Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

İran’dan sıcak mesaj var!

İran’dan sıcak mesaj var!
27 Ağustos 2015 11:49
A+
A-

IAEE Heyeti Buyukelci Ziyaret

İran İslam Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Alireza Bikdeli, Türkiye ve İran’ın Avrasya’da birleştirici güç olabileceğini belirterek, “İran, başta enerji olmak üzere tüm ekonomik alanlarda dost ve komşu ülke Türkiye için iyi ve güvenilir bir ortak olabilir” dedi.

Büyükelçi Bikdeli, Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu ve beraberindeki heyeti kabulü sırasında Türkiye ve İran ilişkilerinde mevcut durum ve gelecek planlamalarına dair çeşitli açıklamalarda bulundu. Türkiye ile İran’ın sağlam, kalıcı ve ciddi işbirliği yapması gerektiğini belirten Bikdeli, enerjinin iki ülke arasındaki işbirliği alanlarında en önemli sektörlerin başında geldiğini ve ikili ticaret hacminde doğrudan rol oynadığını vurguladı.

Türkiye’ye doğalgaz ihracatının başlamasıyla iki ülke arasındaki ticaret hacminin 250 milyon dolardan 5 milyar dolar seviyelerine çıktığını anımsatan Bikdeli, “Hatta ikili ekonomik ilişkilerdeki bu itici gücün etkisiyle ticaret hacmi 23 milyar dolar seviyesini görmüştür. Bununla birlikte enerji alanında işbirliğinin iki ülke münasebetlerinde dolaylı da olsa etkisi bulunmaktadır. İlişkilerde karşılıklı güven ortamı yaratmak, kırılması güç sağlam bağlar oluşturmak ve ikili işbirliğinde başka alanlara zemin hazırlamak bahsettiğimiz etkinin birer örneğidirler” dedi.

“Türkiye ve İran birleştirici güç olabilir”

Türkiye ve İran’ın Avrasya’da birleştirici etkisi olabileceğinin altını çizen Bikdeli, şöyle devam etti:

“Bölgesel münakaşaların nedeni mezhebi ihtilaflar değil; dış müdahaleler, siyasi ve ekonomik çıkarlardır. Bölgesel krizlerden çıkmanın en önemli yolu bölge ülkelerinin birbirleriyle yapacağı işbirliğidir. Elbette bu, dışarıdan engellenmek isteneceğinden zor bir iştir; ama başka çare yok! İran ve Türkiye İslam dünyasında birleştirici bir unsur olarak rol oynayabilir.”

Bikdeli, 22-23 Ocak 2016 tarihlerinde Antalya’da düzenlenecek “Ambargo sonrası İran: Yeni İş, Yeni Enerji, Yeni Fırsatlar” konferansının önemine dikkati çekerek, “Doğalgaz ve petrol rezervleri bakımından dünya sıralamasında birinci ülke konumunda olan İran, başta enerji olmak üzere tüm ekonomik alanlarda dost ve komşu ülke Türkiye için iyi ve güvenilir bir ortak olabilir. Söz konusu konferans iki ülke arasındaki işbirliği potansiyellerinin tespitinde iyi bir adım olarak değerlendirilmektedir. Anılan konferansın başarılı bir şekilde düzenlenmesine İran İslam Cumhuriyeti Büyükelçiliği olarak hazır olduğumuzu, ayrıca ülkelerimiz arasındaki ekonomik ilişkileri daha çok artırma ve güçlendirme çabası ve gayreti içerisinde olduğumuzu da ifade etmek isterim” ifadelerini kullandı.

“Sadece enerjide değil, tüm ekonomik alanlarda işbirliği yapılmalı”

IAEE Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu ise, Türkiye ve İran’ın, farklılıkların zenginlik olarak görüleceği, barışın ve ortak kültürel değerlerin öne çıkacağı bir ortamın oluşması için sadece enerji alanında değil, tüm ekonomik alanlarda ciddi işbirliği yapması gerektiğinin altını çizdi.

Bu yıl Antalya’da uluslararası nitelikte İran konferansı düzenleyeceklerini bildiren Kumbaroğlu, “22-23 Ocak 2016 tarihlerinde düzenleyeceğimiz konferansımız, ekonomik işbirliğinde her iki ülke adına birçok fırsat yaratacaktır. Bölgesel münakaşaları çözüme kavuşturmanın yanı sıra ikili ticari işbirliğini, özellikle de enerji alanında geliştirmek için çalışıp çabalamalıyız” şeklinde konuştu.

REKLAM ALANI