Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

Euro Bölgesi büyümesi olumsuz etkilenecek

Euro Bölgesi büyümesi olumsuz etkilenecek
09 Temmuz 2016 13:53
A+
A-

imf
IMF, Euro Bölgesinin büyüyen siyasi uzlaşmazlıklar ve şüphecilik nedeniyle kritik bir dönemeçte olduğunu belirterek, gelecek yıl büyümesinin 1,4 olarak gerçekmesini beklediklerini açıkladı.

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasının (Brexit) olumsuz etkileri nedeniyle Avro Bölgesi’nde büyümenin bu yıl yüzde 1,6 düzeyinde gerçekleşeceği, gelecek yıl ise yüzde 1,4’e düşeceği bildirildi.

IMF, Avro Bölgesi’ne ilişkin yıllık gözden geçirme raporu niteliğindeki “4. Madde Konsültasyon Raporu”nu yayımladı.

Raporda, Avro Bölgesi ekonomisindeki toparlanmanın son dönemde iç talebi destekleyen düşük petrol fiyatları, nötr mali duruş ve parasal genişleme sayesinde güçlenmesine karşın, Brexit’in büyümeyi olumsuz etkileyeceği vurgulandı.

Bölgenin Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) artış oranının, bu yıl yüzde 1,6 düzeyinde gerçekleşeceği, gelecek yıl ise yüzde 1,4’e gerileyeceği beklentisine yer verilen raporda, aşağı yönlü iç ve dış risklerin de yükseldiği belirtildi.

IMF, nisan ayında yayınladığı Dünya Ekonomik Görünüm (WEO) raporunda Avro Bölgesi’nin bu yıl yüzde 1,5 ve gelecek yıl yüzde 1,6 büyüyeceğini öngörmüştü.

‘Brexit olmasa yüzde 1,7 büyüyecekti’

Raporda, IMF’nin temel senaryosunun İngiltere’nin AB’de kalacağı yönünde olduğu anımsatılarak, bu senaryodaki 2016 ve 2017 Avro Bölgesi büyüme beklentilerinin yüzde 1,7 seviyesinde bulunduğu kaydedildi.

Bölgede ayrıca, enflasyon ve enflasyon beklentilerinin Avrupa Merkez Bankasının (ECB) hedefinin altında seyretmeyi sürdürdüğüne işaret edilen raporda, “Manşet enflasyonun enerji fiyatlarındaki kademeli artışla bu yıl yüzde 0,2’ye ve gelecek yıl yüzde 1,1’e yükseleceğini tahmin ediyoruz.” ifadesine yer verildi.

Raporda, bölgedeki işsizliğin düşmesine rağmen hala kriz öncesi seviyelerin üzerinde olduğu dile getirilerek, işsizlik oranının 2016 ve 2017’de sırasıyla yüzde 10,2 ve yüzde 9,8 seviyelerinde gerçekleşmesinin beklendiği bildirildi.

WEO Raporu’nda, IMF’nin 2016 ve 2017 yıllarına ilişkin Avro Bölgesi enflasyon beklentileri sırasıyla yüzde 0,4 ve yüzde 1,1 seviyesindeydi. Kuruluşun aynı dönemler için Avro Bölgesi işsizlik oranları tahminleri ise yüzde 10,3 ve yüzde 9,9 olarak belirlenmişti.

‘Avro Bölgesi kritik dönemeçte’

IMF’in 4. Madde Konsültasyon Raporunda, Avro Bölgesi’nin içinde bulunduğu zor süreçten “düşe kalka bir şekilde halledilir” yaklaşımıyla çıkamayacağı vurgulanarak, “Avro Bölgesi büyüyen siyasi uzlaşmazlıklar ve şüphecilik nedeniyle kritik bir dönemeçte. Büyümeyi destekleyecek ve parasal birliği güçlendirecek daha kararlı adımlar atılmadıkça, Avro Bölgesi istikrarsızlık riski ve güven krizleriyle yüzleşmeye devam edecek.” değerlendirmesi yapıldı.

Raporda, bu kritik dönemeçten en az hasarla çıkılabilmesi için yapısal reformlara öncelik verilmesi, parasal genişlemenin sürdürülmesi ve bankacılık alanında entegrasyon sağlanması gerektiği tavsiyelerinde bulunuldu.

REKLAM ALANI