Dolar 32,5051
Euro 34,8523
Altın 2.440,19
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C

Piyasalar FED’den ne bekliyor?

Piyasalar FED’den ne bekliyor?
02 Kasım 2016 10:27
A+
A-

237731_piyasa-borsa-dolar

Amerikan Merkez Bankası FED bir kez daha faiz görüşmeleri için toplanıyor. Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekçen, toplantıda alınabilecek olası kararları analiz etti. Çekçen, FED’in bu toplantıda radikal bir adım atmasının beklenmediğini belirterek piyasaların Aralık’ta gerçekleşebilecek faiz artışı ihtimaline ve 2017 FED politkalarına ilişkin mesajlara odaklanacağını belirtti. Çekçen, “Toplantının ardından Dolarda 3.0700-3.0800 destek bölgesi altında fiyatlama görmediğimiz üzere yukarı gitme isteği korunabilir.” ifadelerini kullandı.İlgili analizin tamamı aşağıda dikkatinize sunulmuştur.

Piyasalar FED Toplantısında Ne Bekliyor?

ABD Merkez Bankasının (FED) Çarşamba günü gerçekleştireceği kritik faiz kararında piyasalar FED’ in radikal bir adım atmasını beklemiyor. Aynı zamanda FED başkanı Yellen’ın da bir basın toplantısı düzenlemesi beklenmiyor. Piyasaların odaklanacağı ve sinyal alabileceği iki nokta üzerinde durulacaktır. Özellikle Dolar varlıklarına yön verebilecek ve piyasalara hareket katabilecek konular daha çok Aralık ihtimali ne kadar yüksek ve 2017 yılı FED politikaları nasıl şekillenecek üzerinde yoğunlaşacak.

Toplantıdan Çıkabilecek İki Mesaj Önemli

Birincisi yıl bitmeden yani Aralık ayındaki 2016 yılı son toplantısında FED ikinci faiz artırımını gerçekleştirecek mi? Bununla alakalı ne kadarlık bir kesinlik mevcut bunun sinyalini arıyor olacağız. Son zamanlarda olumlu gelen ABD büyüme, istihdam ve beklentileri karşılayan enflasyon verilerinin ardından FED’ in faiz artırımına çok yakın olduğunu belirtelim. FED vadeli kontratlarında Aralık ayında faiz artırım ihtimali şuanda %80’e yakın olarak görülüyor. Dolayısıyla Aralık ayındaki olası faiz artırımının önemli bir kısmı hali hazırda piyasalarda fiyatlandı. Çarşamba akşamı FED’ in toplantısı sonrası Aralık faiz olasılığının korunması Dolarda yine yükselişlere sebep olabilir. Ancak belirttiğimiz üzere bu zaten piyasalarda bilinen bir gelişme olduğu daha agresif bir dolar artışı görmeyebiliriz. Bu sebeple piyasalar daha çok 2017 yılı için çıkabilecek mesajlara odaklanacak gibi görünüyor.

Piyasaların merak ettiği ve daha çok fiyatlayabileceği ikinci durum ise FED’ in 2017 yılı politikasının nasıl devam edeceği yönünde. Aslına bakılırsa Eylül ayındaki kritik faiz kararı sonrası çıkan mesajlarda 2017 yılı politikalarının daha yavaş olacağı sinyali verilmişti. Büyüme gibi kritik verilerin ileriye dönük beklentilerinin aşağı yönlü revize edilmesi piyasaları rahatlatmıştı. Bu beklentileri teyit edecek değerlendirmeler yine dolar tarafında hareketlilik yaratacak.

FED Bu Yıl 1, Seneye 3 Faiz Artırımı Bekliyor

FED yakın tarihte yani Eylül ayında piyasalara önemli mesajlar vermişti. 2016 yılı sonu ortalama fed fon faiz beklentisi %0.625 olarak belirlendi. Şuanda orta nokta %0.375 olduğu düşünülürse FED’ in yıl bitmeden Aralık ayında faiz artırımına gideceğini anlıyoruz. 2017 yılı sonu aynı oran %1.125 olarak verildi. Bunun anlamı da 2017 yılında FED 3 kez faiz artırımına gidecek. Bunlarda bir değişiklik beklenmediği için; yarın ki toplantıda sadece Aralık ayı faiz artırım ihtimali tartışılacak.

FED Siyasi Bir Değerlendirme Yapmaz

FED’ in seçimlere dair yarın ki toplantıda bir değerlendirme yapılacağı düşünülmüyor. Eylül ayındaki basın toplantısında FED başkanı Yellen başkanlık konusunda yorum yapmayacağını söylemişti. Aynı zamanda faiz artırımı bekleme konusunda Yellen, siyasi değil ekonomik gelişmelerin etkili olduğunu ve toplantılarında siyasetin tartışılmadığı belirtilmişti. Yellen bu şekilde bir görüş sunsa da; FED’ in politikaları açısından ABD genel seçimleri elbette kritik olacak. Seçimlerde Demokratlar yerine Cumhuriyetçiler galip gelirse, yani siyasi bir geçmişi olmayan ve piyasalarca ekonomi politikalarının nasıl olacağı bilinmeyen Cumhuriyetçi Trump seçilirse, Aralık ayındaki beklentiler tamamıyla revize edilecek gibi görünüyor.

Toplantıdan Ziyade ABD Verileri Daha Önemli

Özetle yarınki toplantıdan piyasaları şaşırtacak bir sonuç beklenmemekle birlikte ‘’Aralık’’ faiz artırım ihtimali takip edilecek. Dolar varlıkları da bu noktada hareketini sınırlı tutabilir. Aralık ihtimalini azaltacak bir mesaj verilirse, bu piyasalarca sürpriz karşılanabilir ve Dolar varlıklarında gerileme görebiliriz. Aslına bakılırsa yarınki FED toplantısından öte ABD tarafında bu hafta açıklanacak veriler daha kritik olabilir. Bu akşam ABD ISM İmalat ve Cuma günü Tarım Dışı İstihdam verisi izlenecek. Bu verilerin piyasalarda hareketliliği artırma ihtimali daha yüksek görülüyor. Doların 2.94’lerden başlayan yükseliş trendinin korunduğunu belirtelim. FED toplantısı ve ABD verilerinin seyrine bağlı olarak Dolarda 3.0700-3.0800 destek bölgesi altında fiyatlama görmediğimiz üzere yukarı gitme isteği korunabilir.

REKLAM ALANI