Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 20°C

İş Güvenliği Eylem Paketi açıklandı

İş Güvenliği Eylem Paketi açıklandı
12 Kasım 2014 12:37
A+
A-

davutoğluBaşbakan Ahmet Davutoğlu, İş Güvenliği Eylem Planı’na ilişkin basın toplantısı düzenlendi. Davutoğlu, yeni düzenlemeye ilişkin bilgiler verdi.

“Yasal düzenlemeyi mükemmel yapmış olabilirsiniz. Bu yasal düzenlemeye dayalı olarak, son derece detaya inen teftiş yaparsınız, inşaatı durdurursunuz, ama nihayetinde çalışma şartlarının düzeltilmesi her şeyden önce bir zihniyet dönüşümünü gerekli kılıyor” diyen Davutoğlu, “Hükümetimiz çalışma şartlarını iyileştirmek için her türlü yasal tedbiri almaya ve bu yasal tedbirleri hayata geçirmeye kararlıdır” şeklinde ifadelerini kullandı.

Davutoğlu paketi madde madde açıkladı.

İŞTE İŞ GÜVENLİĞİ EYLEM PAKETİ

1- Çok tehlikeli işlerde çalışan 2 milyon 700 bin çalışanımıza mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu getireceğiz. Bundan sonra inşaat işçisi diye, amele diye bir kavram yok. İşçilerimizin profesyonel olarak yaptıkları işle ilgili mesleki formasyonu, sertifikası olacak.

2- Üniversite ve meslek yüksek okullarına zorunlu iş sağlığı ve güvenliği dersi getirilecek

3- Yapı denetim firmalarına iş sağlığı ve güvenliği konusunda sorumluluk getirilecek.

4- İnşaatlarda şantiye şefine iş güvenliği uzmanı olma şartı getirilecek

5- Yaptırımlarda ödül-ceza dengesi getireceğiz, iş kazası olmayan iş yerlerini ödüllendireceğiz. Örneğin çok tehlikeli iş kategorisindeki bir firmada 3 yıl içinde iş kazası yoksa, işsizlik primini yüzde 2 değil yüzde 1 olarak tahsil edeceğiz. Ancak ölümlü iş kazası meydana gelen bir iş yerinde yüzde 2 değil yüzde 3 olacak.

6- İdari para cezalarında ciddi artışlar getireceğiz.

7- Kimse üretim zorlamasında bulunamayacak.

8- Rödovans sözleşmelerini 15 yıldan az olmayacak şekilde yapacağız.

9- Kamuda rödövans olacak ama bütünüyle başka işverene devredilemeyecek. Özel sektörde rödovans olmayacak.

10- Acil durdurma halleri müfettiş insiyatifine bırakılmadan karar alınacak.

11- İşveren ölümlü iş kazasında kusurlu bulunursa ceza kanununda yer alan cezaya ilaveten 2 yıl kamu ihalelerinden men edilecek.

12 – Yer altı planlarının üç boyutlu hazırlanması zorunlu olacak.

13- Kamu ihalelerinde iş sağlığı ve güvenliğine yönelik bir kalem olacak.

14- Standartlara uygun kişisel donanım sağlamayan iş verene idari para cezası verilecek.

15- Madenler iki yoldan yer üstüne bağlanacak.

16- Maden çalışmalarında her aşama elektronik ortamda kaydedilecek. Bilgiler bilgisayara işlenecek. Aynı anda Enerji Bakanlığı’nda bilgiler geçilecek. An be an durumu takip edebilecek.

17- Maden ve inşaat sektöründe iş sağlığı teftişleri görüntülü ve fotoğraflı olacak. Müfettişler bizzat görüntüleyecek. Acil durumlarda çıkış için fosforlu hayat hattı yapılacak.

18- Yılda 1 olan acil durum plan ve tatbikatların 6 ayda bir yapılacak. Tatbikat yapılıp bildirimle yetinilmeyecek. Sadece madenlerdeki şikayetleri değerlendirmek için ayrı bir hat kurulacak.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI