Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 20°C

YÜZDE 34’LÜK ASGARİ ÜCRET ZAMMI BEKLENTİLER İLE ÖRTÜŞTÜ

YÜZDE 34’LÜK ASGARİ ÜCRET ZAMMI BEKLENTİLER İLE ÖRTÜŞTÜ
20 Haziran 2023 14:19
A+
A-

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren ve haftalardır görüşmeleri süren asgari ücret zammı açıklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücretin 1 Temmuz itibarıyla yüzde 34 artışla net 11 bin 402 liraya yükseltildiğini açıklarken, belirtilen rakam Eleman.net’in seçim sonrası istihdam ve asgari ücret beklentileri anketiyle örtüştü. Konuyla ilgili Eleman.net CEO’su Murat Günay, “Seçim sonrası üretim ve hizmet sektörü istihdam artırırken çalışanlar ve işverenlere yönelik yaptığımız ankette asgari ücret beklentisinin yüzde 30 ile 50 arasında olduğunu görmüştük. Bugün açıklanan yüzde 34’lük zam da bu rakamla örtüştü” dedi.

 Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol’un da katılımıyla üçüncü kez bir araya gelmesinin ardından asgari ücret zammı açıklandı. 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak asgari ücret yüzde 34’lük artışla 11 bin 402 liraya yükseltilirken, asgari ücret desteği de 500 TL’ye çıkarıldı. Açıklanan rakam ülkemizin mavi yaka ve ara kademe pozisyonlarda en büyük dijital istihdam platformu Eleman.net’in seçim öncesi, seçim süreci ve seçim sonrası sektörlerin ilan yayınlama oranları ile asgari ücretle ilgili beklentiler konusunda yaptığı anket sonucuyla da örtüştü. Anket sonuçlarına göre seçimin ilk turundan önceki haftalarda yayınlanan ilan sayısının, sonraki haftaya kıyasla ortalama yüzde 35 daha fazla olduğu gözlemlenirken, mevsimsel etki ve önceki seçimler baz alındığında yüzde 30’luk bir dalgalanma olduğu ortaya çıktı. Firmaların temkinli bir yaklaşım sergilediklerine değinen Eleman.net CEO’su Murat Günay, “Yaptığımız ankette hem şirketlerin hem de çalışanların asgari ücret ara zammı konusunda hemfikir olduklarını, ortalama olarak yüzde 30 ila 50 arasında bir zam beklediklerini görmüştük. Bugün zam yüzde 34 olarak açıklandı. Haftalardır süren görüşmeler, insanların belirsizlik içerisindeki beklemeleri son bulmuş oldu. Yeni zammın hem işverenlere hem de çalışanlara hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 Çalışanın da işverenin de asgari ücret beklentisi örtüştü

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak asgari ücreti açıklarken Eleman.net de asgari ücrete yapılacak ara zam konusunda gerçekleştirdiği anket sonuçlarını paylaştı. Ankete katılan çalışanların yüzde 39’u yüzde 10 ila 30 arasında, yüzde 46’sı yüzde 30 ile 50 arasında, yüzde 15’i ise yüzde 50 ila 70 arasında zam beklediklerini belirtti. Ankete katılan firmaların yüzde 46’sı yüzde 10 ila 30 arasında, yüzde 48’i yüzde 30 ila 50 arasında, yüzde 6’sı da yüzde 50 ila 70 arasında zam bekledikleri görüşünü ortaya koydu. İki tarafın ortak paydada buluştuğuna değinen Günay, “Bugüne kadar gördüğümüz kadarıyla genellikle işverenler ile çalışanların beklentilerinin ortalamasıyla yapılan asgari ücret zamları örtüşüyor. Anketimizde oluşan ortak payda hem işverenlerin hem de çalışanların yüzde 30 ila 50 arasında bir zam beklediğiydi. Biz de kullanıcılarımızın da tahmin ve beklentilerine göre zammın 11 bin ila 12 bin TL arasında olmasını bekliyorduk ki öyle de oldu” dedi.

REKLAM ALANI