilik olmak üzere toplam 7 alanda neler yaptığını irdeledi. Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü ve UNESCO gibi organizasyonlardan veri toplayarak oluşturulan araştırmanın en iyi ülkesi bu yıl İsveç. Endeks, her ülkeye bir denge cetveli atıyor ve insanlığa net fayda sağlayan, gezegene yük olan ya da bu iki değer arasında duran ülkeleri sıralıyor. 50’den fazla ülkede refah ve verimlilik araştırmaları yapan İngiliz profesör Simon Anholt tarafından, 163 ülkenin verileri incelenerek hazırlanan ancak 125’inin sıralandığı endekste Türkiye, 55’inci sırada yer aldı. geçen yıl İrlanda Cumhuriyeti’nin 1’inci olduğu listede, Türkiye 79’uncu sırada bulunuyordu.

SIĞINMACI KABULU YETERSİZ!

“İyi Ülke Endeksi”nin alt bileşenlerine bırakıldığında Türkiye, “Bilim ve Teknoloji”de 55’inci, “Kültür”de 66’ncı, “Uluslararası Barış ve Güvenliğe Katkı”da 72’nci, “Dünya Düzenine Katkı”da 126’ncı, “Gezegen ve İklim Bilincine Katkı”da 60’ıncı, “Refah ve Eşitlik”te 103’üncü, “Sağlık”ta ise 22’nci sırada yer aldı. Buna göre Türkiye, gıda ve insani yardımlar ve uluslararası sağlık düzenlemelerine uygun hareket etmesi nedeniyle “Sağlık”ta 22’nci sıraya çıkarken, 3 milyon sığınmacıyı barındırmasına rağmen düşük dış yardımları ve yüksek doğum oranı ile “Dünya Düzenine Katkı”da 126’ncı sıraya kadar düşüyor.

SANCAR’A RAĞMEN SIRASI DÜŞTÜ

Endeksin Türkiye açısından bir diğer ilginç verisi “Bilim ve Teknoloji” alt kategorinde görülüyor. Uluslararası öğrenci sayısı, bilimsel yayın ve patent sayısının yanı sıra Nobel ödüllerinin değerlendirildiği bu kategoride, Türkiye’nin, Aziz Sancar ile Nobel Kimya Ödülü kazanmasına rağmen bir önceki yıla göre 4 basamak düşerek 55’inci sıraya gerilediği görülüyor.

EN İYİ 10 ÜLKE

İsveç

Danimarka

Hollanda

İngiltere

Almanya

Finlandiya

Kanada

Fransa

Avusturya

Yeni Zelanda

REKLAM ALANI