Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 18°C

Hollanda’nın Türk ekonomisindeki yeri

Hollanda’nın Türk ekonomisindeki yeri
13 Mart 2017 09:41 | Son Güncellenme: 13 Mart 2017 09:42
A+
A-

 Son günlerde yaşanan diplomatik krizin ekonomiye yansıyıp yansımayacağı tartışılıyor. Hollanda Türkiye’ye yaptığı uluslararası doğrudan yatırımlarla dikkat çekiyor.

Hollanda'nın Türk ekonomisindeki yeri
Hollanda ile yaşanan siyasi kriz ve sonrasında yapılan açıklamalar ekonomik ilişkilerde ‘gerileme yaşanır mı’ sorusunu gündeme getirdi. Peki Hollanda’nın Türkiye için ekonomik önemi ne?
1
Hollanda'nın Türk ekonomisindeki yeri
Hollanda, Türkiye’nin en önemli ticaret partnerlerinden birisi. Ticaret dengesi son 10 yılın beşinde Türkiye’nin lehine gerçekleşti.
2
Hollanda'nın Türk ekonomisindeki yeri
Geçen yıl Türkiye’nin toplam ihracatı azalırken, Hollanda’ya ihracat yüzde 14 artış kaydetti. Dış ticaret fazlası yaklaşık 600 milyon dolar oldu. Aynı dönemde Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 2.5’i, ithalatının ise yüzde 1.5’i Hollanda ile ticaretten kaynaklandı.
3
Hollanda'nın Türk ekonomisindeki yeri
Hollanda açısından ise Türkiye’nin payı daha düşük. Batı Avrupa ülkesinin ihracatının yüzde 1.2’si, ithalatının ise yüzde 0.7’si Türkiye kaynaklı.
4
Hollanda'nın Türk ekonomisindeki yeri
Doğrudan yatırım açısından ise Hollanda’nın Türkiye açısından önemi çok daha büyük. Merkez Bankası verilerine göre, 2005 sonrası dönemde Türkiye’ye gelen 137 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırımın 21 milyar dolarını, bir başka deyişle yüzde 16’sını Hollandalı firmalar gerçekleştirdi.
5
Hollanda'nın Türk ekonomisindeki yeri
Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, 2016 sonu itibariyle Türkiye’de faaliyet gösteren Hollandalı şirket sayısı 2693 seviyesinde.
REKLAM ALANI