Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 20°C

Panik satışlar altın fiyatlarını tepetaklak etti

Panik satışlar altın fiyatlarını tepetaklak etti
16 Nisan 2013 06:59
A+
A-

altın

Cuma günü ABD verisiyle ayı piyasasına girenaltın dün Çin’den gelen zayıf verilerle adete yıkıldı. Sarı metal yüzde 7’ye yakınkayıpla 2011’den bu yana ilk kez 1.400 doların altına inerek 1.384 doları gördü.

 Altın piyasası tepetaklak oldu. Yatırımcıların aniden çıkış kapısına hücum etmesiyle geçen hafta ayı piyasasına giren altın dün gelen panik satışlarla dün adeta serbest düşüşe geçti.

Uluslararası piyasalarda yüzde 7’ye yakın değer kaybeden değerli metal, Mart 2011’den bu yana ilk kez 1.400 dolar/ons seviyesinin altına düştü. Altında cuma günü başlayan gerileme bu hafta Çin’den gelen beklentinin altında büyüme verisiyle bir anda hızlandı. Londra’da spot altının onsu bir 1.384 dolara düştü. Amerikan vadeli işlemlerinde de 1.386 dolara kadar gevşeme yaşandı.
Uzmanlar geri çekilmenin kısa vadade 1.300 dolara kadar sürebileceğini söylüyor. Altında trendler değişiyor. Cuma gününden bu yana yaşanan sert satışlar 2013’ün altında 12 yıldır devam eden ralli devrinin kapandığına işaret eden ilk ciddi sinyal olarak yorumlanıyor. Yatırımcının borsa endeksleri gibi daha yüksek getirili yatırım araçlarına yönelmesi ve altının arkasındaki en önemli katalizörlerden biri olan enflasyon endişesinin ve finans piyasalarındaki çalkantıların azalması altının cazibesini azaltan unsurlar oldu. Son olarak ise Çin’den gelen olumsuz veriler altındaki panik satışların pimini çekti ve dün altın için yıkıcı bir gün oldu. ABD’den gelen zayıf perakende verisi nedeniyle zaten güç kaybeden altında dünkü sert satışların pimini Çin çekti. Ülkede ilk çeyrek sonunda yüzde 7.7 artış yaşayan gayri safi yurtiçi hasıla yüzde 8’lik beklentinin gerisinde kaldı. Veriyi takiben petrol de dahil olmak üzere metallerde sert satışlar başladı. Petrol ve bakır gibi üretimin gücüyle orantılı emtialarda düşüş yaşandı. Diğer yandan altın fonlarının fiziksel altın rezervlerini 2.406 ton ile agustostan bu yana en düşük seviyeye indirmesi ve Güney Kıbrıs’ın nakit yaratmak için altın satacağı söylentileri piyasada altın üzerinde baskı oluşturdu. Dün sabah saatlerinde onsu 1.439 dolardan işlem gören altın daha sonra 1.422 seviyesine kadar geriledikten sonra tepki alımlarıyla 1.450 seviyesine kadar yükseldi. Daha sonra küresel ekonominin sağlığıyla ilgili endişelerin derinleşmesi satış dalgasını hızlandırdı. Londra’da spot altının onsu bir 1.384 dolara düştü. Amerikan vadeli işlemlerinde de 1.386 dolara kadar gevşeme yaşandı. Fiyatlarda bir ara sadece dakikalar içinde 30 dolar değer kaybı yaşandı.
Krizin adı Çin, fonların satışı ve G. Kıbrıs
Uzmanlar düşüş için pek çok sebep olduğunu söylüyor ve Çin’in beklenenden az büyümesi, Güney Kıbrıs krizi ve COMEX’te 3 milyar dolarlık altın satışı yapıldığı yönünde dedikoduların satışlarda etkili olduğunu belirtiyorlar. Diğer yandan 1525 ve psikolojik de bir destek olan 1500 seviyesinin hızlı kırılması ile birlikte altında fiyatlarının 1.400 dolara doğru bir hareket başlattığına dikkat çekiliyor. Uzmanlara göre altının 1.500 doların altına inmesi önemli bir trend değişikliğine işaret ediyor. Son dönemde Japonya Merkez Bankası’nın parasal genişlemeye gitmesi analistlere göre altın için satışların devamı oluşabilir. Uzmanlar altında 1.300’yere doğru bir geri çekilme yaşanabileceği uyarısı yapıyor.
Geçtiğimiz hafta ayı piyasasının etkisine giren altın haftayı 1480.80 dolar/ons’tan kapatarak yüzde 6.3 değer kaybına uğradı. Geçen hafta onsu yaklaşık 100 dolar düşen altın, olumsuz yorumların da etkisiyle güven kaybı yaşadı. Özellikle parasal genişleme programlarının devrede olduğu bu dönemde, uzmanlar spekülatörlerin yeni bir alım fırsatı yaratma heveslerinin altında yeni alt destek seviyesi oluşturabileceğine dikkat çekiyor. Altın fiyatları art arda ikinci gün 100 dolarlık kayıp yaşadı. Gün içindeki düşüşler dikkate alığında iki günlük kayıp 200 dolara yaklaştı. Kapanışları itibariyle altın son iki işlem gününde yüzde 11 değer kaybederken, dolar bazında kayıp 170 doları buldu.
2000 yılından bu yana süren ralli bitti
Citigroup analisti Smith, altının haziran ayında 1.310 dolara gevşeyebileeğini kaydetti.
Bloomberg’in haberine göre Citigroup Global Markets Inc. emtia vadelileri uzmanı Sterling Smith, altın vadeli kontratlarının Haziran ayında 1.310 dolara düşebileceğini kaydetti ve satışların en kötü dönemi geride kalmış olsa da, düşüşün devam edeceğini düşündüklerini ekledi. Saxo Bank kıdemli yöneticilerinden Ole Hansen Reuters’a yaptığı değerlendirmede borsa yatırım fonlarının uzun dönemli bir likiditasyon dönemi içini girdiklerine dikkat çekti ve bunun fiyatlar üzerinde baskı oluşturmaya devam edeceğini vurguladı. UBS Servet Yönetimi analisti Dominic Schnider, Fed’in teşviklerine iliştin tartışmaların da etkisiyle şu an altında panik satışlara yaşandığını belirterek, “Fed, parasal genişleminin azaltılabileceği sinyali verdi, bu da altına olan güveni sarstı” ifadelerini kullandı. Cuma gününden bu yana yaşanan sert satışlar 2013’ün altında 12 yıldır devam eden ralli devrinin kapandığına işaret eden ilk ciddi sinyal olarak yorumlanıyor. Altın fiyatlarında son 12 yıldır yaşanan çıkış uzmanlara göre sonlanmış durumda, Fiyatlar Eylül 2011’de yaptığı 1.900 dolarlık zirvenin yüzde 20’den fazla altında.
Çin etkisişle gümüş %10 petrol %3 geriledi
Altının yanında diğer emtia fiyatlarında büyük kayıplar meydana geldi. Değerli metallar grubundaki diğer ürünlerden gümüşün fiyatı yüzde 10 kayıpla Ekim 2010’dan bu yana, platin de geçtiğimiz ağustostan bu yana en düşük seviyeye indi. Paladyum fiyatları ise üç yılın en düşük seviyesini gördü. Bu arada Çin’de büyüme verisinin beklentilerin altında kalmasıyla Brent petrolü 101 doların altına indi. 100.55 dolar/varile inen Brent petrolü yüzde 3 değer kaybederken, Amerikan ham petrolünün fiyatı 88.05 dolarla bu yılın en düşük seviyesine indi. Şubat ayında gördüğü 119.17 dolarlık bu yılın zirvesinin yüzde 15 altına inen Brent petrolünün 100 doların altında inmesi bekleniyor. Endüstriyel metallerde de büyük çaplı gerilemeler yaşandı. Bakır fiyatları 7.085 dolar/tonla 1.5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Alüminyum fiyatları 3.5 yılın en dip seviyesini test etti. Tahıl piyasalarına bakıldığında buğday, mısır ve soya fasulyesi fiyatları
düşenler arasındaydı.
Uzman görüşü
Şant Manukyan
İş Yatırım Menkul Değerler AŞ
1.150$-1.250$ aralığı artık gündemde
1.630 seviyesinin aşılamaması ve 1.520 seviyesinin de kırılması ile teknik satışların geldiğini gördük. Buna ek olarak G. Kıbrısın rezervlerinden satış yapabileceği beklentisi satışı tetikleyen bir diğer unsur. G. Kıbrıs rezerv büyüklüğü ile önemli değil. Ancak Altın gibi bir varlıkta ilk satan her zaman avantajlı olduğundan bir başka merkez bankasının çoktan harekete geçmiş olması da mümkün. Öte yandan bakır, petrol, kurşun vb end. emtiaların da QE ve düşük faize rağmen 2011 tepelerinin çok altında olması yeniden deflatif kaygıların ortaya çıktığını düşündürüyor. Bugün itibarı ile gelen panik satışların ardından 40-50 dolarlık bir toparlanma görebiliriz. Ancak 1150-1250 aralığı artık gündemde. Yukarıda ise boğa piyasasına dönüş için 1520’nin yeniden aşılması gerekiyor. Altın Boğa piyasasına girdiği günden bu yana ilk kez önceki yılın en düşük seviyesinin altına sarktı. 1520’nin önemi benim gözümde buradan kaynaklanıyor. Net bir “davranış” değişikliği yaşanmış oldu.
REKLAM ALANI