Dolar 32,5541
Euro 34,8917
Altın 2.436,70
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

İhracat Kasım ayında yüzde 8.8 artış gösterdi

İhracat Kasım ayında yüzde 8.8 artış gösterdi
02 Aralık 2013 15:33 | Son Güncellenme: 02 Aralık 2013 15:43
A+
A-

TİM-4-Tokat'ta başarılı ihracatçılar ödüllendirildi

Aylık bazda 13.8 milyar dolarlık ihracat rekor getirdi 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Kasım ayı ihracat rakamlarını Tokat’ta açıkladı. İhracat Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8.8 artışı gösterdi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Kasım’da elde edilen 13,8 milyar dolarlık ihracatın, aylık bazda Cumhuriyet tarihinin rekoru olduğunu bildirdi.

Euro bölgesinin resesyondan çıkma işaretleri verdiğini, küresel talepte toparlanma olduğunu belirten Büyükekşi, 2014 yılı öngörülerinin pozitif olduğunu söyledi.  Büyükekşi, “geçtiğimiz hafta İran’la ilgili yaşanan gelişmelerin de ihracatımıza pozitif katkı yapacağına inanıyoruz” dedi.

 Türkiye ihracatçılar Meclisi (TİM), Kasım ayı ihracat verilerini Tokat’ta düzenlenen basın toplantısında açıkladı. İhracatın Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,8 artışla, 13 milyar 797 milyon dolar olduğunu bildiren Büyükekşi, “bu rakam, Cumhuriyet tarihimizin en yüksek aylık ihracat tutarıdır. Böylelikle aylık ihracat rekorumuzu geliştirdik, tüm ihracatçılarımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

Yılın 11 ayında toplam ihracatta ise yüzde 0,3 azalma hesaplandığını belirten Büyükekşi, Ocak-Kasım döneminde toplam 138 milyar 337 milyon dolar ihracat gerçekleştiğini belirtti. Büyükekşi, “Birlik kaydından muaf ihraç kalemleri hariç, net mal ihracatına baktığımızda, ilk 11 aydaki birikimli artış performansımız  yüzde 5,4 oldu. Son 12 aylık genel ihracatımız ise yüzde 0,2 azalarak, 150 milyar 942 milyon dolar oldu” dedi.

TİM-3-İhracat rakamları Tokat'ta açıklandı-MB

 Otomotiv ihracatta yine lider

TİM Başkanı Büyükekşi’nin verdiği bilgiye göre, Kasım ayında en fazla ihracatı 2 milyar 77 milyon dolarla otomotiv sektörü gerçekleştirdi. Bu sektörü hazır giyim ve kimyevi maddeler sektörleri takip etti.

Kasım ayında ihracatını en fazla artıran sektör, yüzde 33 artışla zeytin ve zeytinyağı sektörü oldu. Bu sektörü yüzde 27 ihracat artışı ile savunma ve havacılık sektörü ve  yüzde 24 ihracat artışı ile de ağaç mamulleri ve orman ürünleri sektörü izledi. İller bazında da, “en fazla ihracat yapan ilk 10 il bazında”, ihracatını en fazla artıran il yüzde 93 artışla yine Sakarya oldu. Sakarya’yı yüzde 21 artışla Denizli ve yüzde 10 artışla İstanbul takip etti.

AB’ye ihracat artışı sürüyor

Kasım ayında, AB pazarındaki ihracat artışının sürdüğünü bildiren Büyükekşi, “AB’ye ihracatımız Kasım ayında yüzde 9 arttı. Kasım ayında Uzakdoğu ülkelerine yüzde 21, Ortadoğu’ya yüzde 14, Bağımsız Devletler Topluluğuna yüzde 6, Afrika’ya yüzde 4 ihracat artışı yakaladık. Kasım’da ön plana çıkan ülkeler Suriye (yüzde 349 artış), Bangladeş (yüzde 257 artış), Umman (yüzde 189 artış), Portekiz’e (yüzde 101 artış) ve Finlandiya (yüzde 100 artış) oldu. Norveç’e ihracat artışı da yüzde 95 olarak hesaplandı” diye konuştu.

2014 umut veriyor

Dünya genelinde ihracatın, ilk 2 çeyrekteki  yüzde 1 seviyesindeki artış performansını 3. çeyrekte yüzde 3,4’e çıkardığını kaydeden Büyükekşi, ithalat hızının da eksi değerlerinden sıyrılıp yüzde 2,6’lık artış hızına ulaştığına işaret etti. Dünya ekonomisi ve ticareti üzerine kapsamlı bir değerlendirme yapan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi şöyle konuştu;

“Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı AB bölgesi de, bu trendi izleyen grup içerisinde yer alıyor. Bölge ekonomisi, bir önceki çeyreğe göre binde 1 büyürken, geçen yılın aynı dönemine göre binde 4 daraldı. Ancak ekonomideki daralma gittikçe azalıyor. Bir diğer ifadeyle EURO bölgesi resesyondan çıkış belirtileri sergiliyor. İlk 2 çeyrekte ithalat daralması yaşayan bölge, 3. çeyrekte yüzde 3 oranında artışla, ithalatına ciddi bir ivme kazandırdı. Bölgede talebin canlandığını gösteren bu gelişme, Türkiye ihracatının geleceği açısından da, oldukça umut verici. Sonuç olarak, başta AB olmak üzere global anlamda yaşanan beklenti iyileşmeleri ve  artan ithalat, dış talep koşullarının giderek olumlu hale geldiğini gösteriyor. ABD Merkez Bankası’nın öne çıkan Başkan adayı Janet Yellen ise, 2014 yılında parasal genişlemeye devam edileceğinin sinyallerini veriyor. Esasında tüm bu bilgiler, ABD başta olmak üzere küresel talepteki güçlü toparlanmayı önkoşul olarak görüyor. Dolayısıyla her halükarda genel dış ticaret talebinin 2014 yılında daha pozitif olacağını öngörüyoruz. Geçtiğimiz hafta İran’la ilgili yaşanan gelişmelerin de ihracatımıza pozitif katkı yapacağına inanıyoruz. 2014 yılından da bu yüzden daha umutluyuz.”

 Çin’in reformları olumlu yansıyacak

Çin’in yeni nesil reformlar ile piyasa ekonomisine geçişi hızlandırdığını anlatan Büyükekşi, “Bankacılık, emek piyasası ve kur rejiminde  daha esnek uygulamalar  daha gerçekçi fiyatların oluşmasını sağlayacak. Yuan’ın değerlenmesinin, Türkiye’nin rekabetçilik gücünü ve ihracatta birim fiyat avantajını artıracağını düşünüyoruz. Önümüzdeki yıl dünya ekonomisinin yüzde 3 büyümesini bekliyoruz. AB ve Euro Bölgesi dâhil özellikle gelişen ülkelerin daha yüksek büyüme oranlarına  erişeceğini düşünüyoruz” dedi.

Büyükekşi, pazarlar üzerine yaptığı değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “Yakın ve komşu pazarlarımız arasında yer alan  Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinin yüzde 3,4, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin yüzde 3,6, Sahra Afrika’sının yüzde 6 büyümesini ve bu büyümenin komşu ülkelerimizle olan ticarete  pozitif yansımasını bekliyoruz. Türkiye’nin 8 komşusuyla yaptığı ihracat  son 10 yılda 13 kat arttı. 2 milyar dolardan, 28 milyar dolara geldi. Buradan aldığımız güçle ve  bölgesel risklerin de azalmasıyla 2014 yılında, komşularımıza yaptığımız ihracatın güçlenerek artmaya devam edeceğine inanıyoruz.”

Cari açığın önemli nedeni altın

Cari açık ilk 9 ayda yüzde 27 artarak  49 milyar dolara yükseldiğine değinen TİM Başkanı Büyükekşi, cari açıktaki genişlemede, ağırlıklı payı altın ithalatında yaşanan büyük artışlar ve altın ihracatındaki düşüşlerin oluşturduğunu söyledi. Büyükekşi, “Özellikle altın ve enerji hariç tutulduğunda, cari açığın çok daha düşük seviyelerde  olduğu gözleniyor. Bu bağlamda, Merkez Bankası da, altın ticareti çıkarıldığında, cari açığın ılımlı iyileşmeye devam ettiğinin altını çiziyor. Bizler 2014 yılı ile beraber,  altın rakamlarındaki normalleşme ile birlikte, cari dengenin daha iyi bir tablo çizeceğini öngörüyoruz” dedi.

Katma değer inovasyonla artacak

Konuşmasında TİM tarafından düzenlenen İnovasyon Haftası’na da değinen Büyükekşi, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Bizler bulunduğumuz her platformda, düzenlediğimiz her etkinlikte, inovasyon ve katma değerin önemine vurgu yapıyoruz. Ve biliyoruz ki,  önümüzdeki 10 yılda, inovasyonun önemi, geride bıraktığımız 10 yıldan çok daha fazla olacak. Biz Türk insanının yaratıcı iş zekasına inanıyoruz. Türkiye’nin bu potansiyelini açığa çıkarmak ve Türkiye’ye yeni icat çıkarma alışkanlığını kazandırmak için her yıl Türkiye İnovasyon Haftası etkinliklerini düzenliyoruz. Perşembe-Cuma-Cumartesi günlerinde, 2013 Türkiye İnovasyon Haftası’nı gerçekleştirdik. Bu yıl geçtiğimiz yılki etkinliğin üzerine eklediğimiz, son derece başarılı bir etkinlik oldu. 28 Kasım’da başlayan ve 3 gün süren etkinliklerimize tüm Türkiye ilgi gösterdi. Geçen sene 15 bin kişinin katıldığı etkinliklerimize bu sene tam 26 bin kişi katıldı. Ayrıca tüm program,  TİM TV’den canlı bir şekilde yayınlandı. Dünyanın dört bir yanından 20 bine yakın kişi bu etkinliği internetten takip etti.”

Suriye’ye ihracat BM’nin gıda alımlarıyla artıyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, basın toplantısında soruları yanıtladı. Ambargo döneminde İran’a ihracatta 1 milyar dolarlık düşüş olduğunu belirten Büyükekşi, yeni dönemde ihracat artışı beklediklerini kaydetti. İran’a ambargo ile birlikte altın ihracatının yüzde 77, ithalatının da yüzde 80 arttığını belirten Büyükekşi, altının cari açığın artmasına neden olduğunu vurguladı. Büyükekşi, “İran Türk ürünlerine yüzde 30-100 arasına gümrük uyguluyor, bu da ihracatı zorlaştırıyor, rakabet gücümüzü olumsuz etkiliyor” dedi.

Suriye’ye yapılan ihracata da açıklık getiren Büyükekşi, “Suriye’ye 1.7 milyar dolar ihracat vardı. Bu rakam sıkıntılardan sonra yüzde 70 düştü. BM örgütleri Suriye’ye yönelik gıda alımlarını Türkiye’den yapıyor. Bu da Suriye’ye ihracat alarak kaydediliyor. Suriye’ye ihracatın artış nedeni bu. Mısır pazarında da bütün bu gelişmelere rağmen sıkıntı beklemiyoruz. Mısır’da 2 milyar dolarlık yatırımımız var. 50 bin kişilik istihdam yarattık. Mısır’da sıkıntı olmaz” diye konuştu.

Bölge ülkelerinden Irak’a yönelik ihracatın da sürekli arttığını belirten Büyükekşi, bu ivmeyi artırabilmek için TİM olarak Basra, Erbil ve Bağdat’a bir ziyaret gerçekleştireceklerini açıkladı.

Büyükekşi, yıl sonu hedefini yakalayacaklarını ve 153,5 milyar dolara ulaşacaklarını belirtti.

 

REKLAM ALANI