Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 18°C

Piyasa yeni ekonomi yönetimini bekliyor

Piyasa yeni ekonomi yönetimini bekliyor
23 Mayıs 2016 10:04
A+
A-

PİYASA
Piyasalar ekonomi yönetimi ve politikalarının nasıl şekilleneceğine odaklanmış durumda. Bu haftanın kritik günü ise salı…

AK Parti’de hafta sonunda yapılan olağanüstü kongrede Binali Yıldırım’ın parti genel başkanlığını almasının ardından piyasalar ekonomi yönetimi ve politikalarının nasıl şekilleneceğine odaklanırken, yarınki PPK toplantısını bekleyen piyasada Fed’in faiz artırım beklentilerinin yön verdiği dış piyasalardaki gelişmeler de yakından izleniyor.

AK Parti’de yeni kabinenin birkaç gün içinde açıklanması bekleniyor. Bu çerçevede piyasalar Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in kabinede yer alıp almayacağına yakından izliyor.

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi haftaya 175 puanlık artışla 76.533 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,23 oranında değer kazandı.

Cuma günü 2.98 seviyesinden kapanan dolar/TL, yeni haftaya 2.9780 seviyesinde başladı.

Emtia fiyatlarına baktığımızda ise, piyasaların açılış dakikaları itibariyle Brent petrolü 48,80 dolardan işlem görürken, altının onsu 1250 dolarda bulunuyor.

50 baz puan indirim sürpriz olmayacak

TL’de son dönemde görülen değer kaybına rağmen, yıllık enflasyonun Nisan ayında yüzde 6.6 seviyesine kadar gerilemesinin desteği ve hükümet kanadından faiz indirim çağrılarının devam etmesiyle Merkez Bankası’nın (TCMB) Mayıs ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, koridorun üst bandında faiz indirimlerine devam etmesi bekleniyor. Tahminler ağırlıklı 50 baz puan civarında yoğunlaşırken, yeni hükümetteki ekonomi yönetiminin kompozisyonunun piyasalarca yakından izlendiğini belirten ekonomistler, piyasada görülecek tepkilerin olası faiz indirimlerinin miktarı konusunda belirleyici olabileceğini düşünüyor.

Reuters’ın 18 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği ankette 11 katılımcı koridorun üst bandında 50 baz puan, dört katılımcı 25 baz puan indirim beklerken, üç katılımcı değişiklik öngörmüyor.

Finansbank bu sabahki notunda, TCMB’nin 50 baz puan faiz indirimi yapacağı beklentisine daha eğilimli olsalar da siyasi arenada ve küresel piyasalardaki gelişmeler nedeniyle 25 baz puanlık indirimi de göz ardı etmedikleri belirtildi.

Fed yetkililerinin vereceği mesajlar önemli

Japonya’nın para politikasındaki ek gevşeme beklentilerine karşılık ABD’de, özellikle de politika yapıcıların Haziran’dan itibaren faiz artırımından bahsetmeye hazır olduğunu gösteren geçen haftaki Fed toplantı tutanaklarının ardından, kısa vadede faizlerin artırılabileceği değerlendiriliyor.

Geçen hafta başında Haziran ayında ABD’de faizlerin artırılmasına yüzde 4 ihtimal veren yatırımcılar, CME FedWatch verilerine göre Cuma günü Haziran’da faiz artırımına yüzde 30 ihtimal veriyorlardı. Vadeli işlemler piyasasında ise geçen hafta bir adet olan bu yılki faiz artırım adedi beklentisi, iki artırıma yükseldi.

Yatırımcılar bu hafta ABD’de para politikasının nasıl şekilleneceğini görmek için Fed yetkililerinin açıklamalarını izleyecek. Bugün Fed yetkililerinden James Bullard, John Williams ve Patrick Harker açıklamalarda bulunacak. Fed Başkanı Janet Yellen ise Cuma günü bir konuşma yapacak.

REKLAM ALANI