Dolar 32,3631
Euro 34,6632
Altın 2.391,94
BİST 10.189,99
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

SPK’da 13 kişi görevden alındı

SPK’da 13 kişi görevden alındı
26 Nisan 2014 07:05
A+
A-

spkBürokrasi içinde vesayet kuran paralel yapı için ekonomide de düğmeye basıldı. Sermaye Piyasası Kurulu’nda (SPK) üç başkan yardımcısı, 10 daire başkanı olmak üzere 13 kişi görevden alındı. Değişikliklerin SPK Başkanı Vahdettin Ertaş’ın önerisi üzerine kurul toplantısında gerçekleştirildiği öğrenildi.

YENİ ATAMALAR YAPILDI

SPK’da başkan yardımcıları İbrahim Peker, Bircan Akpınar ve Özer Ergenç görevden alınan isimler oldu. Yerlerine Ayşegül Ekşit (eski daire başkanı), Bora Oruç ve Ömer Gönül getirildi. Eski yönetimden Başkan Yardımcısı Tevfik Kınık görevinde kaldı. Daire başkanlıklarına da Uğur Yaylaönü, Gül Ertan, Enver Usca, Fatma Akgün Olum, Hasan Seyman, Esra Ada Vural, Yusuf Kaya, Ali İhsan Güngör, Emre Önyurt, Ahmet H. Halaçlıoğlu, Yalçın Ay ve Hüseyin Emre Üzer getirildi. SPK’dan yapılan resmi açıklamada, değişikliklerin “yönetimde görülen lüzum üzerine” yapıldığı belirtildi. Ekonomi yönetimi, 17 Aralık operasyonunun ardından güvenlik önlemlerini en üst seviyeye çıkardı.

BAŞBAKAN’A ÖZEL RAPOR

Kilit kurumlardaki yapılanmaya yönelik kapsamlı bir inceleme yapıldı. Piyasaların siyaset üzerindeki vesayetine de son verecek radikal adımlar atılması görüşü benimsendi. Kurumlara yönelik inceleme sonucunu içeren rapor Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a da sunuldu. Ekonomik istikrarın devamı için sermaye piyasasının bel kemiği bu kurumlarda acilen temizliğe ihtiyaç olduğu tespiti yapıldı. Paralel temizliğin Borsa İstanbul ve Merkez Bankası’na da sıçrayacağı belirtiliyor.

BANK ASYA’YA PARA YATIRDI

Borsa İstanbul’da da yakın zamanda kan değişimi olacağı belirtiliyor. Ankara’da 17 Aralık’taki siyaseti dizayn operasyonundan sonra mevduat çıkışı yaşayan Bank Asya’ya BIST yönetiminin jest yaptığı konuşuluyor. BIST’in 60 milyon liranın üzerindeki parayı bu bankaya yatırdığı, bunun da ekonomi yönetiminde sıkıntı yarattığı biliniyor. Borsa İstanbul daha önce bir kamu kurumu olduğu için nakit fonlarını sadece kamu bankalarında tutuyordu.

SIRADA MERKEZ VE BIST VAR

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ve TÜBİTAK’ın ardından üst yönetim değişiklikleri SPK’ya sıçrarken, sırada Merkez Bankası ve Borsa İstanbul’un (BIST) olduğu konuşuluyor. Kulislerde, Merkez Bankası’nda bazı başkan yardımcıları ve Para Politikası Kurulu (PPK) üyelerinin görevden alınacağı söyleniyor. Bu isimler arasında Mehmet Yörükoğlu’nun da olduğu gelen bilgiler arasında. Yörükoğlu halen Merkez Bankası’nda Başkan Yardımcısı ve PPK üyesi olarak görev yapıyor.

17 ARALIK OPERASYONU

SPK Başkanı Vahdettin Ertaş’ın önerisi ve kurulun ‘oluru’yla kabul edilen yeni görevlendirmeler konusunda kapsamlı bir inceleme yapıldığı öğrenildi. Kurum yetkilileri, yapılan değişikliğin 17 Aralık sürecinin yansıması olduğuna işaret ederek, “Yeni dönemde personel alımında da hassas davranılacak. Piyasaları kullanarak kriz çıkarmak isteyenlere karşı yaptırımlar artacak” yorumunu yaptı.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI