Dolar 32,4682
Euro 34,7369
Altın 2.440,30
BİST 9.933,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

‘Otomotivde yeni bir dönem başlayacak’

‘Otomotivde yeni bir dönem başlayacak’
26 Kasım 2016 12:06
A+
A-

ali-haydar-bozkurt

Bozkurt, yürürlüğe giren ÖTV düzenlemesiyle birlikte, otomotiv sektöründe yeni bir dönemin başlayacağını söyledi

Kasım ayından Aralık ayına geçerken otomotiv sektöründe çok farklı beklentiler olduğunu ifade eden Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt kurdaki önemli artışın fiyatlara fazladan yansıyacağını söyledi.

Kur artışı ile birlikte ÖTV düzenlemesi gelince ortaya farklı bir durum çıktığını belirten Bozkurt söylerine şöyle devam etti: Bu açıdan baktığımızda; “keşke bu dönem olmasaydı” dediğimiz bir gelişme. Ancak ben bu artışı yönetilebilir bir artış olarak görüyorum. Yeni düzenleme sektör genelinde ortalama yüzde 3,5 oranında artışa yol açtı. Ayrıca bu düzenleme yerli modellerin korunmaya çalışıldığı bir düzenleme olarak da görülebilir. Biz de marka olarak satışlarının yüzde 72’sinin yerli olduğu bir markayız. Bu değişimle birlikte bir grup modelimizde hiç etkilenme olmadı. Örnek vermek gerekirse; Corolla 1.33, Auris 1.33, Yaris, Hilux modellerimizde hiç vergi artışı olmadı. Diğer modellerimizde ise yüzde 3 artış oldu. Ayrıca, hibrit modelimizle ilgili teşviğin devam etmesi bizleri memnun etmektedir. Bu açıdan bakınca da, satışlarımızda bu yıl için büyük bir değişiklik olmasını beklemiyorum.

Lüks segmentten orta segmente geçiş yaşanır

Yeni ÖTV oranları ve kurlardaki artış ile birlikte lüks segmentteki modellerden orta segmentlere doğru bir yönelme yaşanmasını bekliyorum. Aralık ayında toplam pazarda küçük bir düşüş de olabilir. Kur artışının fiyatlara aynı oranda yansıtılmaması yıl sonuna kadar otomobil satın alacaklara bir miktar avantaj sağlayacaktır. Ancak 1 Ocak’tan itibaren bugün yaşadığımız kur seviyesinin fiyatlara yansıması kaçınılmaz gözüküyor. Bu yıl Aralık fiyatları ile 2017 Ocak fiyatları arasında, kurlar bu seyrinde devam ederse, yüzde 8-10’a varan oranlarda bir fiyat farkı olacağını şimdiden söyleyebiliriz.

Yeni vergi düzenlemesinin yönetilmesi zor olabilecek tarafı ise, fiyata dayalı bir sistem olması. Önümüzdeki aylarda olası kur artışları nedeniyle fiyatlardaki artışlar, vergi dilimlerinde devamlı bir değişime yol açabilecektir. Bu değişikliklerin her ay vergi dairelerine ve otomobil firmalarına sistemlerini yeniden güncelleme anlamında iş yükü getirebilecektir. Vergi dairelerinin sistemlerinin buna hazırlıklı olup olmadığı gibi gibi soru işaretleri de var. Ama mutlaka bunun önlemi alınmıştır diye düşünüyoruz.

Ayrıca müşteri açısından da her ay model/fiyat karşılaştırması konusunda da biraz zorluklar yaşanabilecektir. Ancak zaman içerisinde bu yeni sisteme de uyum sağlanacaktır.

REKLAM ALANI