Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Çelik sektörü ihracatta büyürken, üretimde geriledi

Çelik sektörü ihracatta büyürken, üretimde geriledi
01 Mayıs 2013 09:50
A+
A-

 Namık Ekinci

İhraç pazarlarındaki yeni vergi ve koruma önlemleriçelik üreticisinin belini büküyor

Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre, 2013 yılının ilk çeyreğini geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında 7,7 artışla 5,24 milyon ton, değer bazında ise 3,87 milyar dolar ihracat ile kapatan çelik sektörü üretimde daralma yaşıyor. Başta Avrupa olmak üzere yaşanan global kriz, ülkelerin yerli üreticilerini desteklemek için aldığı koruma önlemleri ve Türkiye’deki üretim maliyetleri üzerindeki yükler sektörün üretimine olumsuz yansıyor.

Ekonomik ve siyasi sıkıntılara rağmen 2012 yılında üretimini 35,9 milyon tona yükselten çelik sektörü, 2013 yılını üretimde yaşadığı düşüş ile karşıladı. İlk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 gerileyen çelik üretimi 8 milyon 493 bin ton olarak gerçekleşti. Üretimde yaşadığı gerilemeye rağmen ihracatını artıran çelik sektörü bu dönemde 5,24 milyon ton ve 3,87 milyar dolarlık ihracata imza attı.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, çelik sektörünün üretimde yaşadığı gerilemeye sebep olarak; global kriz, dış pazarlardaki rekabet artışı, üretim maliyetlerine yansıyan vergi ve katkı payları ile ülkelerin uyguladığı koruma önlemlerini gösterdi.

 Namık Ekinci, “Üretim maliyetlerimizde yer alan vergi ve ek yükler, bu zor dönemde sanayicimizin belini büküyor. Bu anlamda, dünyada hiçbir ülkede uygulanmayan ve ihracatçımızın üzerinde baskı oluşturan Çevre Katkı Payı gibi yüklerin kaldırılması sektörün önünü açacaktır” dedi.

 Çelik sektörünün ihracatta sık sık anti damping soruşturmalarıyla da karşı karşıya kaldığını belirten Ekinci, “Bu noktada hükümetten aktif politik destek bekliyoruz. Soruşturmaların açılmadan önlenmesi veya damping riskine karşı Ekonomi Bakanlığımız ile birlikte ihracatçılarımızı bilgilendirici uyarı mekanizmaları oluşturulmasına yönelik çalışmalar yürütmekteyiz. Bu çalışmalar neticesinde sektörümüzün en önemli sorunları arasında yer alan anti damping soruşturmalarının önüne geçilebilmesi amaçlanmaktadır. Son dönemde inşaat demiri ve filmaşin ithalatına karşı geçici koruma önlemi soruşturması açan Malezya ve geçici olmayan koruma önlemi açan Fas’a karşı Bakanlığımız ile birlikte verilen mücadele sonrasında Malezya hükümeti koruma önleminden vazgeçmiştir, Fas’ta ise yakın dönemde benzer şekilde bir gelişmenin olması beklenmektedir. Ayrıca, serbest ticaret anlaşmamız olmasına rağmen, diğer ülkelerle beraber ülkemiz inşaat demiri ve filmaşin ürünlerine de yüzde 6,8 oranında geçici ithalat vergisi uygulamaya başlayan Mısır’a yönelik olarak da söz konusu kararın geri alınması için birliğimiz yoğun çalışmalarını sürdürmektedir” diye konuştu.

Sektörü etkileyen tüm bu olumsuz koşullara rağmen 2013 yılını yine de artışla kapatmayı öngördüklerini açıklayan Namık Ekinci, “Çelik İhracatçıları Birliği olarak bu yıl çelik ihracatımızın 22,5 milyon ton ve 18,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesini hedefliyoruz” diyerek sözlerini bitirdi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

REKLAM ALANI