Dolar 32,4924
Euro 34,6423
Altın 2.478,76
BİST 9.628,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 19°C
Cum 15°C
Cts 18°C

Forum İstanbul’da 2023’e doğru  Kritik eşiği tartışıldı

Forum İstanbul’da 2023’e doğru  Kritik eşiği tartışıldı
28 Nisan 2015 10:13
A+
A-

ETF_2118_resize

Bu yıl 14.sü gerçekleşen Forum İstanbul 2015’inKritik Eşik: Açılım ve Dönüşüm Zamanı” başlığı altında oturumları İstanbul Swissotel’de başladı. İki gün sürecek konferansın açılış konuşmasını Forum İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canevi yaptı. Türkiye’nin en prestijli iş ve ekonomi zirvesi Forum İstanbul’un hükümet kanadından açılış konuşmasını ise TC Başbakan Yardımcısı Ali Babacan gerçekleştirdi.

ali babacan

G-20’YE EV SAHİPLİĞİ

 2015 Türkiye için önemli bir yıl olduğunu ve önümüzdeki genel seçimlerle birlikte 2019 yılına kadar Türkiye’nin yol haritasının belirlenmiş olacağını söyleyen Ali Babacan, konuşmasında şu mesajları verdi:

“Bu yıl başkanlığını yapacağımız G-20’nın siyasi konulara da girmesini istiyoruz ve bu konudaki çalışmalarımız sürüyor.

Türkiye’de 12 yıl içerisinde ekonomik toparlanma yaşadık. Siyasi istikrarın kaynağı çoğulcu bir demokrasi ve sağlam bir hukuk devletidir. İyi işleyen bir demokrasi, temel hak ve özgürlükler, hukukun üstünlüğü, Türkiye ekonomisini iyiye götürebilir.

Ekonomik reform sürecinde ise dış tasarrufları cezbetmeye devam etmeliyiz. Bizim ekonomi modelimiz güven ve istikrar üzerine kurulu. Dünyanın en az borçlu ülkesi haline geldik. Macro ekonomi politikası çerçevesinde sağlam kamu maliyesi ve bankacılık sistemimiz var. Bunların yanı sıra cari açık başta olmak üzere dikkat etmemiz gereken hususlar var.”

Forum İstanbul Başkanı Yavuz Canevi ise“ 2014 Aralık ayında Avustralya’dan devraldığımız ve Aralık 2015’e kadar ülkemizde kalacak G-20 başkanlığı Türkiye’nin önüne gümüş tepsi ile sunulan fırsat penceresi, ülkemiz açısında “Açılım ve Dönüşüm” sağlamanın tam zamanı olduğunu düşünüyorum. İnanç ve kredibilitemizi geri kazanmak birinci hedefimiz olmalı. İkinci etapta ise yeni bir vizyon, enerji, kararlılık ve sürdürülebilirlik ile çıtayı daha da yükselterek küresel rekabetçilik liginde kalma başarısını göstermeliyiz. Makro ve mikro ekonomik dalgalanmaları en düşük düzeye indirgemeye odaklanmalıyız. 2013’e sekiz yıl kala böylesine ortak bir hedefe yönlendirmek Forum İstanbul’un temel amacıdır.” dedi.

Konferans, Forum İstanbul 2015 stratejik partnerleri Doğuş Grubu CEO’su Hüsnü Akhan, Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin oturumu ile devam etti.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi:

“ Biz sadece rakama odaklanmadık, dış ticaret payını büyütebilmeye odaklandık, % 1,5’luk büyümeyi gerçekleştirebilirsek hedefimize ulaşmış oluyoruz. Amacımıza ulaşmak için katma değer artışı ve yükselen teknoloji alanında yatırım yapmak gerekli. Hedefimiz bir malı % 10 katmadeğer katarak ihracat yapmak bu da yaratıcılık, verimlilik ve katma değer artışı ile oluyor. Eğitim konusun da önceliğimize almalıyız.” dedi.

MALİ DİSİPLİNE, SAĞLAM BANKACILIK SEKTÖRÜNE VE GENÇ VİR NÜFUSA SAHİP ÜLKEMİZİN GELECEĞİ AÇIK

Dünya ekonomisi oldukça volatil bir dönemden geçiyor diyen Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil konuşmasında:

Mali disiplinini sürdüren, sağlam bankacılık sektörüne sahip Türkiye ekonomisi güçlüdür. Bankacılık sektörünün öz kaynakları yüksektir. Bütçe açığı ve kamu borcunun milli gelire oranı da çok düşük seviyelerdedir. Dünyada şu an hala likidite bol, faizler ve petrol fiyatları düşük. Bütün bunlar bir arada Türkiye gibi ülkeler için olumlu bir ortam oluşturmaktadır. Bu ortamı iyi değerlendirir, yapısal tedbirlere, reformlara devam edersek, piyasalar normalize olduğunda daha da güçlü, rekabetçi bir ülke haline gelebiliriz. Mali disiplin ve sağlam bankacılık sektörünün desteklediği, genç bir nüfusa sahip ülkemizin geleceğinin açık olduğuna inanıyoruz.” dedi.

Doğuş Grubu CEO’su Hüsnü Akhan yaptığı konuşmada, Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda önünde hızlı bir kalkınma ve büyüme hedefi olduğunu vurguladı. Bu kapsamda Doğuş Grubu olarak 2023 hedefleriyle birlikte ekonomiye katkı sağlamak üzere çalışmalarını hız kesmeden sürdürdüklerini paylaşan Akhan, “Stratejik yatırım kararlarımızı ülkemizin güçlü potansiyeline inanarak alıyor; yeni yatırımlarımızı bölgesel ve sektörel liderlik vizyonu doğrultusunda gerçekleştiriyoruz. Amacımız; ana faaliyet alanlarımızda güçlenmek ve pazar payımızı artırmak” dedi.

Günümüzde ülkelerin gelişmişlik düzeylerini belirleyen kıstaslar arasında ekonomik güçlerinin yanı sıra sahip oldukları ‘soft power’larının yani sakin güçlerinin de bulunduğunu ifade eden Hüsnü Akhan; “Bir ülkenin sakin güçlerini tanımlamak için, dünyadaki en iyi 100 üniversite arasında kaç üniversitesi olduğu, dilinin ne kadar konuşulduğu, dünyaca tanınan müzisyenleri, bilim adamları gibi kriterler kullanılmaktadır. Ayrıca, bir ülkenin gelecekteki ekonomik performansı, büyüme potansiyeli ve küresel ekonomiye ne derecede entegre olacağını belirleyen en önemli unsurlardan biri, o ülkenin ‘sakin gücü’ne ne kadar yatırım yaptığıyla yakından alakalıdır. Sakin gücün en önemli unsuru da beşeri sermayeye yapılan yatırımdır. Şüphesiz ki beşeri sermayeye yapılacak yatırımın ön şartı da eğitimdir. Orta ve uzun vadede büyümenin ve kalkınmanın en önemli belirleyicisi olarak eğitim politikasının hayati önemi gittikçe artmaktadır” dedi

Kadınların çalışma hayatına katılmalarının önemine de değinen Akhan, “Daha güçlü bir Türkiye hedefine bizi taşıyacak en önemli unsurlardan biri de insan gücümüzdür, insan gücümüzün kilit noktası da kadınlarımızdır. Biz de Doğuş Grubu olarak kadın yönetici sayımızı arttırmayı ve şirketlerimize daha fazla kadın lider yetiştirmeyi hedefliyoruz.” dedi

 G-20 ve Türkiye’nin Başkanlık Dönemi”, “Potansiyel Büyümenin Yakalanması ve Orta Gelir Tuzağı”, ”Büyümenin Finansmanı”, “Sürdürülebilir Kentleşme: Akıllı Şehirler” konuları Türkiye’den ve Dünya’dan uzmanlar tarafından ele alındı. Forum İstanbul 2015’in birinci günü gala yemeği ve ödül töreni ile kapandı.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI