Dolar 32,3942
Euro 34,7933
Altın 2.438,85
BİST 10.007,81
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 15°C
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C

Piyasaların moral kazanması için bir an önce istikrarın kurulması gerekiyor

Piyasaların moral kazanması için  bir an önce istikrarın kurulması gerekiyor
18 Haziran 2015 11:12
A+
A-

 

İstanbulTuccarlarkulubu_İlker Onel_topk

Yılın ilk yarısını geride bırakan piyasaların morale ihtiyacı olduğunu söyleyen İstanbul Tüccarlar Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı İlker Önel, piyasaların üretim ve ihracata odaklanması için istikrarın bir an önce oluşturulması gerektiğinin altını çizdi.

Seçim sonuçlarının hala somutlaşmaması, yurtdışı piyasalarda FED faiz artırım süreci, Yunanistan gerginliği, emtia piyasalarının aşağı yönlü gideceği beklentisi ve iç piyasada yaşanna makroekonomik veriler derken yılın ilk yarısını geride bırakmak üzere olduğuna dikkat çeken İstanbul Tüccarlar Kulübü Başkanı İlker Önel, piyasaların tedirgin olduğunu söyledi. Önel “Beklentilerin üzerinde bir katılımla gerçekleşen seçimlerden sonra  hala somut bir adım atılmamış olması dalgalı olan piyasamızı tedirgin ediyor. ABD ekonomisinin son birkaç aydır özellikle istihdam verilerinin ve ücret  artışlarının olumlu yönde gitmesi faiz artırımı sürecine yaklaşması bizi ve bizim gibi cari açık sorunu olan ülkeleri olumsuz etkileyecek. Yunanistan’ın temmerüde düşme riski de cabası” dedi.

Maliyetler, kar marjının üzerine çıktı

Türk lirasının değer kaybetmeye devam etmesi ve buna bağlı olarak enflasyon ve faiz riskinin artmasının reel sektör olumsuz etkilediğini belirten Önel, özellikle ihracata dayalı kullanılan girdi ve kredilerin maliyetinin kar marjlarının üzerine çıktığıne dikkat çekti. İlker Önel “Durgunluğa bağlı olarak agresif bir şekilde piyasaya saldırmamız, doğru müşteri bulma şansımızı düşürüyor. Buna bağlı olarak da alacaklarımızda gecikme, tahsilat sorunu ve hatta kaybetme sonucunu doğuruyor. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin giderek zayıflayan finansman yapısı, borçlarının artması ve içerideki makro ekonomik dinamiklerin olumsuzlaşması uzun dönemde yatırımlarımızı ve karar alma süreçlerimizi olumsuz etkileyecektir.

Gelinen noktada beklentimiz ekonominin temeli olan istikrarın biran önce kurulması ve piyasaların kaybetmeye başladığı özgüven ve moralin tekrar verilmesidir. Bu moral ile hazırladığımız yapısal reformların gerçekleştirilmesi, üretim ve ihracata dayalı sanayi modeline konsantre olmamız gerekir” diye konuştu.

EKONOMİ AJANDASI

 

 

 

 

 

 

 

 

REKLAM ALANI