Dolar 32,4643
Euro 34,6970
Altın 2.435,69
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

“İhracat ve yatırım kredileri risk oluşturmaz”

“İhracat ve yatırım kredileri risk oluşturmaz”
29 Nisan 2013 09:38 | Son Güncellenme: 13 Mayıs 2013 21:29
A+
A-
öztekin
BDDK Başkanı Öztekin, “Risk unsuru oluşturan, cari açığı direkt etkileyen ağırlıklı olarak tüketici kredileri ve ihtiyaç kredileri. Bu konuda gerektiği zaman her türlü tedbiri alırız” dedi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, ihracat ve yatırım kredilerinin büyümesinin risk unsuru oluşturmayacağını belirterek, “Risk unsuru oluşturan, cari açığı direkt etkileyen ağırlıklı olarak tüketici kredileri ve ihtiyaç kredileri. Bu konuda gerektiği zaman her türlü tedbiri alırız” dedi.

Öztekin, Bankacılık ve Finans Sektörü Genel Değerlendirme Toplantısı’na katılmak için geldiği Sivas’ta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kredilerdeki büyümeyi değerlendirdi.

Kredilerin farklı kategoriden, farklı açıdan büyümelerinin önemli olduğunu ifade eden Öztekin, şunları söyledi:

“İhracat ve yatırım kredilerinin büyümesi çok fazla risk unsuru oluşturmaz. Risk unsuru oluşturan, cari açığı direkt etkileyen ağırlıklı olarak tüketici kredileri ve ihtiyaç kredileri. Bu konuda gerektiği zaman her türlü tedbiri alırız. Konut kredisinde açıkçası çok fazla sorun olduğu düşüncesine sahip değilim. Tüketici kredilerinde de bu aşamada Merkez Bankasının ‘illa yüzde 15 olsun’ diye bir kaydı yok. Yüzde 15’i aşarsa ‘rezerv biriktiririm’ düşüncesinde. ‘Bu yüzde 20 olmaz’ diye bir kural anlamına gelmiyor. Ülkenin büyümesi lazım, büyümesi için ihtiyaç duyulan krediler teşvik edilir.”

Bankaların aktif büyüklükleri

Öztekin, Türkiye’deki bankaların ulaştığı aktif büyüklüğe değinerek, bunun iyi noktada olduğunu ancak daha da iyi olması gerektiğini belirtti.

Gelişmiş ülkelerde bankaların aktif büyüklüklerinin Gayri Safi Milli Hasıla’nın (GSMH) 3 katı olduğunu aktaran Öztekin, Türkiye’nin de gelişme arzusunda bir ülke olduğu için hedefinin önce GSMH’yi yakalamak, 2023’te de GSMH’nin yüzde 150’sine ulaşmak olduğunu dile getirdi.

Sağlıklı büyümenin önemine dikkati çeken Öztekin, “Şişerek değil, sağlıklı büyüyerek böyle bir aktifliğe ulaşılmalı. Avrupa ile hemen hemen aynı düzeyde aktif büyüklüğe ulaşılması da elbette arzu edilen bir şey. 2001’de rakam 175 milyar lira, 2013 şubat ayı itibariyle 1.4 trilyon lira. Çok iyi gelişme. Tabi bu iyi gelişme yeterli değil, Türkiye daha iyilerini hak ediyor” diye konuştu.

Öztekin, bankaların uyguladığı ücret ve komisyonlarla ilgili bazı çalışmaların olduğunu aktararak, şöyle devam etti:

“Finansal tüketiciyle ilgili bir takım düzenlemeler öngörülüyor. BDDK’nın, bu tür komisyonlar konusunda daha etkin veya yetkin olması, görevlendirilmesi düşünülüyor. Biz bu görevden kaçmayız. Henüz yasalaşmış, bize verilmiş bir görev yok, verildiği zaman gereğini yaparız. Önce bu yetki verilecek sonra BDDK, bu yetki çerçevesinde düzenleme yapacak. Henüz yetki verilmeden kafadan düzenleme yapma şansımız yok.”

Dünya

REKLAM ALANI