Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 18°C

Kuyumculuk sektöründen BDDK’ya tepki!

Kuyumculuk sektöründen BDDK’ya tepki!
15 Şubat 2014 11:43
A+
A-

Kuyumculuk

5 bin yıllık bir geçmişe dayanan ve dünyada liderliğe doğru ilerleyen Türkiye Kuyumculuk Sektörü, BDDK’nın 1 Şubat 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe giren yeni kredi kartı mevzuatıyla büyük yara aldı. Türkiye’nin dünya arenasında liderliğe oynayan tek sektörü olan kuyumculuk sektörü, BDDK’nın kredi kartıyla kuyumculardan taksitli alışveriş yapılmasını yasaklamasına bir basın açıklaması ile tepki gösterdi. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden kuyumcular odası başkanlarının katıldığı ve desteklediği basın açıklamasında İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler önemli konuları dikkat çekerek, kuyumculuk sektörünün sıkıntılarını dile getirdi.

Yıllık 2.5 milyar dolarlık doğrudan ihracatı, 30 bini aşan firma sayısı ve yurt içinde dolaylı olarak 1.5 milyon kişiye ekmek kapısı olan kuyumculuk sektörü, BDDK’nın kuyumcularda kredi kartıyla taksitli alışverişi yasaklamasının ardından ciddi sıkıntılar yaşıyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan ÖTV yükünün kaldırılması için yıllarca mücadele eden sektör oyuncuları, BDDK’nın yeni kararlarıyla ciddi bir sarsıntıya uğradı. Yıllık 12 milyar Türk Lirası hacmi olan kredi kartıyla altın satışlarının %23.5’i taksitli olarak gerçekleşiyordu. Bu bağlamda sektör ciddi bir satış kaybı yaşarken, vatandaş altın alabilmek için alternatif yöntemlere başvurmaya başladı. Konuyla ilgili olarak Cağaloğlu Nuruosmaniye Caddesi’nde açıklamalarda bulunan İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler; “BDDK yetkilileri, taksit miktarını cari açığı önlemek amacıyla yasakladıklarını ifade ediyor. Üreten, istihdam sağlayan ve ihracatla ekonomiye katkı sağlayan kuyumcuların cari açıkla hiçbir ilgisi olamaz. Cari açığı düşürmek için ekonomimizi büyüten alışverişi kesintiye uğratacak yasaklamalar yerine, bitmiş mücevher ithalatını azaltacak vergi düzenlemelerine gidilmesi, daha doğru olur. BDDK’nın kredi kartıyla taksiti yasaklamasıyla kuyumculuk sektöründe tüketicilere yapılan satışların yaklaşık yüzde 30 oranında azaldığının altını çizmek istiyoruz.” şeklinde tepkisini dile getirdi.

İstanbul Kuyumcular Odası, Mücevher İhracatçıları Birliği, İTO Kuyumculuk Komitesi, Kapalıçarşı Esnaflar Derneği ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki kuyumcu odaları ortak hareket ederek BDDK’ya uzlaşma mesajı verdi. Mevcut sorunun diyalog yoluyla çözülmesini arzu ettiklerini ifade eden kuyumculuk sektörü önderleri, yetkililerin konuya duyarsız kalması durumunda hukuksal yöntemlere başvuracaklarını aktardı.

 

REKLAM ALANI