Dolar 32,3849
Euro 34,7725
Altın 2.435,86
BİST 10.006,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 15°C
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C

Marka değeri lojistikle artıyor

Marka değeri lojistikle artıyor
10 Nisan 2013 21:59
A+
A-

Taner Ankara

Tedarik zinciri, ulaşılabilirlik sayesinde hem ürünlere, hem de markanın kendisine değer katıyor. Ancak bu ulaşılabilirlik genelde üçüncü parti çözüm ortakları olan lojistik firmaları sayesinde gerçekleşiyor. Bu sürecin kontrolünü lojistik firmalarıyla paylaşan markalar, süreci iyi yönetmezlerse bir markanın kâbusu olan “sadık tüketicileri kaybetme” durumuyla karşı karşıya kalıyorlar.

Tüketicilerin girdikleri bir mağazada istedikleri markanın istedikleri ürününe hemen ulaşmaları markaların sadık tüketici kitlesini oluşturmasını sağlıyor. Özellikle günlük tüketim malzemelerinde rafta ürünü görmemek, tüketiciyi anlık karar değişiklikleriyle aynı ürünün ikamelerine ya da farklı markalara itiyor. Ürünün rafta kalmasını, her zaman ulaşılabilir olmasını sağlayan etken ise marka ne kadar süreklilik politikaları üretse de, ürünlerin lojistik operasyonlarını gerçekleştiren lojistik firmaları oluyor.

“Başarılı lojistik operasyonlar çift taraflı işbirliği ve uzmanlık gerektirir”

Tedarik zincirinin sürekliliğinde topun sadece lojistik firmalarında olmadığını belirten Batu Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Taner Ankara, “Markalar imajlarının gerektirdiği şekilde her rafta mı, yoksa sadece hedef kitlelerinin yoğun olduğu bölgelerde mi olmalılar kara vermeli ve lojistik anlaşmalarını bu yönde yapmalılar. Ayrıca nasıl reklam faaliyetlerini koordine etmek için reklam ajansı deneyimli uzmanlar istihdam ediliyorsa, lojistik operasyonlar da aynı şekilde bu sektörde bulunmuş kişiler tarafından koordine edilmeli.” diyor.

Başarılı Lojistik Son Kullanıcıyı Rahatlatır

Özellikle lojistik operasyonlar başladıktan sonra yapılan değişikliklerin, operasyonun maliyetine ciddi yük bindirdiğini belirten Taner Ankara, bu yükün son kullanıcı fiyatlarını yukarı çektiğini ve yine marka sadakati açısından ciddi sorunlar yarattığını belirtiyor.  Marka tarafında hizmet verecek lojistik uzmanlarının bu tür problemlerin önüne geçilmesini sağlayacağını belirten Ankara, büyük firmaların yanı sıra birçok KOBİ için de aynı durumun söz konusu olduğunu belirtiyor.

 

REKLAM ALANI