Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C
Per 17°C

Şirketlerin,insan kaynakları anlayışını değiştiren program

Şirketlerin,insan kaynakları anlayışını değiştiren program
11 Şubat 2013 10:00
A+
A-

Businesswoman

SmartPeople’ın kurumların İK politikalarını yeniden yapılandırarak verimliliği artıran 12K İnsan Kaynakları Mükemmellik Model’i beşinci ayında şirketlerden yoğun ilgi görmeye devam ediyor. Sunduğu seçme, yetiştirme, yerleştirme ve oryantasyon hizmetleri ile sektörünün öncü markası olan SmartPeople tarafından oluşturulan bir yıllık program, şirketlerin insan kaynağını etkin ve verimli kullanma konusundaki yetkinliklerini geliştirmekle kalmıyor rekabet avantajı da sağlıyor… 

İnsan kaynakları alanında büyük bir değişimi başlatan 12K İnsan Kaynakları Mükemmellik Model’i şirketlerden ilgi görmeye devam ediyor. Geliştirdiği projelerle uluslararası standartlarda danışmanlık hizmeti veren InoTec Teknoloji ve Yönetim Danışmanlığı’nın grup şirketlerinden SmartPeople tarafından hazırlanan 12K İnsan Kaynakları Mükemmellik Model’i uygulanmaya başladığı ilk beş ayda pek çok şirket tarafından beğeniyle karşılandı.
Kurumların İK politikalarını baştan sona geliştirerek, verimlerini artıran program; şirketlerin İK sistemlerini bütünsel bir yaklaşım ile ele alıyor. Bu anlamda insan kaynakları camiasında bir ilk olan sistem, A’dan Z’ye performans geliştirme hizmeti de sunuyor.
Sunduğu seçme, yetiştirme, yerleştirme ve oryantasyon hizmetleri ile şimdiye kadar yüzlerce şirketi binlerce doğru adayla buluşturan SmartPeople’ın Genel Müdürü Hülya Çağlar; “12K İnsan Kaynakları Mükemmellik Modeli çerçevesinde grup çalışmalarımıza 2012 son çeyrekte başladık. Projenin ilk etabında katılımcı kurumların insan kaynakları yönetici ve sorumlularına model eğitimi verildi. 12 temel, 54 alt kriterden oluşan 12K – İK kriterleri bir yıl sürecek özel bir programı kapsıyor. Proje kapsamında farklı şirketlerle ortak eğitim faaliyetleri yapılması, her kurum özelinde insan kaynakları alt sistemlerinin kurulması ve uygulanmasına yönelik danışmanlık faaliyetleri yürütülmesinin yanı sıra katılımcı kurumlar; eğitim, workshop ve danışmanlık hizmetleriyle de destekleniyor. Her ay farklı bir temanın işlendiği 12K-İK projesi kapsamında eğitime alınan birim ve yöneticiler düzenli olarak webinar (internet üzerinden seminer) ve telekonferanslarla takip edilerek gelişimleri mercek altına alınıyor” dedi.
“Uzun soluklu bir proje”
12K İnsan Kaynakları Mükemmellik Model’i kapsamında her şirket özelinde SmartPeople danışmanları liderliğinde insan kaynakları ve diğer yöneticilerin de bulunduğu atölye çalışmalarıyla tüm İK süreçlerinin stratejik, operasyonel ve sonuçlar olmak üzere üç alanda değerlendirmeye alındığını anlatan Çağlar, “Bu hem farkındalık yaratmak, hem de şirketin insan kaynakları süreçlerinin ne durumda olduğunu görmek, gelişime açık alanları tespit etmek ve sonrasında hazırlanan raporla hareket planı hazırlamak adına önemli bir başlangıç noktası oluşturuyor. Daha sonra yapılacak çalışmalara da ışık tutan ön assesment ile aynı zamanda veri tabanına girilen bu veriler sayesinde diğer şirketlerle benchmark yapma fırsatı da sunuluyor. Her şirketin İnsan Kaynakları ihtiyaçları çok farklı olmakla beraber model bize İK Planlamasından, Motivasyon Yönetimi ve İşveren Marka İmajına kadar tüm İK süreçlerine bir bütünsellik içinde bakmamızı sağlıyor. Yapılandırılması veya iyileştirilmesi gereken alanlar hakkında somut bir hareket planı çıkartabiliyoruz” dedi.
Günümüzde yetenekli çalışanları şirkete kazandırmak ve elde tutmanın üst yönetim ve insan kaynakları departmanları için en temel konulardan biri haline geldiğini ve bozuk kurumsal imaj sorunlarının ön plana çıktığına dikkat çeken Çağlar, “Firmaların insan kaynakları sisteminden yoksun olmalarının; İK sistemlerindeki yetersizliklerin başarıya ulaşmayı engellediğini ve önemli derecede zorlaştırdığını gördük. Bu yüzden 12K İK Modelini oluşturduk ve firmaların etkin İnsan Kaynakları Sistemine sahip olmamaktan kaynaklanan sorunlarını gidermeyi amaçladık” diyor.
Şirketler neden ilgi gösteriyor?
Aslında sorunun cevabı basit… Zira programın şirketlere getirisi büyük. Günümüzde rekabette fark yaratan en önemli faktörün şirketlerin çalışanları olduğunu bu nedenle kendini geliştirmek isteyen şirketlerin programa yoğun ilgi gösterdiğini anlatan Çağlar, “İnsan Kaynağı aynı zamanda entelektüel sermaya demektir. Çalışanları elde tutamamak veya verimsiz olmaları şirketlere çok pahalıya mal olmakla birlikte kurum kültürüne ve performansa olumsuz etkiler yaratmaktadır. Her geçen gün bunun önemi artmakta ve dolayısıyla İK süreçlerinin de ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yapılandırılması ve sürekli geliştirilmesi gerekmektedir. Bunun farkında olan şirketler de 12K İK model çerçevesinde tüm İK süreçlerine bütünsel olarak bakabilme ve birbiriyle olan ilişkilerini somut bir şekilde görebilmektedirler. Bu bakış açısı nereye odaklanılması gerektiğini rasyonel bir şekilde ortaya koymaktadır” dedi.
Rekabet avantajı sağlıyor…
Kurumları yüksek performanslı bir yapıya dönüştüren sistem, beraberinde önemli bir rekabet avantajı da sağlıyor. Bir yılın sonunda İK sisteminin ana hatlarıyla ve entegre biçimde kurulduğunu anlatan Çağlar, “İnsan kaynakları alanında firmalarda uygun sistemi kurmak için tek bir formül olmadığından birebir hizmet almak bu anlamda önemli. Bu açıdan insan kaynağını etkin ve verimli kullanmak, yetenekli çalışanları kuruma çekmek ve elde tutmak, çalışan memnuniyetini artırmak, işveren marka imajını güçlendirmek ve sonuç olarak yüksek performanslı bir şirket olmak konularında önemli gelişmeler sağlayacaktır. Bunun finansal sonuçları ise gelecek dönemlerde dolaylı olarak işletmenin önce performansına ardından verimlilik ve karlılığına yansıyacaktır” diyor.
REKLAM ALANI