Dolar 32,3192
Euro 35,0609
Altın 2.309,09
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

KÜRESEL FİNTECH YATIRIMLARI 2022 YILINDA 164 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

KÜRESEL FİNTECH YATIRIMLARI 2022 YILINDA 164 MİLYAR DOLARA ULAŞTI
09 Mart 2023 11:26
A+
A-

KPMG tarafından hazırlanan “Pulse of Fintech” raporuna göre küresel fintech sektörü, 2022’de 6 bin 6 adet anlaşma ile toplamda 164,1 milyar dolar yatırım aldı. Sektör yatırım miktarı açısından şimdiye kadarki en iyi üçüncü yılını, anlaşma sayısı açısından da en iyi ikinci yılını geçirdi.

KPMG’nin 2022 yılının ikinci yarısında küresel çapta yapılan fintech yatırımlarının analiz edildiği kapsamlı raporu “Pulse of Fintech” (Fintech’in Nabzı) yayımlandı. Rapora göre 2021 yılında 238,9 milyar dolar yatırım miktarı ve 7 bin 321 anlaşma sayısı ile rekor kıran küresel fintech sektörü, 2022’de 6 bin 6 adet anlaşma ile toplamda 164,1 milyar dolar yatırım aldı. Bu rakamlar 2021 yılına kıyasla düşük olsa da yatırım miktarı açısından şimdiye kadarki en iyi üçüncü yıl, anlaşma sayısı açısından da en iyi ikinci yıl oldu.

2022 yılının ilk yarısında görülen 119,2 milyar dolarlık küresel fintech yatırımına kıyasla, yılın ikinci yarsında küresel fintech yatırımı 44,9 milyar dolar oldu. Yatırım miktarının yüzde 50’den fazla düşmesinde ise büyük çaplı anlaşmaların sayısındaki keskin düşüş etkili oldu. Yılın ilk yarısında, bir milyar doların üzerinde sekiz birleşme ve satın alma (M&A) anlaşması gerçekleşirken, ikinci yarıda bu miktarın üzerinde sadece dört M&A anlaşması yapıldı. ABD merkezli Avalara’nın 8,4 milyar dolara satın alınması geçen yılın ikinci yarısındaki en büyük yatırım miktarı oldu.

KPMG Türkiye Fintech ve Dijital Finans Lideri Sinem Cantürk, konuyla ilgili şunları söyledi: “Resesyon uyarılarını giderek daha fazla duyduğumuz, halka arz penceresinin hala kapalı olduğu ve ileri aşama şirketlerin değerlemelerinin hala baskı altında bulunduğu bir ortamda girdiğimiz 2023’te, önümüzde engebeli bir yol var. Buna karşın küresel çapta fintech pazarı yatırım almaya devam ediyor. Katma değer sunan ve iş modellerinin uygulanabilirliğini ve sürdürülebilir kârlılığını gerçekten gösterebilen, özellikle regülasyon teknolojisi ve siber güvenlik gibi alanlarda faaliyet gösteren, fintech’ler ilgi çekmeye devam ediyor. Daha uzun vadede, dünya çapında finansal hizmetlerin devam eden dönüşümü ve finansal hizmetlerin diğer sektörlere entegrasyonuna odaklanılması göz önüne alındığında, fintech yatırımlarının görünümünün oldukça olumlu olduğuna inanıyoruz.” dedi.

Fintech yatırımlarında en büyük payı ABD’li şirketler aldı
Bölgesel bazda, Amerika kıtası 2022’de 2 bin 786 anlaşma kapsamında 68,6 milyar dolar ile küresel fintech yatırımlarının en büyük payını oluşturmaya devam etti. Bu anlaşmaların 2 bin 222 tanesini ve yatırımların 61,6 milyar dolarını ABD merkezli fintech’ler oluşturdu. Diğer yandan Asya-Pasifik Bölgesi 1.227 anlaşma kapsamında 50,5 milyar dolar, EMEA Bölgesi ise 1.977 anlaşma kapsamında 44,9 milyar dolar yatırım çekti.

Yatırımcılar kârlılık ve nakit akışına öncelik veriyor
Küresel çapta fintech sektörüne yapılan yatırımlar; jeopolitik belirsizliğin, yükselen faiz oranlarının ve enflasyonun, değerlemeler üzerindeki aşağı yönlü baskının ve halka arz piyasasındaki durgunluğun etkisini yılın ortasında yeni yeni hissetmeye başladı. Bu nedenle 2022 yılının ikinci yarısında fintech yatırımları genel teknoloji yatırım trendlerini takip etti, yatırımcılar birçok büyük ve son dönem anlaşmalarından geri çekildi ve anlaşma yapmak için daha fazla zaman talep etti. Halka arz piyasası neredeyse tamamen durma noktasına gelerek, çıkış fırsatlarını önemli ölçüde azalttığından, fintech yatırımcıları da mevcut portföy şirketlerinin nakit akışına ve kârlılığına odaklanmayı tercih etti.

Regtech 18,6 milyar dolarlık rekor yatırım çekti
Regtech (regülasyon teknolojisi) alanı, 2022’de fintech yatırımlarının parlayan ışığı oldu. 2021 yılında 12,1 milyar dolarlık yatırım ile rekor kıran sektör, geçen yılın ikinci yarısında, bu rekorun çok üzerinde, 18,6 milyar dolarlık yatırım çekerek yeni bir rekor kırdı. Regtech alanı; Vista Equity Partners’ın Avalara’yı 8,4 milyar dolara satın alması ve Computer Services Inc’in Centerbridge Partners ve Bridgeport Partners tarafından 1,6 milyar dolara satın alınması olmak üzere en büyük üç fintech anlaşmasından ikisini kendisine çekti. Küresel ölçekte finansal hizmetler için karmaşık regülasyon ortamının ve kârlılık ile maliyet azaltmaya yönelimin artması göz önüne alındığında şirketler, uyum faaliyetlerini kolaylaştırmak ve iyileştirmek için teknolojiye daha fazla önem veriyor, bu da regtech yatırımların artacağı beklentilerini güçlendiriyor.

Yatırımcılar, kripto sektöründeki zorluklar nedeniyle daha temkinli
Kripto sektörü yatırımları ise geçen yılın mayıs ayındaki Terra (Luna) çöküşünün ardından önemli ölçüde düştü. 2021 yılında 30 milyar dolar yatırım alan blok zinciri ve kripto para sektörü, 2022 yılında 23,1 milyar dolar yatırım çekti.  Kasım ayındaki FTX iflası da göz önüne alındığında, birçok yatırımcı kripto alanındaki yatırımlarla ilgili durum tespiti yapmaya ve süreçlerini gözden geçirmeye başladı. Bu durumun etkisi ile kripto odaklı firmalara yatırımın 2023 yılının ilk yarısında da düşük kalması bekleniyor.

2022 yılının tamamında en büyük 10 küresel fintech yatırımı şu şekilde gerçekleşti:

Sıra Şirket Yatırım Miktarı Merkez Sektör
1 Afterpay 27,9 milyar dolar Avustralya Ödemeler
2 Avalara 8,4 milyar dolar ABD Regülasyon Teknoloji
3 Sia (Milan) 3,9 milyar dolar İtalya Ödemeler
4 Bottomline Technologies 2,6 milyar dolar ABD Kurumsal/B2B
5 Tink 2,1 milyar dolar İsveç Kurumsal/B2B
6 Yayoi 2,1 milyar dolar Japonya Kurumsal/B2B
7 Interactive Investor 1,8 milyar dolar Birleşik Krallık Varlık/Yatırım Yönetimi
8 Billtrust 1,7 milyar dolar ABD Ödemeler
9 Computer Services 1,6 milyar dolar ABD Kurumsal/B2B
10 FNZ 1,4 milyar dolar Birleşik Krallık Varlık/Yatırım Yönetimi

 

REKLAM ALANI