Dolar 32,5585
Euro 34,9459
Altın 2.442,21
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Türkiye perakende pazarı ‘dijial’le 5 yılda iki kat büyüyecek

Türkiye perakende pazarı ‘dijial’le 5 yılda iki kat büyüyecek
20 Haziran 2015 14:40
A+
A-

Türkiye perakende sektöründe çok kanallı ‘dijital’ dönemle birlikte oyunun kuralları yeniden yazılırken, 7 Milyarlık pazarın 5 yılda iki kat büyüyeceği öngörülüyor

Burak Tansan

 PERAKENDEDE YENİ OYUNUN ADI “DİJİTAL”

 Dünyanın lider yönetim danışmanlığı firmalarından The Boston Consulting Group (BCG) tarafından hazırlanan rapora göre çok kanallı perakende yönetimi hem firmaların hem de müşterilerin hayatında ciddi değişimlere yol açacak. Rekabetin kıyasıya yaşandığı Türk perakende sektöründe de oyunun kuralları çok kanallı perakendeciliğin yaygınlaşmasıyla yeniden yazılacak. Türkiye’de internet üzerinden yapılan perakendeciliğin büyüklüğü 7 milyar TL ve pazarın önümüzdeki 5 yıl içerisinde tam iki katına çıkması bekleniyor.

Dünyanın lider yönetim danışmanlığı firmalarından The Boston Consulting Group (BCG) ve fiyatlandırma teknolojisi konusunda uzman Boomerang Commerce tarafından yayınlanan ‘Çok Kanallı Fiyatlandırma Stratejisi’ adlı rapor, rekabetin kıyasıya yaşandığı sektörde ‘dijital’ dönemle birlikte oyunun kurallarının yeniden yazıldığını ortaya koyuyor. Dünyada ve Türkiye’de çok kanallı perakende yönetimi ile birlikte hem firmaların hem de müşterilerin hayatında ciddi değişimlerin gerçekleştiğini ortaya koyan araştırmaya göre, Türkiye’de djital perakende pazarı 5 yıl içerisinde tam iki katına çıkacak.

Dijital perakende pazarının büyüklüğü iki katına çıkacak

Türkiye’de perakende sektörünün içinde bulunduğu koşullarda dijital kanalların öneminin altını çizen BCG Türkiye Genel Müdürü ve Yönetici Ortağı Burak Tansan, “Türkiye’de perakende sektöründe kıyasıya bir rekabet var.  Ancak dijital dünyanın gelişimi ile oyunun kuralları yeniden yazılırken rekabet şartları da değişiyor. Türkiye’de internet üzerinden yapılan perakendeciliğin büyüklüğü 7 milyar TL. Ve bu Pazar büyüklüğünün önümüzdeki 5 yıl içerisinde tam iki katına çıkması bekleniyor. Bu potansiyeli fark eden ve çok kanallı perakendeciliğe yönelen firmalar yakaladıkları rekabet avantajı ile önümüzdeki dönemde adlarını daha sık duyuracaklar” diye konuştu.

 Yeni dönemde başarının 3 zorunlu unsuru

BCG araştırması son 10 yıldır sıkça tartışılan çok kanallı perakendede fiyatlandırma stratejilerine ve operasyonel gereksinimlere ışık tutuyor. Rapora göre, dijital satış kanallarının gelişmesiyle perakende firmalar için özellikle 3 konu ön plana çıkıyor:

  • Müşteri odaklı ve ekonomik değer olarak doğru strateji belirleme: Online ticaret, e-ticaret, dijital ticaret; nasıl adlandırılırsa adlandırılsın sonuçta çok kanallı ticarette de ticaretin kuralları geçerli oluyor. Çok kanallı perakendede başarı, ancak müşteri odaklı, farklı bir rekabet önerisine sahip ve ekonomik olarak cazip bir fiyatlandırma stratejisi ile mümkün oluyor.
  • Akıllı teknoloji ile veriden değer oluşturma: Geleneksel perakendeciler de sadece internetten satış yapan perakendeciler kadar müşteri verisine sahip olsalar da bu verilerin yeterince etkin şekilde kullanılmadığı gözlemleniyor. Veriyi toplayabilme yetkinliğinin ötesinde farkı yaratan unsurun akıllı teknolojilerin kullanılmasıyla farklı kanallardan gelen verileri harmanlayarak anlamlı ve aksiyona yönelik sonuçlar çıkarmak olduğu belirtiliyor.
  • Çok kanallı perakendeyi destekleyecek organizasyon yapısına geçiş: Geleneksel perakendeciler dinamik fiyatlandırma kararları verecek kadar çevik değiller. Çok kanallı perakende modeli için tek bir tip organizasyon modeli olmamakla birlikte başarılı modellerin hemen hemen hepsinde karar verme hiyerarşisi, yetkinlikler, yetenekler,  motivasyon ve teşviklerin çok kanallı perakendenin gerektirdiği dinamizme göre şekillenmesi gerekiyor.

Müşterinin ‘alışveriş serüveni’ çok önemli

Perakende satış kanallarının teknoloji ile birleştiğini ve geleneksel yöntemlerinin rafa kaldırılmasının zamanı geldiğini vurgulayan BCG Türkiye Genel Müdürü ve Yönetici Ortağı Burak Tansan, “Müşteriler artık alışveriş yaparken birden fazla kanalı kullanıyorlar ve daha bilinçli hareket ediyorlar. Bilgisayarlardan, tabletlerden veya akıllı telefonlardan farklı firmaların ürün ve fiyat karşılaştırmalarını yapıp, müşteri yorumlarını okuyorlar. Sonrasında da karar verip internetten ya da mağazadan alışverişlerini yapıyorlar. Teknoloji ile kızışan bu yarışta perakendeciler hızlı karar vermeye çalışırken, birçoğu hangi fiyatın doğru olduğunun, hangi kampanyaların işe yaradığının ve hangi ürünlerin satışında değişiklik yaratacaklarının farkında değiller. Tecrübelerimize göre, perakende firmaları dijitalleşme konusunda üç konuda zorlanıyorlar, bunlar: müşteri odaklı strateji belirleme, elindeki veriden değer oluşturma ve çok kanallı fiyatlandırma stratejisine imkân verecek organizasyon modelini oluşturma. Burada en önemli konu, müşterilerin çoklu kanal “serüvenlerini” anlama ve bu serüveni basit, renkli ve cazip kılmak” şeklinde konuştu.

Türkiye’de önde gelen firmaların çok kanallı perakendeciliğin belirli alanlarını çok hızlı ve başarılı bir şekilde uyguladığına dikkat çeken Tansan, “İnternetten alınan bir ürünün müşteriye mağazadan teslim edilmesi, ertesi gün teslimat seçeneği, farklı ödeme opsiyonu gibi hizmetler artık Türkiye’deki perakendeciler tarafından da neredeyse standart olarak müşterilere sunuluyor. Çok kanallı hizmet anlamında müşterilerin artan beklentileri ile birlikte iyi bir seviyeye doğru ilerlediğimizi düşünüyorum” dedi.

EKONOMİ AJANDASI

 

REKLAM ALANI