Dolar 32,4812
Euro 34,8781
Altın 2.441,46
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 15°C
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 16°C

“Ar-Ge’ye ağırlık verilmeli”

“Ar-Ge’ye ağırlık verilmeli”
24 Temmuz 2013 09:15 | Son Güncellenme: 24 Temmuz 2013 09:16
A+
A-

SUSAMİzmir Milletvekili ve Sanayi Ticaret Komisyonu üyesi Mehmet Ali Susam, imalat sanayisinde rakamların yatay bir seyir izlediğini söyledi.

TÜİK’in geçtiğimiz günlerde açıkladığı Sanayi Üretim Endeksi’nde yarım puan düşüş yaşandığını hatırlatan Susam, “Mevsim ve takvim etkisinden arındırılan verilerdeki düşüş, yılsonunda yüzde 4’lük büyüme hedefini tutturmayı zorlaştıracak. Yılbaşından bu yana büyüme rakamları ancak yüzde 2 seviyesinde kaldı. Büyümenin düşük kalması ve ekonomik göstergelerin giderek durağanlaşması, Türkiye’nin on yıldır sürdürdüğü ekonomik programın artık bir çıkmaza girdiğini göstermektedir. Türkiye hızla daha fazla üreteceği, katma değeri yüksek, ileri teknoloji ürünlerine yatırım yapacağı bir ekonomik anlayışa geçmelidir” diye konuştu.

 

Bilimsel çalışmalara, üniversite sanayi işbirliğine ve Ar-Ge’ye yatırım yapılması gerektiğinin altını çizen Susam, “Türkiye’nin 2023 yılında Ar-Ge yatırımlarının gayrı safi gelirin yüzde 3’üne çıkartma hedefi vardı. Oysa bu seviye halen binde 7’yi geçemedi. Bu tutarın önemli bölümü özel sektörün kendi yatırımlarından oluşuyor, kamunun katkısı en alt düzeyde. Türkiye’de kişi başına Ar-Ge yatırımı yüz doların altındayken İspanya’da bu rakam beş yüz dolar, Almanya’da 1.200 dolar, OECD ortalamasıysa 750 dolar civarındadır. Türkiye’nin süratle bu alanda kamu önderliğinde yatırım yapması, yatırım yapılması için teşvik verilmesi, katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesine yönelik bir strateji belirlemesi gerekmektedir” dedi.

AR-GE -Türkiye’nin sanayi üretiminde en önemli sorunlarından olan enerji girdi maliyetlerinde de hedeflerin tutmadığını ifade eden Susam sözlerini şöyle sürdürdü:  “Türkiye’nin toplam cari açığın dörtte biri enerjiden kaynaklanmaktadır. Önümüzdeki süreçte sıcak finans bulmanın da zorlaşacağını göz önünde bulundurduğumuzda, üretimi arttırmak, uluslar arası arenada sanayicimizin elini güçlendirecek tedbirlerin başında enerji maliyetlerini aşağı çekmek gelmektedir. Sanayiciye uluslararası rekabette dezavantaj getiren enerji maliyetinin iki önemli nedeni bulunuyor: Fiyatlar üzerindeki aşırı vergiler ve dışa bağımlılık. Akaryakıt fiyatının yarıdan fazlası, elektrik fiyatında -kayıp-kaçak bedeliyle birlikte- yarıya yakını vergidir. Bu vergi oranlarının derhal aşağı çekilmesi gerekiyor.”

 

 

REKLAM ALANI