Dolar 32,3945
Euro 34,6201
Altın 2.394,26
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 19°C

Kur artışı ve faiz yükselmesi perakende sektörünü zora sokuyor!

Kur artışı ve faiz yükselmesi perakende sektörünü zora sokuyor!
13 Mart 2014 11:09
A+
A-

Gorsel2 (3)

İstanbul Genç İşadamları Derneği (İGED) Başkanı Av. Hüseyin Ataol, yurtdışından ürün, mal ve hizmet satın alarak dövizle borçlanan firmaların şimdide Merkez Bankası’nın faiz artırımı ile birlikte hem döviz borçlarının arttığını hem de bankalardan kullandıkları faiz oranlarının yükseldiğini söyledi.

Firmalar için oluşan bu durumun son tüketiciye de yansıyacağını ifade eden İstanbul Genç İşadamları Derneği (İGED) Başkanı Av. Hüseyin Ataol döviz kurlarındaki yükselmenin ekonomide yol açacağı en önemli olumsuz etki, fiyatlar genel düzeyini yükseltmesi olacağını söyledi.

Genç İşadamları Derneği (İGED) Başkanı Av. Hüseyin Ataol sözlerine şöyle devam etti: “Bir taraftan ürettiğimiz ve ihraç ettiğimiz ürünlerin genellikle ithal girdilere dayalı olması, diğer taraftan nihai  tüketim amaçlı olarak ithal ettiğimiz ürünlerin fiyatlarında yükselişler olacaktır.” dedi

Gıda ürünlerinin fiyatı değişmeyebilir ancak teknolojik ürünlerin fiyatları fırlayabilir!

Türkiye’de son zamanlarda doların çok fazla yükselmesi, dolar endeksli teknolojik ürünlerin fiyatlarını yükseltti. Buna karşın  gıda ürünlerinin büyük bir bölümü ülkemizde üretildiği için gıda sektöründe pek fazla bir fiyat artışı gözlenmeyebilir.  Ancak, teknolojik ürünleri satan perakende sektöründe yüksek fiyat artışları gözlenebilir. Fiyat artışları, tüketici beklentilerini olumsuz etkileyerek ekonomi politikalarına duyulan güveni azaltabilir. Bu durumda atılabilecek en önemli adım, ithal girdiye dayalı üretim yapısı (ithalata dayalı büyüme) uzun vadede terk edilmelidir. Sanayi ve tarımda yerli girdilerin kullanımı cazip hale getirilmeli, bunun için de girdi maliyetlerini artıran en önemli unsurlardan bir olan enerji maliyetlerini düşürecek tedbirler alınmalıdır.” Dedi.

REKLAM ALANI