Dolar 32,5476
Euro 34,9203
Altın 2.442,27
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C
Sal 17°C

İstifa edene tazminat geliyor!

İstifa edene tazminat geliyor!
16 Kasım 2016 11:06
A+
A-

para

Sadece işten çıkartılanlar değil, bazı durumlarda istifa edenler de kıdem tazminatı alabiliyor. Tazminat kazandıran tam 7 ayrılık sebebi bunuluyor

Çalışanların gelecek garantisi olarak gördüğü kıdem tazminatında pek çok kural bulunuyor. Yasalar işyerinde 1 yılı dolduranlara ve işten çıkartılanlara kıdem tazminatı verilmesini öngörüyor. Ancak çalışanlar, bazı durumlarda istifa etseler de kıdem tazminatı alabiliyor.

– Muvazzaf askerlik nedeniyle en az 1 yıl çalıştığı işinden ayrılmak zorunda kalan işçilerin kıdem tazminatı alma hakları var.
– 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar 3 bin 600 günü doldurmuşlarsa SGK’dan yazı alarak tazminat talep edebilir.
– Emeklilikleri dolanlar ayrılırken tazminatlarını alır.
– İş sözleşmesi sağlık nedeniyle feshedilip tazminat alınabiliyor. Ancak bunun 2 koşulu bulunuyor: İşin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya hayatı için tehlike olursa. İşçinin sürekli olarak görüştüğü işveren veya başka bir işçi bulaşıcı bir hastalığa tutulursa.

Kıdem tazminatı alınmasını sağlayacak iyi niyet dışı haller de şöyle:

a) İşveren gerçeğe uygun olmayan bilgiler vermek suretiyle işçiyi yanıltırsa.

b) İşveren işçinin veya aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söyler veya işçiye cinsel tacizde bulunursa.

c) İşveren; işçiye veya aile üyelerinden birine karşı sataşmada bulunur veya gözdağı verirse, yahut işçiye ve aile üyelerinden birine karşı hapsi gerektiren bir suç işlerse.
– Evlenen kadınlar nikahtan sonra 1 yıl içinde kıdem tazminatını alıp işten ayrılabiliyor. Bunun için işverene, evlilik cüzdanı veya evlilik belgesi ile başvurmak gerekiyor.
Takvim

REKLAM ALANI